Μία μείζονα αλλαγή έχει εξαγγείλει το Υπουργείο Εργασίας (αρχικά ο κος Άδωνις Γεωργιάδης και έπειτα η κα Δόμνα Μιχαηλίδου) στο ευρύτερο πεδίο της κοινωνικής ασφάλισης, το οποίο αφορά τα επιδόματα ανεργίας της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ, τέως ΟΑΕΔ): Τα «ανταποδοτικά» επιδόματα τακτικής ανεργίας.
Το βασικό σκεπτικό είναι το εξής: Θα πάψει να δίνεται ένα ενιαίο τακτικό επίδομα ανεξάρτητα από τα έτη ασφάλισης και το μισθό κάθε ενός που το δικαιούται.
Το επίδομα θα είναι πιο υψηλό για όσους έχουν περισσότερα έτη ασφάλισης και υψηλότερο μισθό κατά τα έτη της απασχόλησης τους. Οι λεπτομέρειες μένουν να καθοριστούν και, έπειτα, να ανακοινωθούν κλπ.
Το σημαντικό είναι, σε κάθε περίπτωση, το εξής: Θα επιβληθεί στα επιδόματα ανεργίας η ίδια “φιλοσοφία” -δηλαδή αυτή της “ανταποδοτικότητας” – με βάση την οποία δίνονται από το 2016 οι συντάξεις (νόμος Κατρούγκαλου).
Υπενθυμίζεται πως και τα επιδόματα ανεργίας είναι ασφαλιστικά επιδόματα, δηλαδή χρηματοδοτούνται από τις ασφαλιστικές εισφορές των απασχολούμενων, όπως και οι συντάξεις (ΕΦΚΑ) και οι παροχές υγείας (ΕΟΠΥΥ).
Έτσι μετά τις συντάξεις και τα επιδόματα ανεργίας θα υπαχθούν (αν και, φυσικά, με διαφορετικούς ειδικούς κανόνες) στις αρχές της ανταποδοτικότητας.