Σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία των φυσικοθεραπευτηρίων των Κέντρων Υγείας καταγγέλλει ο σύλλογος εργαζομένων των Υγειονομικών Περιφερειών Αττικής, Πειραιά και Αιγαίου, κάνοντας λόγο για αδιαφορία των Διοικήσεων όσον αφορά την εξεύρεση λύσεων.
της Βίκυς Γερασίμου
Οι εργαζόμενοι αναφέρουν ελλείψεις σε προσωπικό και εξοπλισμό που οδηγούν σε μεγάλη ταλαιπωρία ανθρώπους με χρόνια νοσήματα και βαρύτατους τραυματισμούς.
Ζητούν να αντιμετωπιστούν άμεσα οι ανάγκες σε προσωπικό και εξοπλισμό, να αναβαθμιστούν τα φυσικοθεραπευτήρια και να δημιουργηθούν νέα για να καλύπτονται γεωγραφικά οι ασφαλισμένοι.
Σταδιακά αναφέρουν πρέπει να υπάρξει “μετασχηματισμός όλων των φυσικοθεραπευτηρίων σε τοπικά αυτοτελή τμήματα φυσικοθεραπείας, αποκατάστασης σύμφωνα με τα διεθνώς αποδεκτά ποιοτικά, ποσοτικά πρότυπα και απαιτήσεις. Φυσικοθεραπευτήρια 12ωρης λειτουργίας, με κοινό, ενιαίο κανονισμό οργάνωσης και λειτουργίας, στα οποία θα παρέχονται δωρεάν ποιοτικές υπηρεσίες εντός των φυσικοθεραπευτηρίων, αλλά και κατ΄ οίκον”.
Ειδικότερα επισημαίνονται τα εξής:
Υποστελεχωμένα φυσικοθεραπευτήρια: Τα φυσικοθεραπευτήρια της 1ης και 2ης ΥΠε παρουσιάζουν σοβαρές ελλείψεις σε μόνιμους φυσικοθεραπευτές λόγω της απουσίας προσλήψεων εδώ και δεκαετίες και της αποχώρησης λόγω συνταξιοδότησης πολλών συναδέλφων, με το πρόβλημα να αναμένεται το επόμενο διάστημα να επιδεινωθεί περαιτέρω, λόγω και των επικείμενων αποχωρήσεων.
Η έλλειψη επαρκούς αριθμού φυσικοθεραπευτών, προκαλεί δυσλειτουργίες καθώς η αυξημένη ζήτηση σε υπηρεσίες φυσικοθεραπείας και ο μεγάλος όγκος ανεκτέλεστων παραπεμπτικών έχει ως αρνητική συνέπεια τις καθυστερήσεις στην έναρξη των συνεδριών. Επίσης, δεν υπάρχει η δυνατότητα οι εργαζόμενοι και τα έκτακτα περιστατικά (κατάγματα, εγκεφαλικά επεισόδια, πρόσφατα χειρουργεία) να αντιμετωπίζονται άμεσα και κατά προτεραιότητα. Συχνά δε, ο χρόνος έναρξης των συνεδριών φτάνει ή υπερβαίνει την διάρκεια ισχύος των παραπεμπτικών, δημιουργώντας επιπρόσθετα γραφειοκρατικά ζητήματα σε προσωπικό και ασφαλισμένους. Αποτέλεσμα όλων αυτών, εκτός από τα δικαιολογημένα παράπονα και τις έντονες – και ολοένα αυξανόμενες – διαμαρτυρίες των ασφαλισμένων, είναι η αποδυνάμωση των φυσικοθεραπευτηρίων, η υποβάθμιση των υπηρεσιών που προσφέρουν και εν τέλει η πλήρης απαξίωσή τους.
Η παντελής έλλειψη σχεδιασμού έχει οδηγήσει στο να μην υπάρχει καμία αντιστοιχία του αριθμού των φυσικοθεραπευτών κάθε φυσικοθεραπευτηρίου, αναλογικά με το μέγεθος της περιοχής (Δήμος/Δήμοι) ευθύνης του, με τον αριθμό των ασφαλισμένων που εξυπηρετεί, με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους (εργαζόμενοι, άνεργοι, συνταξιούχοι, μετανάστες οικονομικές δυνατότητες κ.λπ.), όπως επίσης και με το υγειονομικό/επιδημιολογικό προφίλ τους (υπερήλικες, χρονίως πάσχοντες, θνησιμότητα, εργατικά ατυχήματα, τοπικοί υγειονομικοί δείκτες κ.ά.).
Ο Σύλλογος Εργαζομένων 1ης και 2ης ΥΠε ζητά να δοθεί απόλυτη προτεραιότητα στην αντιμετώπιση του συγκεκριμένου προβλήματος και να γίνουν άμεσα προσλήψεις μόνιμων φυσικοθεραπευτών, βάσει σχεδιασμού, κατά αναλογία με τις ανάγκες κάθε φυσικοθεραπευτηρίου και της περιοχής ευθύνης του, προκειμένου να αναβαθμιστούν ποιοτικά οι προσφερόμενες υπηρεσίες φυσικοθεραπείας και να συνεχιστεί απρόσκοπτα η δωρεάν, δημόσια παροχή τους, η οποία θα συμβάλλει στην βελτίωση της υγείας και της ποιότητας της ζωής των ασφαλισμένων.
