Στις προκλήσεις που αναδύονται μέσα από το δημογραφικό ζήτημα και τις κοινωνικο-οικονομικές αλλαγές που δημιουργεί και επηρεάζουν την ασφαλιστική βιομηχανία αναφέρθηκε η Φιλίππα Μιχάλη, CEO NN της Hellas μιλώντας στο πλαίσιο πάνελ στο 9ο Οικονομικό Φόρουμ στους Δελφούς.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύει ο ΟΟΣΑ για την Ελλάδα οι γεννήσεις μειώνονται και αυξάνεται το προσδόκιμο επιβίωσης. Η πληθυσμιακή πυραμίδα αλλάζει με τους νέους να μειώνονται συνεχώς και τους ανθρώπους άνω των 65 ετών να υπολογίζεται ότι το 2050 θα αποτελούν το 1/3 των πολιτών στην χώρα, ενώ εκτιμάται ότι θα αντιστοιχεί 1,5 εργαζόμενος σε κάθε πολίτη άνω των 60 χρόνων. Όλα αυτά στην πράξη ανέφερε η κα Φιλίππα έχουν επιπτώσεις στον τομέα της αποταμίευσης και της υγείας.
Οι ανάγκες που δημιουργούνται σε αυτά τα πεδία δεν μπορούν να καλυφθούν από το δημόσιο τομέα και απαιτείται ο συμπληρωματικός ρόλος της ιδιωτικής ασφάλισης. Ωστόσο, το ζήτημα που προκύπτει είναι η χρηματοοικονομική εκπαίδευση – κουλτούρα των πολιτών. Από την άλλη πλευρά επισήμανε ότι και η ασφαλιστική βιομηχανία πρέπει να δημιουργήσει με βάση τις νέες ανάγκες που δημιουργούνται υπηρεσίες στην υγεία και τη σύνταξη, αλλά και σε άλλα πεδία που μεταβάλλονται όσον αφορά τη διαχείριση του ρίσκου όπως λόγου χάρη οι μεταφορές-κινητικότητα καθώς και η εργασία που ψηφιοποιείται σε μεγάλο βαθμό.
Πρόσθεσε πως “όσον αφορά τους νέους η ευθύνη μας είναι να συμβάλλουμε ώστε να αντιληφθούν πως οι δημογραφικές αλλαγές επηρεάζουν τις ζωές μας και την αναγκαιότητα να στραφούν σε λύσεις όπως τα αποταμιευτικά προγράμματα. Στον τομέα της υγείας πρέπει να στραφούμε και σε άλλους στόχους όπως η προαγωγή της καλής υγείας και της πρόληψης”. Τέλος όσον αφορά τις γυναίκες επισήμανε ότι ο κλάδος πρέπει πέρα από τις προιοντικές λύσεις που προσφέρει να αυξήσει και το ποσοστό των γυναικών στο ανθρώπινο δυναμικό”.