Με την κλιματική αλλαγή να αποτελεί κίνδυνο που διεθνώς τα κράτη καλούνται να διαχειριστούν και την αναζήτηση αποτελεσματικών ασφαλιστικών λύσεων έρχεται στο προσκήνιο η εφαρμογή της παραμετρικής ασφάλισης.
Όπως εξηγεί ο Σωτήρης Γουγούσης, Indipendent Agents & Brokers Sales Manager στην Generali “σε αυτή την κατεύθυνση, προχωρά η προσπάθεια για την ανάπτυξη ολοκληρωμένων κλιματικών δεικτών οι οποίοι θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην ασφάλιση προκειμένου να σχεδιαστούν προγράμματα με καλύψεις που θα ανταποκρίνονται στοχευμένα στην αντιμετώπιση των ζημιών που μπορεί να προκύψουν από συμβάντα συνδεδεμένα με την αλλαγή στο κλίμα”.
Συνέντευξη του Σωτήρη Γουγούση, Indipendent Agents & Brokers Sales Manager, Generali
- Πώς θεωρείτε ότι πρέπει να εφαρμοστεί το μέτρο της έκπτωσης στον ΕΝΦΙΑ μέσω της ασφάλισης κατοικίας για να είναι αποτελεσματικό;
Στη δουλειά μας έχουμε μάθει να μιλάμε με δεδομένα, γι’ αυτό και η θέση μας είναι ότι η αποτελεσματικότητα της εφαρμογής ποσοστού έκπτωσης στον ΕΝΦΙΑ υπό την προϋπόθεση της ασφάλισης της συγκεκριμένης περιουσίας θα κριθεί εκ του αποτελέσματος. Επομένως, δύο μόνο στοιχεία θα μπορούσε να υπογραμμίσει κανείς εδώ: πρωτίστως, ότι πρόκειται για μια πρωτοβουλία που ανοίγει τον δρόμο για τα βήματα που θα απαιτηθούν στη συνέχεια και δευτερευόντως, ότι λειτουργεί στη σωστή κατεύθυνση της δημιουργίας πραγματικής ασφαλιστικής συνείδησης. Το σημαντικότερο, ωστόσο, είναι η συνεχής παρακολούθηση των πραγματικών αναγκών των πολιτών με στόχο τη βελτίωση της εφαρμογής του μέτρου. Να μην εγκαταλειφθεί, δηλαδή, η προσπάθεια -τόσο από την πλευρά του κράτους, όσο και των ασφαλιστικών εταιρειών- για να καταστεί σαφής η αξία της ασφάλισης για την προστασία της ιδιωτικής περιουσίας αλλά και η σημασία της για την διαφύλαξη της κοινωνικής ισορροπίας και συνοχής. Το κράτος, ασφαλώς και, οφείλει να συνδράμει τα μέλη του αλλά θα ήταν πέραν των δυνάμεών του η παροχή στήριξης σε κάθε φυσική καταστροφή. Η απόκτηση προγραμμάτων ασφάλισης, είναι η απόδειξη ότι οι πολίτες είναι σε θέση να κατανοήσουν την προστασία που τους προσφέρουν οι προσωποποιημένες καλύψεις που επιλέγουν μέσα από τα αντίστοιχα προϊόντα και ταυτόχρονα επιδεικνύουν υπευθυνότητα αλλά και ωριμότητα ως μέλη μιας οργανωμένης κοινότητας, οικογενειακής και πολιτειακής.
-
Τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, όπως και σε άλλες χώρες, σημειώνονται σε περιόδους υψηλών θερμοκρασιών πολυήμερες πυρκαγιές που προκαλούν σε τοπικές κοινότητες μεγάλες οικονομικές απώλειες. Πώς θα επηρεάσει η εξέλιξη αυτή τα ασφάλιστρα και την ασφαλισιμότητα σε βάθος χρόνου;
Η αποσταθεροποίηση του κλίματος σε παγκόσμιο επίπεδο, έχει οδηγήσει στην εμφάνιση φαινομένων με ιδιαίτερη ένταση. Δεν είναι επομένως μόνο οι φωτιές αλλά και οι υψηλές θερμοκρασίες, οι πλημμύρες, οι έντονες χιονοπτώσεις. Και βέβαια, δεν είναι μόνο η χώρα μας αλλά όλος ο πλανήτης που βάλλεται. Αυτό, σημαίνει ότι στο μέλλον δεν θα είναι πλέον δυνατό ένα πρόγραμμα ασφάλισης να καλύψει όλες τις ανάγκες, όσο πλήρες ή ευέλικτο και αν είναι. Η αναζήτηση νέων ασφαλιστικών λύσεων που θα είναι αποτελεσματικές έναντι του κινδύνου, φέρνουν στο προσκήνιο την εφαρμογή της παραμετρικής ασφάλισης. Σε αυτή την κατεύθυνση, προχωρά η προσπάθεια για την ανάπτυξη ολοκληρωμένων κλιματικών δεικτών οι οποίοι θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην ασφάλιση προκειμένου να σχεδιαστούν προγράμματα με καλύψεις που θα ανταποκρίνονται στοχευμένα στην αντιμετώπιση των ζημιών που μπορεί να προκύψουν από συμβάντα συνδεδεμένα με την αλλαγή στο κλίμα. Ταυτόχρονα, με τον τρόπο αυτό οι ασφαλιστικές εταιρείες θα είναι σε θέση να ενισχύσουν ακόμη περισσότερο την ανθεκτικότητα των πολιτών -ιδιαίτερα των πλέον ευάλωτων- απέναντι σε μία έκτακτη δυσμενή συνθήκη, προστατεύοντας έτσι την κοινωνική συνοχή και ευημερία. Ως εκ τούτου, η ασφάλιση έναντι των ακραίων κλιματικών φαινομένων μπορεί να αποτελέσει βασικό εργαλείο για τον μετριασμό των επιπτώσεων στην οικονομία, επιτρέποντας στις κοινωνίες να ανακάμψουν από τις φυσικές καταστροφές.
-
Με ποιες μεθόδους πιστεύετε ότι μπορεί να ενισχυθεί η ασφαλιστική συνείδηση στην Ελλάδα;
Αν και τα τελευταία χρόνια έχουμε δει σημαντικά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση, υπάρχουν ακόμη αρκετά που πρέπει να γίνουν. Η δημιουργία ασφαλιστικής συνείδησης απαιτεί ουσιαστική ενημέρωση για το τί σημαίνει πραγματική προστασία όσων είναι σημαντικά για τους ανθρώπους, ενίσχυση της αξιοπιστίας του ασφαλιστικού κλάδου στα μάτια των ασφαλισμένων αλλά και αλλαγή παραδείγματος από πλευράς του κράτους. Στην Ελλάδα ειδικότερα, η δυσπιστία των πολιτών ως προς το ρόλο και τις προτεραιότητες των ασφαλιστικών εταιρειών καθώς και ως προς τη δυνατότητα ικανοποιητικής κάλυψης μελλοντικών κινδύνων παραμένει υψηλή, ενώ ταυτόχρονα διατυπώνεται μεν επίσημα η έλλειψη προθέσεων υποκατάστασης της κοινωνικής ασφάλιση, στην πραγματικότητα ωστόσο, προχωρά η συρρίκνωση της τελευταίας. Στην Generali πιστεύουμε ότι ασφαλιστική συνείδηση προάγεται με το σχεδιασμό καινοτόμων ασφαλιστικών προϊόντων και με τις διαρκείς προσπάθειες εξυγίανσης του ανταγωνισμού, για παράδειγμα με την προώθηση ασφαλιστικών προγραμμάτων με κοινωνικά χαρακτηριστικά και απλές ψηφιακές διαδικασίες. Αντιθέτως, δεν έχει κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα το να προβάλλεται συγκριτικά η υπεροχή της ιδιωτικής ασφάλισης ως η εναλλακτική λύση στα προβλήματα της κοινωνικής ασφάλισης, αφού με διαφορετικά μέσα εξυπηρετούνται διαφορετικές λειτουργίες. Οι πολίτες -ιδιαίτερα σήμερα- αναζητούν εγγυήσεις συνέπειας σε ότι αφορά την ποιότητα της εξυπηρέτησής τους, υψηλή τεχνογνωσία, προσωποποιημένα προγράμματα βάσει της κατανόησης των αναγκών τους και περισσότερη ενημέρωση ως προς το έργο της εγχώριας ασφαλιστικής εποπτείας, σε συνδυασμό και με τις «δεσμευτικές» ευρωπαϊκές τάσεις. Την ίδια στιγμή, στον διεθνή χώρο η ασφαλιστική συνείδηση για την κάλυψη ιδιωτικών ασφαλιστικών κινδύνων θεωρείται δεδομένη, γιατί και η ενημέρωση είναι πληρέστερη και οι κυρώσεις είναι άμεσες, οπότε δεν θα ήταν άσκοπο να δημοσιοποιηθούν και στην ελληνική κοινωνία παραδείγματα ξένων χωρών που έχουν ήδη επιλέξει αποτελεσματικές πρακτικές καταπολέμησης των αιτίων που εμποδίζουν την ανάπτυξη ασφαλιστικής συνείδησης.
-
Είναι προσιτή η ασφάλιση κατοικίας στην Ελλάδα; Πώς μπορεί ο καταναλωτής να διασφαλίσει ότι έχει επιλέξει τις σωστές καλύψεις και ότι θα αποζημιωθεί;
Η Generali προσφέρει ολοκληρωμένα και ευέλικτα προγράμματα ασφάλισης για κάθε κίνδυνο, σε εξαιρετικά ανταγωνιστική τιμή και με δυνατότητα προαιρετικών επιλογών & εναλλακτικών ορίων ευθύνης προκειμένου ο ενδιαφερόμενος να επιλέξει τα χαρακτηριστικά που ανταποκρίνονται στις δικές του προσωπικές ανάγκες. Για εμάς, η ασφάλιση κατοικίας δεν είναι απλώς αναγκαιότητα εξαιτίας των ιδιαίτερων σεισμογενών χαρακτηριστικών της γεωγραφικής μας περιοχής και των εντεινόμενων φαινομένων που απορρέουν από την κλιματική αλλαγή. Είναι μια κίνηση υπευθυνότητας και φροντίδας για όσα κάποιος έχει δημιουργήσει με κόπο. Σε ό,τι αφορά την επιλογή του κατάλληλου προγράμματος, εδώ ο ρόλος του ασφαλιστικού συμβούλου είναι καθοριστικός καθώς η κατανόηση των αναγκών του υποψήφιου και η πρόταση για την ιδανικότερη ασφαλιστική λύση απαιτούν τεχνογνωσία, γνώση των προϊόντων και πάνω απ’ όλα ανθρώπινη προσέγγιση. Η Generali πιστεύει ακράδαντα στην σπουδαιότητα αυτή της σχέσης μεταξύ ασφαλιστικού συμβούλου και ασφαλισμένου και επενδύει στους συνεργάτες της εξελίσσοντάς τους συνεχώς και παρέχοντάς τους τα πλέον σύγχρονα εργαλεία. Οι άνθρωποί μας ξεχωρίζουν όχι μόνο για την κατάρτισή τους αλλά κυρίως για την αξιοπιστία και την προσωπική φροντίδα που επιδεικνύουν σε όσους μας εμπιστεύονται την ζωή και την περιουσία τους.