Η έρευνα έγινε κατά την περίοδο 24/04/2023 – 12/05/2023 και συμμετείχαν συνολικά 935 άτομα, από το σύνολο των 4.675 στους οποίους στάλθηκε η έρευνα, τα οποία εργάζονται σε ασφαλιστικές εταιρείες στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με την ΟΑΣΕ τα σημαντικότερα σημεία της έρευνας είναι τα εξής:
- Έτη εργασίας στον κλάδο: Σημαντικό ποσοστό ατόμων (περίπου 45%) δουλεύει στην ασφαλιστική αγορά άνω των 20 ετών. Από την άλλη είναι μικρό το ποσοστό των ατόμων, που είναι νέα στον κλάδο (1-10 έτη / περίπου 14%).
- Τήρηση Απαιτήσεων Υγιεινής και Ασφάλειας: Ακόμη και μικρό ποσοστό της τάξεως του 5%, που απαντάει Ελάχιστα/Καθόλου, είναι άξιο παρατήρησης.
- Σεβασμός στο θεσμικό πλαίσιο για τη βια και την παρενόχληση στο χώρο εργασίας: Μικρό ποσοστό της τάξεως του 5%, απαντάει Ελάχιστα/Καθόλου
- Εργασιακός Εκφοβισμός: Αθροιστικό Ποσοστό 12,5% έχει απαντήσει για ύπαρξη φαινομένων Απόλυτα/Αρκετά.
- Σεβασμός στο Work/Life Balance: Αθροιστικό Ποσοστό 15,0% έχει απαντήσει για καθόλου ή ελάχιστο σεβασμό.
Βία και παρενόχληση στο χώρο εργασίας: Ποσοστό 5,0% έχει απαντήσει για καθόλου ή ελάχιστο σεβασμό - Τηλεεργασία: Όπως και σε άλλους κλάδους, υπάρχουν όλες οι «φυλές» της τηλεεργασίας.
- Υπερωριακή απασχόληση; Υπάρχουν σημαντικά περιθώρια βελτίωσης, καθώς με βάση την έρευνα ένα 30,00% περίπου δηλώνει ότι δεν καταβάλλεται.
- Κλαδική Σύμβαση: Η συντριπτική πλειοψηφία (95%) θεωρεί ότι η ύπαρξή της θα λειτουργούσε θετικά.
- Περίθαλψη: Ένα 7% δεν έχει καμία ιδιωτική κάλυψη υγείας.
- Παρότι οι περισσότεροι έχουν ομαδική κάλυψη υγείας, ενδιαφέρονται γενικά για τη συγκεκριμένη παροχή, από ότι φαίνεται με μεγαλύτερα όρια νοσοκομειακής και εξωνοσοκομειακής κάλυψης, από αυτά που σήμερα ήδη έχουν.