Τα δεδομένα που αποτυπώνουν την κατάσταση στο σύστημα υγείας της Ελλάδας και την πρόσβαση των ασθενών σε υπηρεσίες υγείας, θεραπείες και πρωτοβάθμια περίθαλψη καταγράφει κάθε χρόνο μελέτη του OECD.
της Βίκυς Γερασίμου
Τα βασικά στοιχεία που περιγράφουν την ποιότητα των υπηρεσιών στην χώρα μας είναι το κατά πόσο οι πολίτες έχουν πρόσβαση σε γιατρούς και νοσηλείες όταν πρέπει να αντιμετωπίσουν ζητήματα υγείας, το ποιος πληρώνει τις δαπάνες υγείας και το πώς αξιολογούν οι ασθενείς την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια περίθαλψη.
Για την χώρα μας καταγράφονται τα εξής:
- Το 56% του πληθυσμού, δηλαδή περισσότεροι από 5,5 εκατομμύρια πολίτες, δηλώνουν μη ικανοποιημένο από την ποιότητα των υπηρεσιών υγείας
- To 62,1% του συνολικού κόστους υγείας καλύπτεται από υποχρεωτικές πληρωμές και πάνω από το 30% από την τσέπη των Ελλήνων
- Το 6,4% του πληθυσμού, δηλαδή περίπου 650.000 άνθρωποι, όταν χρειάζονται ιατρική βοήθεια δεν μπορούν να την έχουν, κυρίως για οικονομικούς λόγους.
Και στους τρεις προαναφερθέντες δείκτες η χώρα μας βρίσκεται σε χειρότερη θέση από τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ. Παρατηρώντας τον πίνακα με τα στοιχεία βλέπουμε ότι σε κατάταξη όσον αφορά την ικανοποίηση των πολιτών είμαστε η τρίτη χώρα με τη χειρότερη θέση μετά τη Χιλή και την Κολομβία. Σε επίπεδο οικονομικής προστασίας και κάλυψης των δαπανών μέσω υποχρεωτικού σχήματος είμαστε η δεύτερη χώρα με τη χειρότερη θέση μετά το Μεξικό.
.