Μειωμένη κερδοφορία, υψηλή φερεγγυότητα και κεφαλαιακή επάρκεια και βελτίωση του δείκτη απόδοσης των Ιδίων Κεφαλαίων καταγράφει έρευνα της KPMG για την ασφαλιστική αγορά κατά τη χρήση του 2022.
Βασικά στοιχεία της έρευνας:
- Ίδια Κεφάλαια: Τα λογιστικά Ίδια Κεφάλαια υποχώρησαν σημαντικά το 2022 κατά 37% ή Ευρώ 1.6 δισ. (στα Ευρώ 2.7 δισ. από Ευρώ 4.3 δισ. το 2021) έχοντας απωλέσει την συσσώρευση κεφαλαίων της τελευταίας 7-ετίας. Οι αρνητικές αποτιμήσεις των χαρτοφυλακίων ομολόγων από την κατακόρυφη αύξηση των επιτοκίων ουσιαστικά απομείωσαν σημαντικά τα ίδια κεφάλαια
των εταιρειών. - Κερδοφορία: Η μέση κερδοφορία μειώθηκε δραστικά στα επίπεδα των Ευρώ 13 εκατ. σε σχέση με τα Ευρώ 17.5 εκατ. κατά μέσο όρο της τελευταίας διετίας. Η μείωση της κερδοφορίας συσχετίζεται με τις αρνητικές αποτιμήσεις επενδυτικών χαρτοφυλακίων και την αύξηση των αποζημιώσεων του κλάδου αυτοκινήτου.
- Δείκτες φερεγγυότητας: Το 2022 έκλεισε με μείωση κατά περίπου 11% στα Ίδια Κεφάλαια κατά Solvency II στα Ευρώ 3.5 δισ. από Ευρώ 3.9 δισ. ενώ ο βασικός δείκτης κάλυψης φερεγγυότητας SCR έχασε 7 μονάδες και ανήλθε στο 184% από 191% το 2021 λόγω κυρίως της αύξησης των επιτοκίων. Πιο αναλυτικά, ο κλάδος Ζωής μειώθηκε από 201% σε 190%. Επίσης, ο δείκτης του κλάδου των γενικών μειώθηκε απο 197% σε 191%. Οι Ελληνικές ασφαλιστικές επιχειρήσεις ωστόσο διατηρούν υψηλή φερεγγυότητα και κεφαλαιακή επάρκεια
- Απόδοση κεφαλαίων: Η βελτίωση του δείκτη απόδοσης των Ιδίων Κεφαλαίων το 2022 στο 11% και ιδιαίτερα στις εταιρείες Ζωής στο 29% από 11% την προηγούμενη χρήση δεν συνδέεται όπως θα ανέμενε κανείς από την βελτίωση της κερδοφορίας αλλά από την δραστική μείωση των κεφαλαίων ως αποτέλεσμα της αρνητικής αποτίμησης των χρεογράφων που περιόρισαν δραστικά το ύψος των Ιδίων κεφαλαίων και επομένως μείωσαν τον παρονομαστή του δείκτη.
- Λειτουργικά αποτελέσματα (μικτά): Με 7 μονάδες πτώση κατέγραψαν τα αποτελέσματα εκμετάλλευσης στις γενικές ασφαλίσεις στο 25% από 32% και 11 μονάδες την τελευταία διετία.
- Επενδύσεις: Χωρίς αξιοσημείωτες μεταβολές στην σύνθεση των χαρτοφυλακίων με τα ομολογιακά χαρτοφυλάκια να παραμένουν κυρίαρχη τοποθέτηση αλλά με αυξανόμενο ενδιαφέρον ωστόσο και στα εταιρικά. Η τρέχουσα αξία των χαρτοφυλακίων δέχτηκε ισχυρές απώλειες πάνω από τα Ευρώ 1.5 δισ. λόγω των αυξημένων επιτοκίων, τα οποία ωστόσο συνέβαλαν στην άνοδο των εσόδων από τοκομερίδια και από καταθέσεις και από νέες τοποθετήσεις.
- Δείκτες αποζημιώσεων: Εκρηκτική άνοδο σε ένα μόλις έτος του δείκτη αποζημιώσεων στο αυτοκίνητο που ανήλθε πλέον 57% από 48% το 2021 και από 41% το 2020 κατά την δύσκολη πανδημική περίοδο η οποία βοήθησε στην αυξημένη κερδοφορία των εταιρειών