Στο ρόλο της ιδιωτικής ασφάλισης και το μείγμα κοινωνικής και ιδιωτικής ασφάλισης στην υγεία και τη σύνταξη, την ανάγκη ύπαρξης ενός αποδοτικού συστήματος στο οποίο οι πολίτες θα περιορίσουν τις άμεσες δαπάνες στην υγεία και θα μπορούν να διατηρήσουν το βιοτικό τους επίπεδο και κατά την περίοδο της συνταξιοδότησης, αναφέρθηκε ο Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου, Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, Eurolife FFH Ασφαλιστική, Πρόεδρος ΔΣ της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, μιλώντας σε πάνελ στο πλαίσιο του Economist για το δημογραφικό πρόβλημα στην Ελλάδα.
Όπως εξήγησε “δεν χρειάζεται αν αλλάξει το μείγμα κοινωνικής και ιδιωτικής ασφάλισης για να μεγαλώσει η ασφαλιστική αγορά, αλλά γιατί έτσι ο μέσος Έλληνας θα έχει καλή σύνταξη και θα πληρώνει λιγότερα για την υγεία του. Η κυβέρνηση μπροστά στις καταστροφές που ζήσαμε έκανε μία κίνηση με την μείωση του ΕΝΦΙΑ για τις ασφαλισμένες κατοικίες, το ίδιο πρέπει να γίνει με το να εκπίπτουν τα χρήματα που ο πολίτης τοποθετεί σε ένα συνταξιοδοτικό πρόγραμμα. Είμαστε σε σχετικές συζητήσεις με το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας”.
Όσον αφορά το θέμα της σύνταξης είπε ότι “για κάθε έναν άνθρωπο 65 ετών και πάνω το 1960 δούλευαν 9 εργαζόμενοι, τώρα δουλεύουν 3 και το 2080 θα δουλεύουν 1,5 εργαζόμενοι. Στο συνταξιοδοτικό πεδίο απαιτείται και κεφαλαιοποιητικό σύστημα. Πολύ καλά υιοθέτησε η κυβέρνηση το ΤΕΚΑ . Ο μέσος πολίτης του ΟΟΣΑ βγαίνει στη σύνταξη και έχει κεφάλαια για 8 μήνες από τον τελευταίο του μισθό στην άκρη. Σε χώρες όπως η Δανία με προηγμένα συστήματα έχει για 28 μήνες κεφάλαια ο Έλληνας έχει για 4 ημέρες. Χρειάζεται επομένως να πάρουμε μέτρα”.
Σε σχέση με την υγεία στην τοποθέτησή του ανέφερε πως “το 2021, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ ξοδέψαμε 16,7 δις για την υγεία στην Ελλάδα, από αυτά τα 10,5 δις ευρώ προήλθαν από το κράτος, τα 0,7 δις από τις ασφαλιστικές και 5,5 δις ευρώ πλήρωσε ο Έλληνας από την τσέπη του. Το θέμα είναι ότι τα 5,5 δις ευρώ είναι διπλάσιο ποσοστό από ότι πληρώνει ο μέσος πολίτης στην ΕΕ. Η συνταγή είναι ξεκάθαρη και την εφαρμόζουν όλες οι προηγμένες χώρες” κατέληξε.
Hope Genesis: Έχει συμβάλλει στη γέννηση 170 παιδιών
Ο κ. Σαρρηγεωργίου μίλησε επίσης και για το έργο της Hope Genesis που στηρίζει γυναίκες σε απομακρυσμένα μέρη της Ελλάδα, όπως το Καστελόριζο και Λειψούς, να γεννήσουν. Το πρόγραμμα έχει συμβάλλει στη γέννηση 170 παιδιών και τώρα συμμετέχουν άλλες 21 έγκυες, ενώ έχουν ιδρυθεί και τέσσερις παιδικοί σταθμοί.