Η παιδική παχυσαρκία είναι μια σύγχρονη επιδημία που δεν αφορά την εμφάνιση αλλά την υγεία των λιλιπούτειων και των εφήβων.
της Αλεξίας Σβώλου
Πρόκειται για ένα σύνθετο πρόβλημα που έχει τις ρίζες του σε παρωχημένες αντιλήψεις, καθώς και σε νέα προβλήματα της ψηφιακής εποχής, το οποίο υπονομεύει την υγεία και την ευεξία της νέας γενιάς.
Η παιδική παχυσαρκία έχει λάβει διαστάσεις τρομακτικής επιδημίας τα τελευταία χρόνια στην πατρίδα μας και ανήκουμε στις πρώτες χώρες της Ευρώπης με τόσο υψηλό ποσοστό υπέρβαρων και παχύσαρκων παιδιών, που φλερτάρει με το 50% του πληθυσμού των ανηλίκων. Ακόμα μεγαλύτερο είναι το πρόβλημα στα αγόρια και φυσικά δεν είναι ένα πρόβλημα, το οποίο λύνεται εύκολα, καθώς δεν δημιουργήθηκε από την μια μέρα στην άλλη. Αναζητώντας την άκρη του μίτου που θα μάς οδηγήσει στην καταπολέμηση της παιδικής παχυσαρκίας και στην έξοδο από αυτόν τον εφιαλτικό λαβύρινθο, αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμα και σήμερα υπάρχουν άνθρωποι ανάμεσά μας που πιστεύουν στον διαδεδομένο αλλά εντελώς αναληθή αστικό μύθο ότι «δεν πειράζει τα παιδιά να πάρουν κιλά και να κάνουν κοιλιά, γιατί θα ρίξουν μπόι», κάτι το οποίο δεν ισχύει, όπως επισημαίνει ο ειδικός παθολόγος-διαβητολόγος, Ευθύμης Καπάνταης.
Επιπλέον, πολλά παιδιά που μεγαλώνουν κυρίως με παππούδες και γιαγιάδες, όσο οι γονείς τους λείπουν στη δουλειά, υφίστανται καθημερινά πιέσεις για να φάνε όλο τους το φαγητό.
Παρότι φαίνεται περίεργο τόσα χρόνια μετά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο, να υπάρχουν άνθρωποι που ακόμα επηρεάζονται από το κατοχικό σύνδρομο το οποίο… (διαβάστε τη συνέχεια στο medly.gr)