Δεν έχουμε πλέον ενδείξεις. Έχουμε αποδείξεις. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα του περασμένου καλοκαιριού. Οι μέγα-πυρκαγιές από τη μία πλευρά και οι μεγάλες πλημμύρες από την άλλη. Οι εκτεταμένες καταστροφές που αυτά προκάλεσαν.
Άρθρο του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη («Οδηγός Ασφάλισης» της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ σε συνεργασία με το περιοδικό Ασφαλιστικό Marketing “am”)
Τα αντίστοιχα φαινόμενα και καταστροφές σε πολλές χώρες της Ευρώπης, αλλά και εκτός Ευρώπης. Έχει γίνει, πλέον, σαφές ακόμη και στους πιο δύσπιστους: Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ και επηρεάζει όλες τις χώρες. Δεν μπορούμε να της κλείσουμε την πόρτα. Και απειλεί την καθημερινότητά μας, τις περιουσίες μας, ακόμη και τις ίδιες μας τις ζωές!
Μπροστά σε αυτή την πραγματικότητα, καμία κυβέρνηση δεν δικαιούται να αδρανήσει. Αντίθετα, έχει υποχρέωση να επαγρυπνήσει. Και, ενώ μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν, η κυβέρνηση έχει θέσει πολύ ψηλά στην ατζέντα το ζήτημα. Όχι θεωρητικά. Αλλά στην πράξη. Και το έχει κάνει σε τρία επίπεδα.
Στο πρώτο επίπεδο, έχει θέσει την Ελλάδα στην πρώτη γραμμή των ευρωπαϊκών προσπαθειών για την κλιματική ουδετερότητα. Με την προώθηση της απολιγνιτοποιήσης, την αύξηση των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα, την προώθηση της ηλεκτροκίνησης, την πολιτική ενεργειακής εξοικονόμησης, τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις των νησιών.
Στο δεύτερο επίπεδο, έχει ενισχύσει τη δυνατότητα της Πολιτείας να ανταποκρίνεται σε έκτακτα φαινόμενα. Η ίδρυση του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. Το 112, το οποίο σώζει ζωές. Το πρόγραμμα Αιγίς (ύψους 1.76 δις) για την αναβάθμιση και θωράκιση της Πολιτικής Προστασίας και της Πυροσβεστικής.
Το τρίτο επίπεδο, είναι αυτό το οποίο μας απασχόλησε εντονότερα πρόσφατα και αυτό στο οποίο θέλω να επικεντρωθώ: αυτό της αντιμετώπισης των συνεπειών των φυσικών καταστροφών.
Στις πρόσφατες καταστροφές, η κυβέρνηση προχώρησε με ταχύτητα στις αποζημιώσεις και στην κάλυψη των πρώτων αναγκών. Για την αντιμετώπιση των συνεπειών των καταστροφών η κυβέρνηση ήδη από τον πρώτο χρόνο της εκλογής το 2019, και με αφορμή τον Ιανό, θέσπισε μέτρα αρωγής όσων πλήττονται από τις φυσικές καταστροφές. Έχουμε δημιουργήσει ειδική γραμμή στον προϋπολογισμό ύψους 300 εκατ. ευρώ για τέτοιου είδους δράσεις. Και το σχετικό κονδύλι το 2024 διπλασιάζεται στα 600 εκατομμύρια ευρώ. Τα πρόσθετα κονδύλια θα εξευρεθούν μέσω ενός τέλους για την κλιματική αλλαγή το οποίο ουσιαστικά θα προέλθει από μία αύξηση του σημερινού τέλους διαμονής. Εννοείται ότι αξιοποιούμε και θα αξιοποιούμε κάθε διαθέσιμο ευρωπαϊκό κονδύλι προς αυτή την κατεύθυνση.