Την εμπιστοσύνη των πολιτών προς τα συστήματα υγείας καταγράφει έρευνα* που έγινε σε 27 χώρες, αναδεικνύοντας μέσα από τα αποτελέσματα τα προβλήματα με τα οποία έρχονται αντιμέτωποι οι ασθενείς. Στην χώρα μας καταγράφεται το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό πολιτών που αναφέρουν ότι “το σύστημα υγείας είναι σε κατάσταση κρίσης”. Πρώτοι είναι οι Ιρλανδοί με 53%, οι Έλληνες με 47%, οι Παναμέζοι με 44%, οι Ρουμάνοι με 44%, Βούλγαροι με 40% και οι Πολωνοί με 38%. Το 41% στην Ελλάδα και το 36% παγκοσμίως θεωρεί ότι για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στα νοσοκομεία ευθύνεται κατά κύριο λόγο η ανεπαρκής χρηματοδότηση.
Σημαντικό εύρημα της μελέτης είναι και η εικόνα την οποία έχουν οι Έλληνες όσον αφορά την προστασία της υγείας για τις ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες που αφορούν ανθρώπους που δεν έχουν τα οικονομικά μέσα που θα τους δώσουν πρόσβαση σε θεραπείες, γιατρούς και φάρμακα, καθώς στις περισσότερες περιπτώσεις αντιμετωπίζουν προβλήματα οικονομικά. Στην Ελλάδα μόνο το 15% δηλώνει ότι είναι “κάπως σίγουροι ότι η χώρα φροντίζει ικανοποιητικά την υγεία των πιο ευάλωτων κοινωνικών ομάδων» και “απόλυτα σίγουροι” είναι το 3%.
Σημαντικά στοιχεία που εξάγονται από την έρευνα:
- Συνολικά, οι απόψεις για τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης τείνουν να είναι απαισιόδοξες, με την πλειοψηφία να θεωρεί ότι το σύστημα υγείας της χώρας τους είτε βρίσκεται σε κρίση (25%) είτε επιδεινώνεται (32%).
- Μόνο το 7% των ανθρώπων από 27 χώρες πιστεύει ότι το σύστημα υγείας της χώρας είναι σε εξαιρετική κατάσταση, και ένας στους τρεις (35%) το χαρακτηρίζει σε απλά «καλή κατάσταση».
- Στην Ελλάδα το 25% εγκρίνει εν μέρει τους χειρισμούς της κυβέρνησης για την υγειονομική περίθαλψη και το 3% τους εγκρίνει απολύτως. Στην Ελβετία τους εγκρίνει εν μέρει το 37% και απολύτως το 2%, στην Ινδία εν μέρει το 50% και απολύτως το 18%, στις ΗΠΑ εν μέρει το 32% και απολύτως το 11%.
*International Research Institutes, έρευνα σε 19.000 άτομα σε 27 χώρες με εκπροσώπηση στην Ελλάδα από την Focus Bari