Ελλείψεις εξοπλισμού: Ο ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός στα περισσότερα φυσικοθεραπευτήρια είναι πεπαλαιωμένος, κακοσυντηρημένος και πολλάκις επισκευασμένος, ενώ σε κάποια εξ’ αυτών ούτε καν δεν ανταποκρίνεται στις επιταγές του άρθρου 2 του Π.Δ. υπ’ αριθ. 29/ΦΕΚ 8Α/3-2-1987, σχετικά με τον υποχρεωτικό εξοπλισμό που πρέπει να διαθέτει ένα φυσικοθεραπευτήριο για να λειτουργήσει, για να μην αναφερθούμε και στις διατάξεις του σχετικού νόμου αναφορικά με τους χώρους που πρέπει να καταλαμβάνει, που στα περισσότερα φυσικοθεραπευτήρια της 1ης ΥΠε έχουν καταστρατηγηθεί.
Η ανάπτυξη και η πρόοδος της φυσικοθεραπείας και τα σύγχρονα πρωτόκολλα θεραπείας απαιτούν πλέον τη χρήση εξελιγμένου εξοπλισμού νέας τεχνολογίας, με σκοπό την ποιοτική αναβάθμιση των προσφερόμενων υπηρεσιών και τη μείωση των χρόνων αποκατάστασης. Συνυπολογίζοντας, τις διαπιστωμένες ελλείψεις, αλλά και την κατάσταση του υφιστάμενου εξοπλισμού, προκειμένου τα φυσικοθεραπευτήρια των Κ.Υ. της 1ης & 2ης ΥΠε να εκσυγχρονιστούν, να αναπτυχθούν και προσεχώς να πιστοποιηθούν για την ποιότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών, οφείλουν να διαθέτουν, επιπλέον του υποχρεωτικού και σύγχρονο εξελιγμένο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, που να περιλαμβάνει συσκευές: Laser σάρωσης, κρουστικού υπέρηχου, μαγνητοθεραπείας, χωρητικής και αντιστατικής ενδοδιαθερμίας (Te.C.A.R.), ηλεκτροθεραπείας διασταυρούμενων ρευμάτων και TENS, κρυοθεραπείας, λεμφικού μασάζ/πρεσσοθεραπείας, μυϊκής βιοανατροφοδότησης (bioffedback), παθητικής κινητοποίησης (C.P.M.) κάτω και άνω άκρου καθώς και ηλεκτρονικό διάδρομο βαδίσεως, ελλειπτικό μηχάνημα εκγύμνασης, εργομετρικό ποδήλατο, πλατφόρμα ισορροπίας, σετ λάστιχα βαράκια και ιμάντες, σφήνες θεραπευτικές, στρώματα, ταινίες kinesiotape και ηλεκτρικά ρυθμιζόμενα κρεβάτια θεραπείας.
Αναφορικά με την συντήρηση των μηχανημάτων, αλλά και την αξιολόγηση του υφιστάμενου εξοπλισμού, θα πρέπει το τμήμα βιοϊατρικής τεχνολογίας να στελεχωθεί πρωτίστως επαρκώς με Τεχνολόγους Ιατρικών Οργάνων (Τ.Ι.Ο.), προκειμένου να αποφεύγεται η εύκολη λύση της αχρήστευσης, για συσκευές οι οποίες έναντι κάποιου κόστους επισκευάζονται και να υπάρξει μέριμνα για την ορθή χρήση, την αξιοποίηση και την αξιόπιστη λειτουργία τους. Δευτερευόντως, εναλλακτικά, να εξεταστεί η δυνατότητα συμβάσεων με αντίστοιχου αντικειμένου (τμήμα συντήρησης-επισκευής) εταιρειών του ιδιωτικού τομέα, ώστε να μην αχρηστεύονται συσκευές που η αντικατάστασή τους είναι υψηλού κόστους.
Επιπροσθέτως, να υπάρξει επιτάχυνση των διαδικασιών αντικατάστασης του αχρηστευμένου, ή και του πεπαλαιωμένου εξοπλισμού. Για αυτό θα πρέπει το τμήμα βιοϊατρικής τεχνολογίας να γνωμοδοτεί, να εισηγείται, να συντάσσει προδιαγραφές ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού και να εισηγείται στο Τμήμα Προμηθειών εξετάζοντας, ενδεχομένως, την ένταξη συγκεκριμένων προμηθειών σε προγράμματα χρηματοδότησης μέσω ΕΣΠΑ ή χρηματοδοτικής μίσθωσης (leasing).
Μη καταβολή εξόδων μετακίνησης: Ο Σύλλογος Εργαζομένων 1ης και 2ης ΥΠε, με σειρά εγγράφων έχει επανειλημμένα αναφερθεί στην υποχρέωση καταβολής εξόδων μετακίνησης στους φυσικοθεραπευτές που μετακινούνται με ιδία μέσα, για την παροχή υπηρεσιών κατ’ οίκον φυσικοθεραπείας, όπως αυτό καθορίζεται από τις διατάξεις του Νόμου 4336/2015 και της Υπουργικής Απόφασης με ΑΔΑ: ΩΨΘΩΗ-ΓΑ2/24-11-2015.
Μέχρι και σήμερα η Διοίκηση της 1ης ΥΠε, μετά από συνεχόμενες παλινωδίες, δεν έχει ακόμα κατορθώσει να καθορίσει τη διαδικασία χορήγησης, παρά τις προτάσεις που καταθέσαμε, αλλά και την συγκρότηση σχετικής ομάδας εργασίας, η οποία ουδέποτε συνεδρίασε.
Στη 2η Υπε, παρά το γεγονός ότι υπάρχει η σχετική διαδικασία χορήγησης, δεν έχουν ακόμα καταβληθεί έξοδα μετακίνησης στους φυσικοθεραπευτές, παρότι από τον Οκτώβριο 2022 για κάθε μήνα έως και σήμερα, κατατίθενται τα απαραίτητα δικαιολογητικά που τους ζητήθηκαν.