Τον Αύγουστο στη Σλοβενία σημειώθηκαν οι χειρότερες πλημμύρες που έχει βιώσει η χώρα τα τελευταία τριάντα χρόνια. Από την κακοκαιρία και το μεγάλο όγκο του νερού επλήγησαν περίπου τα 2/3 της χώρας. Μέσα στην επόμενη πενταετία εκτιμάται ότι η κυβέρνηση της Σλοβενίας θα χρειαστεί να δαπανήσει 7 δις ευρώ προκειμένου να ανοικοδομήσει τις περιοχές που υπέστησαν πλημμύρες στη Σλοβενία. Αυτό δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας Ρόμπερτ Γκόλομπ.
Η κυβέρνηση ετοιμάζει νέα νομοθεσία που θα χρησιμεύσει ως οδικός χάρτης για την ανοικοδόμηση μετά τη χειρότερη φυσική καταστροφή που έχει καταστρέψει και κατέστρεψε σπίτια και επιχειρήσεις και σκότωσε τουλάχιστον επτά ανθρώπους σε όλο το αλπικό έθνος της νότιας Ευρώπης. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα παράσχει περίπου 2 δισεκατομμύρια ευρώ για τη χρηματοδότηση της προσπάθειας ανοικοδόμησης, η οποία θα κοστίσει περισσότερο από την τρέχουσα εκτίμηση ζημιών 4,7 δισεκατομμυρίων ευρώ. Ο στόχος της ανοικοδόμησης θα είναι να καταστήσει τις πληγείσες περιοχές «σημαντικά πιο ανθεκτικές» στα ακραία καιρικά φαινόμενα, δήλωσε ο Golob στο κοινοβούλιο την Πέμπτη.
Οι νομοθέτες θα αναθεωρήσουν επίσης τον προϋπολογισμό του 2023 για να αποδεσμεύσουν 520 εκατομμύρια ευρώ για να ξεκινήσει η διαδικασία αποζημιώσεων. Η Λιουμπλιάνα δεν θα απαιτήσει πρόσθετο δανεισμό στις διεθνείς αγορές για να καλύψει τις δαπάνες, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Klemen Bostjancic.