Στην σκιά του πολέμου και της τεράστιας ανθρωπιστικής κρίσης που βρίσκεται σε εξέλιξη στη Μέση Ανατολή, με τις γυναίκες του Ισραήλ να ραγίζουν καρδιές με τις ιστορίες τους για τους απαχθέντες συγγενείς τους και τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ να υπογραμμίζει ότι η Γάζα έχει μετατραπεί σε νεκροταφείο παιδιών με περισσότερα από 4000 παιδιά νεκρά, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κάνει έκκληση στις κυβερνήσεις των κρατών να ενισχύσουν τη δέσμευση τους και τις δράσεις τους επενδύοντας στην προσέγγιση της «μιας υγείας» για όλο τον κόσμο.
γράφει η Αλεξία Σβώλου
Ο στόχος της νέας έκκλησης του ΠΟΥ είναι να προληφθούν και να αντιμετωπιστούν όλες οι απειλές που υπονομεύουν την υγεία και την ευζωία των ανθρώπων, της πανίδας και της χλωρίδας και ταυτόχρονα διασφαλίζουν την προστασία του περιβάλλοντος. Στον 8ο εορτασμό της «Ημέρας Μίας Υγείας», ο ΠΟΥ συνεργάζεται με άλλους οργανισμούς προκειμένου να τραβήξει διεθνώς την προσοχή για την τεράστια σημασία που έχει η στρατηγική της «μίας υγείας». Η βάση αυτής της στρατηγικής έγκειται στην κατανόηση των τρόπων με τους οποίους οι ανθρώπινες δράσεις και οι πολιτικές μπορούν να επηρεάσουν την υγεία του ζωικού βασιλείου και του περιβάλλοντος. Για να υπάρχει αυτή κατανόηση πρέπει να γνωρίζουμε πώς οι δράσεις μας αλληλεπιδρούν με την χλωρίδα και την πανίδα.
Η στρατηγική της «μίας υγείας» είναι η αποδεδειγμένη πολιτική υγείας που προφυλάσσει από ζωονόσους και λοιμώδη νοσήματα που μεταδίδονται μέσω διαβιβαστών όπως είναι τα έντομα (πχ τα κουνούπια). Επίσης προφυλάσσει από την επισιτιστική ανασφάλεια διασφαλίζοντας επάρκεια τροφής και από την μικροβιακή αντοχή που αποτελεί «σπαζοκεφαλιά» για πολλά συστήματα υγείας. Ειδικά στην πατρίδα μας όπως γνωρίζουμε πολύ καλά η μικροβιακή αντοχή έχει εξελιχθεί στη νέα πανδημία.
Όπως μάλιστα είχε πει στα χρόνια της έξαρσης της πανδημίας του κορονοϊού, ο καθηγητής Φυσιολογίας Λοιμώξεων ΕΚΠΑ, Νίκος Σύψας, ο κορονοϊός θα…(διαβάστε τη συνέχεια στο medly.gr)