Το 30% των Ευρωπαίων δεν αποταμιεύει για τη σύνταξη και 2 στους 3 πολίτες δηλώνουν ότι για να μπορέσουν να έχουν αξιοπρεπές βιοτικό επίπεδο κατά την περίοδο που θα συνταξιοδοτηθούν πρέπει να κάνουν αποταμίευση συμπληρωματικά.
της Βίκυς Γερασίμου
Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από πανευρωπαϊκή έρευνα στην οποία συμμετείχε και η Ελλάδα. Σε σχέση με την τρέχουσα οικονομική συγκυρία το 40% των ανθρώπων δηλώνουν ότι οι συνθήκες έχουν αρνητικό αντίκτυπο στις συνταξιοδοτικές τους εισφορές.
Διαφορές εντοπίζονται και όσον αφορά τα δύο φύλα καθώς φαίνεται πως οι γυναίκες είναι σε χειρότερη θέση ως προς την εξασφάλιση επαρκούς εισοδήματος κατά τη συνταξιοδότηση. Η έρευνα δείχνει ότι οι γυναίκες να τείνουν όχι μόνο να αποταμιεύουν λιγότερα για τις συντάξεις τους, αλλά και πιο συχνά να στερούνται εμπιστοσύνης ότι η σύνταξή τους θα ήταν επαρκής για τη συνταξιοδότηση (27%) σε σύγκριση με τους άνδρες (18%).
Ποιοι δεν αποταμιεύουν:
- Το 44% των γυναικών
- Το 34% των ανδρών
- Βάσει ηλικίας: α) 40% 18-35 ετών, β)37% 36-50 ετών, γ)39% 51 και άνω ετών
- Το 45% των ανύπαντρων και των χωρισμένων
- Το 41% των χήρων
- το 32% των παντρεμένων
Ο Nicolas Jeanmart, επικεφαλής προσωπικής και γενικής ασφάλισης στην Insurance Europe, δήλωσε: «Χρειαζόμαστε τα συνταξιοδοτικά μας συστήματα να γίνουν κατάλληλα για το μέλλον, διασφαλίζοντας ότι όλοι θα έχουν καλή ποιότητα ζωής στη συνταξιοδότησή τους. Η πραγματικότητα είναι ότι, κοιτάζοντας το επί του παρόντος περίπλοκο τοπίο, οι άνθρωποι θα πρέπει να αποταμιεύουν περισσότερα για τη συνταξιοδότηση, αλλά δεν έχουν όλοι αρκετά χρήματα για να το κάνουν. Η βιομηχανία έχει δεσμευτεί να παίξει τον ρόλο της στην αύξηση της προστασίας. Υπάρχει επίσης βασικός ρόλος για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής. Οι συστάσεις πολιτικής μας, με βάση τα αποτελέσματα της έρευνας, προσδιορίζουν ορισμένους τρόπους για να προχωρήσουμε».
Με βάση τα αποτελέσματα της έρευνας, η Insurance Europe δημοσίευσε επίσης μια σειρά από συστάσεις συνταξιοδοτικής πολιτικής που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη δημιουργία προσιτών και βιώσιμων συνταξιοδοτικών συστημάτων στην Ευρώπη:
1) Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα πρέπει να συμβάλουν στην περαιτέρω ανάπτυξη συνταξιοδοτικών συστημάτων πολλαπλών πυλώνων.
2) Ο κανονισμός θα πρέπει να επιτρέπει στους ασφαλιστές να συνεχίσουν να διαδραματίζουν τον θεμελιώδη ρόλο προστασίας τους.
3) Οι εθνικές συνθήκες απαιτούν συγκεκριμένες λύσεις για κάθε χώρα.
4) Οι συνταξιοδοτικές πολιτικές πρέπει να είναι καταναλωτικο-κεντρικές.
5) Οι ρυθμιστικές αρχές θα πρέπει να αναγνωρίσουν τα πολλαπλά οφέλη που μπορούν να προσφέρουν τα συνταξιοδοτικά προϊόντα.
6) Οι απαιτήσεις γνωστοποίησης πρέπει να είναι απλούστερες και πιο στοχευμένες για να αποφευχθεί η υπερφόρτωση των καταναλωτών με πληροφορίες.
7) Οι συντάξεις πρέπει να μπουν στην ψηφιακή εποχή.
Η έρευνα έγινε σε 16.000 πολίτες σε Αυστρία, Βέλγιο, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ιρλανδία, Ιταλία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Πορτογαλία, Σλοβακία, Ισπανία, Ελβετία.