Σε σημαντικό βήμα για την αξιολόγηση και ανάλυση δεδομένων σε σχέση με τις φυσικές καταστροφές προχώρησε η EIOPA, συστήνοντας το Κέντρο Δεδομένων Καταστροφών – Catastrophe Data Hub το οποία θα παρέχει σε πανευρωπαϊκό επίπεδο πληροφορίες και data.
Τα τελευταία χρόνια η ένταση και η συχνότητα των φυσικών καταστροφών έχουν οδηγήσει στην αύξηση των οικονομικών απωλειών για τα κράτη και η δημιουργία ενός κέντρου που θα συλλέγει δεδομένα θα μπορέσει να βοηθήσει στην ορθότερη διαχείριση των κινδύνων από μεγάλες φυσικές καταστροφές. Μιλώντας για το κέντρο και τη σημασία του για τα κράτη και τους φορείς που εμπλέκονται στη διαχείριση των κινδύνων από ακραία φυσικά φαινόμενα η Petra Hielkema, Πρόεδρος της EIOPA, εξήγησε ότι «η ανοιχτή πρόσβαση σε δεδομένα και μοντέλα είναι απαραίτητη για τη βελτίωση της αξιολόγησης του κινδύνου αειφορίας. Ως κέντρο αριστείας στη μοντελοποίηση δεδομένων καταστροφών, η EIOPA θα συνεχίσει να υποστηρίζει τις ευρωπαϊκές εποπτικές αρχές και τις ασφαλιστικές με εμπειρογνωμοσύνη, μελέτες, εργαλεία και δεδομένα. Αυτό θα επιτρέψει την καλύτερη αξιολόγηση και εποπτεία των κινδύνων».
Η EIOPA ως κέντρο αριστείας για τη μοντελοποίηση και τα δεδομένα καταστροφών επιτρέπει στις εθνικές και ευρωπαϊκές δημόσιες αρχές να αποκτήσουν κοινή κατανόηση των κινδύνων καταστροφών, να λάβουν προληπτικά μέτρα και να αντιμετωπίσουν το χάσμα ασφαλιστικής προστασίας. Τέλος, βελτιώνει την ευαισθητοποίηση του κοινού για τους κινδύνους που σχετίζονται με καταστροφές.
Το Κέντρο Δεδομένων Καταστροφών είναι μια πλατφόρμα συλλογής δεδομένων κινδύνου καταστροφής “ανοιχτού κώδικα” σε ευρωπαϊκό επίπεδο και παρέχει σε αυτή τη φάση δεδομ΄3ενα για την πυρκαγιά του 2017 στην Πορτογαλία, τις πλημμύρες του Ιουνίου 2013 και την ανεμοθύελλα Ciara του 2020.
Τα στοιχεία του Catastrophe Data Hub θα συμβάλλουν ώστε:
– Οι επόπτες να κατανοήσουν το μέγεθος της έκθεσης σε ασφαλίσεις και τις ζημίες από φυσικές καταστροφές, να αξιολογήσουν τις βαθμονομήσεις των κεφαλαιακών απαιτήσεων και να ποσοτικοποιήσουν το χάσμα ασφαλιστικής προστασίας. Επιπλέον, τα στοιχεία θα είναι χρήσιμα για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και τις εποπτικές αναλύσεις.
– Ο ασφαλιστικός τομέας να επωφεληθεί από την πρόσβαση σε δεδομένα ζημιών και την πλήρη εικόνα της αγοράς. Αυτό θα ενισχύσει επίσης την περαιτέρω ανάπτυξη μοντέλων καταστροφών.
– Πολιτικοί και υπεύθυνοι λήψης αποφάσεων για τη λήψη κατάλληλων μέτρων πρόληψης και ακαδημαϊκοί να αναπτύξουν ανεξάρτητα μοντέλα και μελέτες για την αύξηση των απωλειών λόγω της κλιματικής αλλαγής.