Έρευνα για το ενδεχόμενο να προκληθεί τσουνάμι στην περιοχή της Δυτικής Ελλάδας από ομάδα επιστημόνων επισημαίνει ότι απαιτείται επανεκτίμηση της περιοχής για τους σεισμούς και τις επιπτώσεις τους, καθώς υπάρχει πλούσια ιστορία εκδηλώσεων τσουνάμι από το 6.000 π.χ. μέχρι και το 2018.
Στην έρευνα που διενεργήθηκε από τους καθηγητές του Τμήματος Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας, της Σχολής Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ευθύμη Λέκκα, Σπύρο Μαυρούλη και Μαρίλια Γώγου και δημοσιεύτηκε στο GEOSCIENCES αναφέρεται πως “όσον αφορά την καταγραφή των προϊστορικών γεγονότων τσουνάμι, οι περισσότερες από τις τοποθεσίες που επλήγησαν από το τσουνάμι βρίσκονται κατά μήκος της εκτεταμένης ακτής του Ιονίου της Πελοποννήσου και των στενών και των χωνιόσχημων κόλπων της Λευκάδας και της Κεφαλλονιάς, καθώς και της νότιας Πελοποννήσου”. Όπως σημειώνεται “το γεγονός ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν εντοπιστεί καταστροφικά τοπικά τσουνάμι, δεν αποκλείει το ενδεχόμενο μελλοντικής πυροδότησης”.
Τα περισσότερα από τα ιστορικά φαινόμενα που προκλήθηκαν από τους σεισμούς έχουν επηρεάσει τα Ιόνια νησιά και δευτερευόντως την ακτογραμμή της Πελοποννήσου. Ειδικότερα, το νησί που έχει πληγεί περισσότερο είναι η Ζάκυνθος, η οποία έχει πληγεί επτά φορές από τις εξεταζόμενες επιπτώσεις, ακολουθούμενη από την Κεφαλονιά και τη Λευκάδα στο κεντρικό τμήμα του Ιονίου Πελάγους, που έχουν πληγεί τέσσερις φορές. Η Κέρκυρα στο βόρειο τμήμα του Ιονίου έχει πληγεί δύο φορές και οι νήσοι Στροφάδες στο νότιο τμήμα του Ιονίου Πελάγους, που έχουν επηρεαστεί μόνο μία φορά κατά την ιστορική περίοδο. Η Πελοπόννησος έχει επηρεαστεί έξι φορές, συμπεριλαμβανομένων δύο επεισοδίων κατά μήκος των ακτών του Πατραϊκού κόλπου, ένα συμβάν στη νότια ακτή της Πελοποννήσου, και συγκεκριμένα, κατά μήκος των ακτών του Μεσσηνιακού και του Λακωνικού κόλπου, ενώ όλα τα άλλα γεγονότα έχουν επηρεάσει τις ακτογραμμές της Πελοποννήσου στο Ιόνιο.
Πληροφορίες σχετικά με ιστορικά γεγονότα έχουν επίσης καταγραφεί σε απομακρυσμένες περιοχές όπως γειτονικές χώρες ( Ιταλία και Αλβανία ) αλλά και σε άλλες παράκτιες περιοχές του Αιγαίου. όπως οι Κυκλάδες και η βόρεια ακτή της Κρήτης.
Οι επιπτώσεις
Οι υψηλές εντάσεις συνδέονται με σοβαρές και εκτεταμένες επιπτώσεις από τσουνάμι στην παράκτια ζώνη, συμπεριλαμβανομένων ανθρώπινων θανάτων (π.χ. που προκλήθηκαν από το τσουνάμι της Λευκάδας του 1723), σοβαρές ζημιές σε παράκτια κτίρια και υποδομές, καθώς και πλημμύρες σε παράκτιες περιοχές (Κεφαλονιάς το 1953).