Οι απατεώνες προσπαθούν να κλέψουν Toncoins (TON) από χρήστες του Telegram σε όλο τον κόσμο χρησιμοποιώντας ένα εξαιρετικά αναβαθμιζόμενο σύστημα που περιλαμβάνει ενισχυτές κρυπτονομισμάτων και παραπομπές φίλων σύμφωνα με έρευνα της Kaspersky. Το συγκεκριμένο σύστημα λειτουργεί τουλάχιστον από τον Νοέμβριο του 2023. Η εμφάνισή του εν μέσω της αυξανόμενης δημοτικότητας του TON και του Telegram το καθιστά ιδιαίτερα επικίνδυνο.
Θύματα από κάθε γωνιά του κόσμου έχουν στοχοποιηθεί από τους απατεώνες. Οι φορείς απειλής επινόησαν ένα σύστημα παραπομπής που δελεάζει ανυποψίαστους χρήστες του Telegram. Οι πιθανοί στόχοι λαμβάνουν έναν σύνδεσμο για να συμμετάσχουν σε ένα “αποκλειστικό πρόγραμμα κερδών” από κάποιον στη λίστα επαφών τους.
Οι απατεώνες ξεκινούν προτρέποντας τα θύματα να συμμετάσχουν σε ένα ανεπίσημο Telegram bot, που υποτίθεται ότι έχει σχεδιαστεί για την αποθήκευση κρυπτονομισμάτων και τη σύνδεσή τους με ένα νόμιμο πορτοφόλι. Ταυτόχρονα, οι απατεώνες καθοδηγούν τα πιθανά θύματα να αγοράσουν Toncoins μέσω νόμιμων καναλιών όπως το επίσημο Telegram bot, οι αγορές P2P ή τα ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων, τα οποία μπορεί να τους δώσουν μια ψευδή αίσθηση ασφάλειας.
Στη συνέχεια, το θύμα καλείται να αγοράσει τους λεγόμενους ενισχυτές χρησιμοποιώντας ένα ξεχωριστό bot. Οι απατεώνες ισχυρίζονται ότι οι χρήστες πρέπει να ολοκληρώσουν αυτήν την ενέργεια για να αρχίσουν να κερδίζουν. Μετά την αγορά, ο χρήστης χάνει το κρυπτονόμισμά του αμετάκλητα. Το κόστος των “ενισχυτών” – που χαρακτηρίζονται από τους απατεώνες ως “ποδήλατο”, “αυτοκίνητο”, “τρένο”, “αεροπλάνο” ή “πύραυλος” – κυμαίνεται από 5 έως 500 Toncoins ανάλογα με την ταρίφα που επιλέγει το πιθανό θύμα.
«Οι “ενισχυτές” διαφημίζονται από απατεώνες ως εργαλεία που επιτρέπουν με κάποιον τρόπο στους χρήστες να κερδίζουν από τα νομίσματά τους. Αυτό το σχήμα μοιάζει με ενισχυτές στα online παιχνίδια – αγοράζοντας ένα, ο χρήστης αποκτά επιπλέον πλεονεκτήματα», εξηγεί η Olga Svistunova, Senior Web Content Analyst της Kaspersky.