Το νομοσχέδιο για τον γάμο και την τεκνοθεσία για τα ομόφυλα ζευγάρια άνοιξε στην χώρα μας μία μεγάλη συζήτηση η οποία μπορεί μεν να αφορά μια μικρή μερίδα του πληθυσμού, αλλά αυτό δεν την καθιστά λιγότερο σημαντική, επί της αρχής, όπως είθισται να λέγεται και μέσα στο Κοινοβούλιο. Καλό είναι λοιπόν να γνωρίζουμε όλοι τι ισχύει σήμερα στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή και στην παρενθεσία στην πατρίδα μας. Διαβάστε λοιπόν αυτή την πλήρη σύνοψη.
της Αλεξίας Σβώλου
Ο καλύτερος τρόπος να ανοίξουμε την συζήτηση είναι να υπογραμμίσουμε ότι η Ελλάδα διαθέτει ένα από τα πιο προηγμένα και «φιλικά» πλαίσια για την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή και γι’ αυτό και πρωτοστατούμε διεθνώς στον ιατρικό τουρισμό σε αυτόν τον τομέα.
Δεν είναι ψέματα να πούμε ότι η Ελλάδα αποτελεί παγκοσμίως πόλο έλξης τουριστών υγείας (δηλαδή ανθρώπων που θέλουν να συνδυάσουν την διαμονή και τις διακοπές στη χώρα μας με ιατρικές υπηρεσίες) καθώς διαθέτουμε εξαιρετικό επιστημονικό δυναμικό και υποδομές, ειδικά στον ιδιωτικό τομέα. Επίσης είναι απολύτως αληθές ότι η υποβοηθούμενη αναπαραγωγή «σέρνει» το άρμα του τουρισμού υγείας καθώς μεταξύ των γιατρών περιλαμβάνονται άνθρωποι που θεωρούνται «πατριάρχες της εξωσωματικής» διεθνώς.
Παράλληλα, πρέπει να επισημάνουμε ότι έχουμε ένα πολύ μοντέρνο πλαίσιο και μια φιλικά διακείμενη θρησκεία, που σε συνδυασμό με την οικογενειακή αλληλεγγύη (του Νότου) δημιουργούν ένα εξαιρετικό υπόβαθρο για την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή και την παρενθεσία. Αρκεί να σκεφτούμε ότι σε κάποιες άλλες χώρες λόγω θρησκείας δεν επιτρέπεται η δωρεά ωαρίων και στην πράξη πολλές εξωσωματικές γίνονται με δανεικά ωάρια εξ ανάγκης, καθώς δεν θα μπορούσαν ποτέ να πετύχουν με τα κακής πλέον ποιότητας ωάρια που έχει μια μεγαλύτερης ηλικίας γυναίκα.
Εξωσωματική μέχρι και την ηλικία των 54 ετών
Σήμερα καταρχάς μία γυναίκα μπορεί στην Ελλάδα να κάνει παιδί με υποβοηθούμενη αναπαραγωγή ή παρένθετη μητρότητα είτε μόνη της είτε σε κάποια σχέση εφόσον δεν μπορεί να συλλάβει φυσιολογικά και να κυοφορήσει το έμβρυο. Σε υποβοηθούμενη αναπαραγωγή μπορεί να υποβληθεί έως και στην ηλικία των 54 ετών, με βάσει την ηλιακή επέκταση που έκανε η Εθνική Αρχή της Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής. Σε άλλες χώρες το ηλικιακό όριο πάει και υψηλότερα (π.χ. 55 έτη ή δεν υπάρχει όριο και ο γιατρός αποφασίζει ανά περίπτωση σύμφωνα με το προφίλ υγείας της γυναίκας).
Παρένθετη μητρότητα
Η νομοθεσία για την παρενθεσία-που είχε γίνει κάποτε και σίριαλ στην τηλεόραση με πρωταγωνίστρια την ηθοποιό Γωγώ Μπρέμπου υπάρχει εδώ και 20 χρόνια και προέκυψε ως ανάγκη για τις γυναίκες που είτε γεννιούνται χωρίς μήτρα είτε χάνουν την αναπαραγωγική τους ικανότητα λόγω ασθένειας, για παράδειγμα παθαίνουν καρκίνο και πρέπει να αφαιρεθεί η μήτρα τους. Έτσι λοιπόν ένα έμβρυο που προκύπτει μετά από υποβοηθούμενη αναπαραγωγή είτε με «ίδια» ωάρια είτε με δανεικά ωάρια (πχ, γιατί η γυναίκα υποβλήθηκε σε χημειοθεραπεία οπότε καταστράφηκε το γενετικό της υλικό) μπορεί μετά να το… (διαβάστε τη συνέχεια στο medly.gr)