Το “έλλειμμα” στη λήψη μέτρων για την προστασία των πολιτών και τον μετριασμό των επιπτώσεων από μεγάλες φυσικές καταστροφές στη χώρα αποτυπώνεται μέσα από τα ακραία γεγονότα που έχουν σημειωθεί τα τελευταία 6-7 χρόνια στην Ελλάδα.
(«Οδηγός Ασφάλισης» της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ σε συνεργασία με το περιοδικό Ασφαλιστικό Marketing “am”)
Από την πλημμύρα στη Μάνδρα μέχρι την πλημμύρα στη Θεσσαλία φαίνεται πως πολυεπίπεδα πρέπει να υπάρξει ένας μηχανισμός που θα μπορέσει αφενός να λειτουργήσει στο επίπεδο της πρόληψης και της ενημέρωσης και αφετέρου μετά την εκδήλωση ενός φαινομένου θα μπορεί να αποζημιώσει, προκειμένου να υπάρξει για τις τοπικές κοινωνίες άμεση επιστροφή στην παραγωγικότητα και όσο είναι εφικτό στην κανονικότητα. Η μεγάλη καταστροφή στη Θεσσαλία ήταν, ενδεχομένως, το πολλοστό καμπανάκι κινδύνου στο οποίο δεν είχαμε “ευήκοα ώτα” σαν κοινωνία, σαν πολιτεία και σαν ιδιώτες.
Η μεγάλη ένταση και η συχνότητα την οποία εμφανίζουν πλέον τα ακραία φυσικά γεγονότα απαιτούν άμεση κινητοποίηση από όλους τους φορείς δημόσιους και ιδιωτικούς για να μπορέσουμε να έχουμε καλύτερο μέλλον και βιώσιμες πόλεις για τους πολίτες.
Ζητήματα που πρέπει να επαναπροσδιορίσουμε είναι:
- Η κλιματική αλλαγή και οι τρόποι να περιορίσουμε τις επιπτώσεις της, μέσα από ενημέρωση και δραστικά μέτρα. Όπως αναφέρει ο Ιωάννης Παν. Βοτσαρίδης, Πρόεδρος και Δ/νων Σύμβουλος INTERLIFE Α.Α.Ε.Γ.Α “οι μεγαλύτεροι και πιο απρόβλεπτοι κίνδυνοι προκύπτουν από καταστροφικά Φυσικά Φαινόμενα, όπως Πλημμύρες (αλλά και Θύελλα, Καταιγίδα, Χαλάζι, κλπ.). Στις Πλημμύρες, ως Φυσικό Φαινόμενο, πλήττονται από πλευράς κόστους εξ’ ίσου Επιχειρήσεις, Κατοικίες και Οχήματα. Όπως, άλλωστε,επισημαίνει σε πρόσφατο άρθρο του ο Διευθυντής της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, Θ. Κολυδάς, «την τελευταία 20ετία στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί πάνω από 400 έντονα καιρικά επεισόδια. Τα 300 εξ αυτών (75%) συνδέονται με αιφνίδιες Πλημμύρες ύστερα από βίαιες, αλλά μικρής διάρκειας καταιγίδες. Υπάρχουν όμως και καταστροφές πολύ δαπανηρές, που δεν οφείλονται σε Φυσικά Φαινόμενα, όπως είναι οι Φωτιές, των οποίων την οδυνηρή εμπειρία ζήσαμε ιδιαίτερα τα τελευταία καλοκαίρια”.
- μέτρα που είναι εφικτό από την πλευρά της πολιτείας να υλοποιηθούν στο πεδίο του αντιπλημμυρικού σχεδιασμού, της πυροπροστασίας κ.οκ.
- η μείωση του ασφαλιστικού κενού: Στην Ελλάδα σύμφωνα με στοιχεία της EIOPA η διείσδυση της ασφαλιστικής αγοράς για τον κίνδυνο της πλημμύρας είναι στον 8%, για τον κίνδυνο του σεισμού στο 18% και για τον κίνδυνο των δασικών πυρκαγιών στο 10%, όταν λόγου χάρη στη Γαλλία τα αντίστοιχα ποσοστά κυμαίνονται ανάμεσα στο 50-70% και στη Γερμανία ανάμεσα στο 59-64%. Όπως εξηγεί ο Ανδρέας Σούλης, Διευθυντής Αποζημιώσεων Ασφαλίσεων Ζημιών στην ERGO, “στην Ελλάδα Οι κίνδυνοι της πλημμύρας και εν συνεχεία του σεισμού αποτελούν τις δύο συχνότερες, αλλά και πιο δαπανηρές αιτίες ζημιών. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μία σημαντική αύξηση των περιστατικών ζημιών που οφείλονται σε καταστροφικές πυρκαγιές. Διαχρονικά, η παραγωγή ασφαλίστρων της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς κυμαίνεται σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα από τον αντίστοιχο ευρωπαϊκό μέσο όρο. Ωστόσο, τόσο οι καταναλωτές, όσο και οι επιχειρηματίες αντιλαμβάνονται ότι η κλιματική αλλαγή προκαλεί πλέον βιβλικές καταστροφές, με ανυπολόγιστο κόστος για τη ζωή, την υγεία, την ιδιωτική, αλλά και τη δημόσια περιουσία. Αυτή η νέα πραγματικότητα, έχει αυξήσει το ενδιαφέρον για την ιδιωτική ασφάλιση, ως μέσο αποκατάστασης των ζημιών σε αγαθά που έχουν αξία και πρέπει να προστατευτούν”.
- κινητροδότηση για τους πολίτες: στην κατεύθυνση αυτή κινείται το μέτρο για την μείωση του ΕΝΦΙΑ για τις ασφαλισμένες κατοικίες. “Θα πρέπει να κινητοποιήσει τους πολίτες, ευαισθητοποιώντας την ασφαλιστική τους συνείδηση αλλά και παρέχοντας επαρκή μείωση στη φορολογία τους. Οι σαφείς όροι για την παροχή της έκπτωσης και η εύκολη εφαρμογή της θα λειτουργήσουν σίγουρα θετικά. Η αποτελεσματικότητά του θα πρέπει να αξιολογηθεί σε εύλογο χρόνο, για να γίνουν οι αναγκαίες προσαρμογές” αναφέρει ο Αντώνης Γερούλης Claims Support Team, της Hellas Direct.
6 μεγάλες φυσικές καταστροφές στην Ελλάδα & οι αποζημιώσεις τους