Η αποτελεσματικότητα του μέτρου για τον ΕΝΦΙΑ και την ασφάλιση κατοικιών θα εξαρτηθεί από τον τρόπο υλοποίησης και τις λεπτομέρειες εφαρμογής του.
Όπως αναφέρει ο Νίκος Σπυράτος, Διευθυντής Ανάληψης Κινδύνων Ασφαλίσεων Ζημιών στην ERGO θα πρέπει να αξιολογείται σε τακτικά διαστήματα και να υπάρχουν διορθωτικές παρεμβάσεις όπου απαιτείται. Η Ελλάδα έχει επισημαίνει πολύ χαμηλό ποσοστό ασφαλισμένων κατοικιών και οι πολίτες πληρώνουν, σε σχέση με άλλες χώρες στην ΕΕ, το υψηλότερο κατά κεφαλήν κόστος για φυσικές καταστροφές.
συνέντευξη του Νίκου Σπυράτου, Διευθυντή Ανάληψης Κινδύνων Ασφαλίσεων Ζημιών, ERGO (Περιοδικό “am”, Σεπτέμβριος 2023)
Πώς θεωρείτε ότι πρέπει να εφαρμοστεί το μέτρο της έκπτωσης στον ΕΝΦΙΑ μέσω της ασφάλισης κατοικίας για να είναι αποτελεσματικό;
Επιτρέψετε μου να κάνω, να κάνω μια μικρή εισαγωγή. Η κλιματική αλλαγή δημιουργεί νέα δεδομένα, που όλοι θα πρέπει να τα λάβουμε υπόψη μας, καθώς οι κίνδυνοι αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο. Βλέπουμε όλοι μας πόσο δύσκολο καλοκαίρι αντιμετωπίζουμε με εκατοντάδες πυρκαγιές σε όλη τη χώρα, με απώλειες χιλιάδων δασικών εκτάσεων, καταστροφή φυσικών οικοσυστημάτων και φυσικά την καταστροφή περιουσιών και κόπων μιας ζωής για πολλούς συμπολίτες μας.
Το συντριπτικό κόστος όλων αυτών των καταστροφών, μέχρι σήμερα καλύπτεται (εν μέρει από το ίδιο το κράτος με επιδόματα προς τους ζημιωθέντες και με κεφάλαια από τα χρήματα των φορολογουμένων.
Επομένως κίνητρα όπως το μέτρο της έκπτωση του ΕΝΦΙΑ μέσω της ασφάλισης κατοικιών είναι προς την σωστή κατεύθυνση καθώς μεγάλο μέρος του κόστους αποκατάστασης θα μεταφερθεί στην ασφαλιστική βιομηχανία.
Ωστόσο, η αποτελεσματικότητα αυτού του μέτρου θα εξαρτηθεί από τον τρόπο υλοποίησης και από τις λεπτομέρειές του, ενώ θα πρέπει να αξιολογείται σε τακτικά διαστήματα, για να διαπιστωθεί αν επιτυγχάνει τους στόχους του και αναλόγως να γίνονται οι απαραίτητες προσαρμογές.
Κλείνοντας θα ήθελα να τονίσω ότι στις προτάσεις της ΕΑΕΕ, είναι η δημιουργία ενός εθνικού συστήματος καθολικής ασφάλισης των κατοικιών έναντι των φυσικών καταστροφών με την εμπλοκή της ασφαλιστικής αγοράς, ένα μοντέλο που πραγματοποιείται ήδη σε πάρα πολλές χώρες Είναι απογοητευτικό ότι το ποσοστό των ασφαλισμένων κατοικιών κινείται σταθερά τα τελευταία χρόνια γύρω από το πολύ φτωχό 15% με το μισό περίπου να σχετίζεται με ενυπόθηκα δάνεια όταν όχι μόνον στις δασικές πυρκαγιές αλλά και στα καιρικά φαινόμενα ή το σεισμό η χώρα μας παρουσιάζει θλιβερά πρωτεία στην ΕΕ (το 2020 το κατά κεφαλήν κόστος για φυσικές καταστροφές ανήλθε σε € 91 και ήταν το υψηλότερο στη ΕΕ η οποία έχει μέσο όρο € 27) . Το διάστημα 1980-2020 τα ακραία φυσικά φαινόμενα έχουν προκαλέσει ζημιές 10,3 δις με μόλις 1,6 δις ασφαλισμένες. Στην Ελλάδα ασφαλίζεται το 15% όταν ο μέσος όρος της ΕΕ είναι 23% (56% στη Δανία, 55% στην Ολλανδία, 48% στη Νορβηγία , 46% στο Βέλγιο). Επομένως η προτροπή του Κράτους στους πολίτες να ασφαλίσουν την περιουσία τους σε συνδυασμό με την χορήγηση κίνητρων ΕΝΦΙΑ η και άλλων είναι σίγουρα προς τη σωστή κατεύθυνση (π.χ η κατάργηση του φόρου ασφαλίστρων στα ασφάλιστρα καταστροφικών κινδύνων ή η αντικατάσταση του φόρου ασφαλίστρων με ΦΠΑ προκειμένου οι επαγγελματικές ασφαλίσεις περιουσίας οι οποίες είναι και αυτές σημαντικό μέρος του προβλήματος να έχουν τη δυνατότητα συμψηφισμού θα βοηθούσε ίσως περαιτέρω στην αύξηση των ασφαλισμένων περιουσιών)
Τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, όπως και σε άλλες χώρες, σημειώνονται σε περιόδους υψηλών θερμοκρασιών πολυήμερες πυρκαγιές που προκαλούν σε τοπικές κοινότητες μεγάλες οικονομικές απώλειες. Πώς θα επηρεάσει η εξέλιξη αυτή τα ασφάλιστρα και την ασφαλισιμότητα σε βάθος χρόνου;
Η αύξηση των πυρκαγιών και των φυσικών καταστροφών λόγω υψηλών θερμοκρασιών και κλιματικής αλλαγής έχει ήδη αρχίσει να επηρεάζει την ασφάλιση και την ασφαλισιμότητα σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας αναδεικνύοντας μια νέα πραγματικότητα. Με άλλα λόγια οι προκλήσεις που σχετίζονται με την αύξηση των πυρκαγιών και των φυσικών καταστροφών λόγω υψηλών θερμοκρασιών και κλιματικής αλλαγής είναι πραγματικές, αλλά η αντίδραση μας μπορεί να είναι θετική και αποφασιστική. Οι προκλήσεις αυτές δημιουργούν ευκαιρίες για να αναθεωρήσουμε την ασφαλιστική μας προσέγγιση και να επενδύσουμε σε καινοτόμες λύσεις αναθεωρώντας τα ασφαλιστικά μας μοντέλα.
Είναι πολύ λογικό η αυξημένη συχνότητα και ένταση των πυρκαγιών να οδηγήσει σε αύξηση των ασφαλιστικών απαιτήσεων από ακίνητα των περιοχών που θεωρούνται υψηλού κινδύνου. Αυτό σε μια πρώτη φάση μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα αυξημένα ασφάλιστρα για τους κατοίκους αυτών των περιοχών και πιθανά ορισμένες ασφαλιστικές εταιρείες μπορεί να επιλέξουν να περιορίσουν την κάλυψη για φυσικές καταστροφές σε αυτές τις περιοχές. Όσο όμως διευρύνεται το χαρτοφυλάκιο των ασφαλιστικών εταιρειών, όσο δηλαδή και περισσότεροι Έλληνες ασφαλίζουν τις κατοικίες τους, τόσο θα εξισορροπείται η παραπάνω τεχνική ανάγκη . Παράλληλα, η χρήση των νέων τεχνολογιών θα υποστηρίξει τις εταιρείες στη δημιουργία εξειδικευμένων τεχνικών διαχείρισης και ανάληψης κινδύνων, νέων μοντέλων τιμολόγησης προσφέροντας αυτόματα εξατομικευμένα προγράμματα ασφάλισης σύμφωνα με τις ανάγκες, συμπεριφορές και το lifestyle του κάθε πελάτη.
Με ποιες μεθόδους πιστεύετε ότι μπορεί να ενισχυθεί η ασφαλιστική συνείδηση στην Ελλάδα;
Η ενίσχυση της ασφαλιστικής συνείδησης απαιτεί συνεργασία από πολλούς φορείς, συμπεριλαμβανομένης της κυβέρνησης, των ασφαλιστικών εταιριών και της κοινωνίας. Η εκπαίδευση, η ενημέρωση και η προώθηση της συνειδητοποίησης για τη σημασία της ασφάλισης είναι βασικά στοιχεία για την επίτευξη αυτού του στόχου.
Ένας σημαντικός τρόπος για την ενίσχυση της ασφαλιστικής συνείδησης είναι η παροχή πληροφοριών στο κοινό σχετικά με τη σημασία και την αξία της ασφάλισης. Εκπαιδευτικά προγράμματα και ενημερωτικές εκστρατείες μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους να κατανοήσουν τα οφέλη της ασφάλισης. Επίσης θα πρέπει να δοθούν κυβερνητικά κίνητρα και εκπτώσεις για ατομική και οικογενειακή ασφάλιση, τα οποία μπορούν να ενθαρρύνουν τους πολίτες να ασφαλίσουν τους εαυτούς τους και τις οικογένειές τους.
