Η Ελλάδα, όπως και ολόκληρος ο κόσμος, αντιμετωπίζει όλο και συχνότερα, όλο και σφοδρότερα καιρικά φαινόμενα και εκτεταμένες φυσικές καταστροφές, ως αποτέλεσμα της διαρκώς εξελισσόμενης κλιματικής κρίσης.
Άρθρο του Υπουργού Ανάπτυξης, Κώστα Σκρέκα («Οδηγός Ασφάλισης» της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ σε συνεργασία με το περιοδικό Ασφαλιστικό Marketing “am”)
Η πρόσφατη θεομηνία στη Θεσσαλία ήταν ένα τέτοιο ακραίο φυσικό φαινόμενο που έπληξε τη χώρα μας και οδήγησε στην απώλεια πρωτίστως ανθρώπινων ζωών, περιουσιών και δημόσιων υποδομών.
Η απάντηση μας σε αυτές τις προκλήσεις είναι η δημιουργία μιας πιο ανθεκτικής και βιώσιμης κοινωνίας, προς όφελος των πολιτών. Καλούμαστε όλοι άμεσα να προσαρμοστούμε στη νέα πραγματικότητα με αλλαγές στις μεθόδους της πρωτογενούς παραγωγής και της μεταποίησης, στην κατασκευή ανθεκτικών έργων υποδομής και στην μείωση του κινδύνου για τις ζωές και τις περιουσίες των πολιτών.
Η Κυβέρνηση, αναγνωρίζοντας τα καινούργια δεδομένα, εφαρμόζει μια συνεκτική στρατηγική για την προσαρμογή της κοινωνίας στις νέες συνθήκες, με την επιτάχυνση της πράσινης μετάβασης και την ενίσχυση της πρόληψης απέναντι στις φυσικές καταστροφές.
Προχωρήσαμε στον εκσυγχρονισμό και την ενίσχυση του πλαισίου της κρατικής αρωγής μετά από μεγάλες φυσικές καταστροφές, στηρίξαμε με οριζόντια μέτρα τις επιχειρήσεις και τους πολίτες των περιοχών που επλήγησαν ενώ υλοποιούμε άμεσα τον αναπτυξιακό τους σχεδιασμό για την επόμενη μέρα.
Η ιδιωτική ασφάλιση μπορεί να λειτουργήσει ως ένα χρήσιμο και συμπληρωματικό εργαλείο στη μάχη απέναντι στην κλιματική κρίση που ενισχύει την οικονομική ανθεκτικότητα της χώρας, την ώρα που οι κρατικοί πόροι είναι συγκεκριμένοι και εξαρτώνται από το διαθέσιμο δημοσιονομικό χώρο.
Για αυτό το σκοπό, προωθούμε σημαντικές μεταρρυθμίσεις και κίνητρα. Όπως ανακοίνωσε και ο Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, θα υπάρξει έκπτωση 10% στον ΕΝΦΙΑ για όσους ασφαλίζουν τις κατοικίες τους για φυσικές καταστροφές ενώ η ασφάλιση για μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις με ετήσιο τζίρο άνω των 2 εκατ. ευρώ, γίνεται υποχρεωτική.
Με την επιλογή της ιδιωτικής ασφάλισης η διαδικασία των αποζημιώσεων μπορεί να επιταχυνθεί σημαντικά και οι επιχειρήσεις και οι πολίτες να επιτύχουν την πλήρη κάλυψη των ζημιών με διαφάνεια και ασφάλεια. Σημαντική παράμετρος σε αυτό, τα ασφάλιστρα να είναι προσιτά και αναλογικά του ασφαλιζόμενου κινδύνου.
Φυσικά, η Κυβέρνηση, όπως σε όλες τις μεγάλες φυσικές καταστροφές, συνεχίζει να στέκεται έμπρακτα δίπλα σε όσους το έχουν ανάγκη. Η κρατική αρωγή αποτελεί συνώνυμο της ενεργοποίησης του κράτους σε τέτοιες δύσκολες συνθήκες, όπως και η εφαρμογή όλων των απαραίτητων εργαλείων για τη στήριξη αυτών που πλήττονται.
Όμως σε μια εποχή που οι κίνδυνοι είναι αυξημένοι, είναι αναγκαίο η χώρα μας να εδραιώσει μια νέα κουλτούρα ασφαλιστικής συνείδησης, προς όφελος ολόκληρης της κοινωνίας. Έτσι, η ελληνική κοινωνία θα είναι καλύτερα προετοιμασμένη και πιο ανθεκτική απέναντι στις νέες προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής.