Σε ένα νέο, έκτακτο, κύκλο καταγραφής των ζημιών από τις πυρκαγιές που ακόμα σιγοκαίουν σε πολλά σημεία της χώρας και των προβλεπόμενων από τα ασφαλιστήρια συμβόλαια αποζημιώσεων, προχωρούν οι ασφαλιστικές εταιρείες, ώστε σε άμεσο χρόνο να αποκτήσουν πλήρη εικόνα για τις οικονομικές επιπτώσεις και των τελευταίων καταστροφών.
Του Πλάτωνα Τσούλου
Ήδη εντός του Σεπτεμβρίου αναμένεται να ολοκληρωθεί η πρώτη φάση της καταγραφής ζημιών από τις πυρκαγιές του Ιουλίου, καθώς και του αρχικού διαστήματος της φετινής αντιπυρικής περιόδου.
Τα στελέχη των ασφαλιστικών εταιρειών εκτιμούν ότι ως το τέλος του Οκτωβρίου είναι πολύ πιθανό να ολοκληρωθεί και ο δεύτερος κύκλος καταγραφής των ζημιών, οπότε θα είναι τότε σε θέση να εκτιμήσουν τις συνολικές οικονομικές επιπτώσεις από τις δασικές πυρκαγιές του 2023.
Βάσει αυτών των στοιχείων, θα μπορέσουν σε δεύτερο χρόνο και εφόσον κριθεί σκόπιμο να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την κυβέρνηση και να συζητήσουν το θέμα της ασφάλισης της περιουσίας έναντι των φυσικών καταστροφών. Αυτό το οποίο θα διώξουν να περάσουν ως μήνυμα στην κυβέρνηση είναι τα ιδιαιτέρως χαμηλά επίπεδα ασφάλισης των περιουσιακών στοιχείων στην Ελλάδα και η μεγάλη οικονομική έκθεση των ιδιοκτητών ακινήτων στα ακραία καιρικά φαινόμενα.
Απώτερος στόχος της ασφαλιστικής αγοράς θα αποτελέσει είτε η διεκδίκηση περισσότερων φορολογικών κινήτρων είτε η θέσπιση και εφαρμογή ενός πλαισίου τόνωσης της ασφαλιστικής συνείδησης, έχοντας βέβαια στο μεταξύ λάβει υπόψη τους και οι δύο πλευρές την επίδραση που θα υπάρξει στη ζήτηση ασφαλιστηρίων κατοικιών από την έκπτωση 10% επί του ΕΝΦΙΑ.