Οι ασφαλιστικές εταιρείες πρέπει να είναι διαφανείς σχετικά με τους όρους και τις προϋποθέσεις των ασφαλιστικών συμβολαίων που προσφέρουν, καθώς οι ασφαλισμένοι πρέπει να γνωρίζουν τα δικαιώματά τους και τις καλύψεις που τους παρέχονται.
Επίσης, εκστρατείες ενημέρωσης που επισημαίνουν τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι όταν δεν είναι ασφαλισμένοι μπορούν να ευαισθητοποιήσουν το κοινό, όπως και αντίστοιχα εκπαιδευτικά προγράμματα σε σχολεία, τα οποία βοηθούν τους νέους ανθρώπους να κατανοήσουν καλύτερα τον τομέα αυτό παρέχοντας τα απαραίτητα εφόδια και γνώσεις .
Είναι προσιτή η ασφάλιση κατοικίας στην Ελλάδα; Πώς μπορεί ο καταναλωτής να διασφαλίσει ότι έχει επιλέξει τις σωστές καλύψεις και τοι θα αποζημιωθεί;
Η ασφάλιση περιουσίας είναι πολύ προσιτή σε κόστος. Οι ασφαλιστικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται σήμερα στην Ελλάδα, προσφέρουν μια μεγάλη γκάμα επιλογών στα προγράμματα ασφάλισης κατοικίας. Παρέχουν υπό την μορφή πακέτων απλές και σύνθετες καλύψεις που είναι συνδεδεμένες με το κόστος, ώστε να ταιριάζουν σε όλες τις ασφαλιστικές ανάγκες και απαιτήσεις των καταναλωτών. Παράλληλα αρκετές ασφαλιστικές εταιρείες, όπως και η ERGO Ασφαλιστική, παρέχουν εκπτώσεις εφόσον συνάπτουν με την ίδια εταιρεία και ασφάλεια αυτοκινήτου ή υγείας.
Ενδεικτικά αναφέρω ότι για ένα διαμέρισμα .100. τ.μ. ευρώ, το μέσο ασφάλιστρο που καλύπτει πυρκαγιά, σεισμό και φυσικές καταστροφές είναι της τάξης των.10-15ευρώ τον μήνα αναλόγως περιοχής , χρονολογίας και υλικών κατασκευής
Οι καταναλωτές θα πρέπει να εξετάσουν και να προχωρήσουν σε μια ενδελεχή έρευνα των αναγκών τους , έτσι ώστε να αναγνωρίσουν ενδεχόμενους κινδύνους, όπως πιθανές πλημμύρες, πυρκαγιές, σεισμούς, κλοπές κλπ., και να επιλέξουν ανάλογα τις καλύψεις. Θα πρέπει σε συνεργασία με τον ασφαλιστή τους να καθορίσουν την αξία της ασφάλισης σύμφωνα με την κατασκευαστική αξία της κατοικίας τους και το περιεχόμενό της, έτσι ώστε να μην υποπέσουν στο λάθος της υπασφάλισης, καθώς αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ανεπαρκή αποζημίωση σε περίπτωση ζημιάς.
Να δώσουν τη δέουσα προσοχή στο ποιες καλύψεις προσφέρονται από την ασφαλιστική εταιρία και να επιλέξουν αυτές που καλύπτουν καλύτερα τις ανάγκες σας.
Παράλληλα, είναι αναγκαίο και σημαντικό να επανεξετάζουν την ασφάλιση τους κάθε χρόνο για να βεβαιωθούν ότι εξακολουθεί να καλύπτει τις ανάγκες τους. Για αυτό, είναι εμφανής και η αξία του ρόλου του ασφαλιστικού διαμεσολαβητή καθ’ όλη τη διαδικασία ασφάλισης. Ο Ασφαλιστικός Σύμβουλος που διαθέτει εξειδικευμένη γνώση, εστιάζει στις πραγματικές ανάγκες των πελατών, αναλύει και προτείνει τις ανάλογες ασφαλιστικές υπηρεσίες παρέχοντας τις βέλτιστες λύσεις.
Οι συμβουλές και υπηρεσίες του ασφαλιστή, ο οποίος είναι εξειδικευμένος στον τομέα, αποτελούν τον ασφαλέστερο τρόπο για την επιλογή της καλύτερης ασφάλισης, εξασφαλίζοντας έτσι ότι το σπίτι τους προστατεύεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και οι ίδιοι μπορούν να είναι και να αισθάνονται πραγματικά ασφαλείς.