Η καταστροφή που βιώνει τις τελευταίες μέρες η χώρα μετά την επέλαση της καταιγίδας Daniel και ελλείψει αντιπλημμυρικών έργων που θα μπορούσαν να θωρακίσουν σε ένα βαθμό τις περιοχές που επλήγησαν είναι πρωτοφανής.
της Βίκυς Γερασίμου
Πέρα από τις απώλειες σε ανθρώπινες ζωές, το υλικό κόστος που θα επωμιστούν οι τοπικές κοινότητες, το κράτος και οι ασφαλιστικές -στο βαθμό που τους αναλογεί- για την ανοικοδόμηση είναι τεράστιο. “Οι πλημμύρες ήταν πάντα από τα πιο καταστροφικά φυσικά φαινόμενα και οι επιπτώσεις τους στις γεωργικές και κτηνοτροφικές δραστηριότητες ήταν ιδιαίτερα βαριές. Οι επιπτώσεις διαχέονται σε πολλούς τομείς της οικονομίας, ξεκινώντας από τις άμεσες γεωργικές απώλειες έως μακροπρόθεσμες επιπτώσεις για την επισιτιστική ασφάλεια, την τιμολόγηση των τροφίμων, τον τουρισμό ακόμη και το διεθνές εμπόριο”, εξηγεί στο insurancedaily.gr ο κ. ο Γιώργος Ατσαλάκης Αναπληρωτής Καθηγητής -Οικονομολόγος, Εργαστήριο Ανάλυσης Δεδομένων και Πρόβλεψης, στο Πολυτεχνείο Κρήτης. “Υφίσταται” επισημαίνει “η αναγκαιότητα σχεδιασμού και υλοποίησης ενός μηχανισμού άμεσης αποκατάστασης των ζημιών μετά από φυσικές καταστροφές, καθώς όλα δείχνουν ότι ότι θα βιώνουμε συχνά τέτοιου είδους ακραία φαινόμενα”.
Ο κ. Ατσαλάκης προσθέτει ότι “η κυβέρνηση χρειάζεται να παρέμβει με πακέτα αρωγής και επιδοτούμενα δάνεια για να σώσει τον αγροτικό τομέα μετά τις πλημμύρες. Τέτοιες παρεμβάσεις δεν είναι απλώς άμεσες. Διαμορφώνουν επίσης κατευθύνσεις πολιτικής σχετικά με τη χρήση γης, την αντιπλημμυρική άμυνα και την ασφάλιση. Μια τάση προς πιο βιώσιμη γεωργία και ολοκληρωμένα συστήματα ασφάλισης έναντι πλημμύρας θα μπορούσε να είναι επωφελής, αλλά συνοδεύεται από σημαντικές προκλήσεις και κόστος. Ίσως θα πρέπει να δούμε την διάθεση σημαντικών κονδυλιών για αντιπλημμυρικά έργα”.
Οι επιπτώσεις
- Υπολογίζεται ότι περισσότερα από 700.000 από τα 5 εκ. στρέμματα του Θεσσαλικού κάμπου έχουν καλυφθεί με νερό, έχουν καταστραφεί πολλές κτηνοτροφικές μονάδες, αροτραίες και δενδρώδεις καλλιέργειες και βοσκοτόπια. Πέρα από τις ζημιές στις υπάρχουσες καλλιέργειες και την απώλεια τω συγκομιδών που είχαν ήδη στις αποθήκες τους οι αγρότες τα νερά της πλημμύρας διαβρώνουν το έδαφος και επηρεάζουν μελλοντικές καλλιέργειες.
- Πέρα από τις ίδιες τις καλλιέργειες, οι γεωργικές υποδομές όπως τα συστήματα άρδευσης, οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης, ο αγροτικός εξοπλισμός, το ζωικό κεφάλαιο, οι εγκαταστάσεις εσταυλισμού, έχουν υποστεί ζημιές από τις πλημμύρες. Οι επισκευές και οι αντικαταστάσεις απαιτούν κεφάλαια, προκαλώντας αυξημένα χρέη για τους αγρότες.
- Ο προβληματισμός για την ασφάλεια των τροφίμων: Υψηλότερες τιμές τροφίμων καθώς ο εφοδιασμός της αγοράς με τρόφιμα θα στερηθεί πολύ σημαντικές ποσότητες τροφίμων. Ο Θεσσαλικός κάμπος κατέχει την πρώτη θέση στην παραγωγή κριθαριού και του σκληρού σιταριού στην χώρα μας. Παράγει το 38% του βαμβακιού, και το 52% της βιομηχανικής ντομάτας. Η παραγωγή φρούτων και ξηρών καρπών, αχλάδια, μήλα, κάστανα, καρύδια κλπ., αποτελούν πολύ σημαντική παραγωγή με ποσοστά πολλές φορές πάνω από 50%. Επίσης έχει σημαντική παράγωγή βοοειδών (πάνω από 18%), πολύ υψηλή θέση στην χοιροτροφία στα αιγοπρόβατα, και πρώτες θέσεις στην παραγωγή πρόβειου και κατσικίσιου γάλακτος. Στην παραγωγή τυροκομικών προϊόντων, παράγει το 40% των μαλακών τυριών όπως επίσης και το 25% των σκληρών τυριών με σημαντικές εξαγωγές.