Στο μέτρο των απογευματινών χειρουργείων, χαρακτηρίζοντάς το ως ιστορική μεταρρύθμιση στον κλάδο της υγείας αναφέρεται σε συνέντευξή που παραχώρησε στο Ασφαλιστικό Marketing – “am” Απριλίου 2024, o υφυπουργός Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους. Όπως εξηγεί η χρονιά που διανύουμε αποτελεί, μέσω σειράς μέτρων που υλοποιούνται, έτος ορόσημο για την αναβάθμιση του ΕΣΥ.
Στο πλαίσιο αφιερώματος για το εν λόγω μεταρρυθμιστικό εγχείρημα τοποθετούνται
- ο Κώστας Κουγιουμουτζής, Γενικός Διευθυντής Λειτουργιών της NN Hellas
- ο Γιώργος Βελιώτης Γενικός Διευθυντής Ζωής και Υγείας του Ομίλου Interamerican
καθώς και τα στελέχη, Γιώργος Νικολόπουλος, Διευθυντής Αποζημιώσεων Ζωής & Υγείας, Εθνική Ασφαλιστική, Ελένη Μάνου, Τεχνική Διευθύντρια, Ατομικών Ασφαλίσεων Ζωής, Generali Hellas, Νατάσα Σατερλή, Health and Financial Future Tribe Leader της Interamerican, Ναταλία Σταματοπούλου, Διευθύντρια Κλάδου Ζωής της Syndea και Αιλιανού Ιφιγένεια, Διευθύντρια Υγείας και Προσωπικών Ατυχημάτων, INTERLIFE.
Μάριος Θεμιστοκλέους: Ιστορική μεταρρύθμιση τα απογευματινά χειρουργεία
Στις μεταρρυθμίσεις του εθνικού συστήματος υγείας, στο πλαίσιο των οποίων εντάσσεται και η υλοποίηση των απογευματινών χειρουργείων στα δημόσια νοσοκομεία, αναφέρεται o Μάριος Θεμιστοκλέους, υφυπουργός Υγείας. Όπως επισημαίνει “το μέτρο των απογευματινών χειρουργείων αν και έχει ψηφιστεί εδώ και 3 δεκαετίες, τίθεται τώρα σε εφαρμογή και αποτελεί για τους πολίτες μια επιπρόσθετη παροχή, για την αγορά πεδίο υγιούς ανταγωνισμού και για το σύστημα υγείας, πηγή εσόδων”.
- Ποιες είναι εν συντομία οι βασικές μεταρρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση στην υγεία;
Το ΕΣΥ κλείνει 40 χρόνια ζωής από την ίδρυσή του, 40 χρόνια αδιάκοπης προσφοράς στην ελληνική κοινωνία και παρά τα διαχρονικά προβλήματα, αποτελεί τον βασικό πυλώνα για την προστασία και τη διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας. Είναι όμως απαραίτητη ανάγκη να εκσυγχρονιστεί και να περάσουμε σε μία νέα εποχή, πάντα με γνώμονα τις ανάγκες φροντίδας του πληθυσμού. Παρά το γεγονός ότι η πανδημία καθυστέρησε την εφαρμογή πολλών μεταρρυθμίσεων, κατά την πρώτη τετραετία της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, εντούτοις τώρα -που ήδη κάποιες μεταρρυθμίσεις έχουν αρχίσει να υλοποιούνται- προχωράμε σε κύριες μεταρρυθμίσεις στον τομέα της υγείας.
Κώστας Κουγιουμoυτζής: Οι προϋποθέσεις ενός νέου, αποδοτικού μοντέλου στην Υγεία
Η ανάγκη αναμόρφωσης του συστήματος Υγείας στην Ελλάδα, με παρεμβάσεις που θα απελευθερώσουν τη δυναμική του κλάδου, θα ενισχύσουν τις συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα προς όφελος των πολιτών, θα αναβαθμίσουν τις υπάρχουσες νοσοκομειακές δομές και θα δώσουν πρόσβαση σε καινοτόμες υπηρεσίες και θεραπείες υψηλού επιπέδου στον Έλληνα, είναι σήμερα περισσότερο επιτακτική από ποτέ.
Τα επίσημα στοιχεία που καταγράφονται, δείχνουν ότι στη χώρα μας οι άμεσες πληρωμές που κάνουν οι πολίτες για να καλύψουν ανάγκες υγείας είναι από τις πιο υψηλές στην ΕΕ, αποτελώντας μάλιστα το 33% των συνολικών κεφαλαίων που κατευθύνονται στην Υγεία.
Η Ελλάδα κατατάσσεται 7η στην Ευρώπη όσον αφορά το ποσοστό του οικογενειακού προϋπολογισμού που οι πολίτες – και ειδικότερα οι οικονομικά ασθενέστεροι – δαπανούν για να αντιμετωπίσουν προβλήματα υγείας (4,6% στην Ελλάδα όταν ο μέσος όρος στην ΕΕ είναι 3,3%). Οι δημόσιες δαπάνες αποτελούν τη βασική πηγή χρηματοδότησης (62%) αλλά είναι σημαντικά χαμηλότερες από τον μέσο όρο της ΕΕ, όπου το ποσοστό τους είναι στο 81%.
Γιώργος Βελιώτης: “Να ενώσουμε δυνάμεις για το υπέρτατο αγαθό της Υγείας”
Σήμερα βρισκόμαστε σε ένα θετικό momentum για τον χώρο της Υγείας. Συγκεκριμένα, το μέτρο των απογευματινών χειρουργείων ήταν ένα μεγάλο βήμα
μπροστά προς όφελος της κοινωνίας. Στην Interamerican χαιρετίζουμε τη σημαντική αυτή πρωτοβουλία του Υπουργείου Υγείας και ανταποκρινόμαστε με γρήγορα αντανακλαστικά, προσφέροντας σχετικές καλύψεις για τους ασφαλισμένους μας.
Με την αφορμή αυτή πιστεύουμε ότι έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για να προχωρήσουν οι Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) στην Υγεία, με τη διαμόρφωση ενός σαφούς πλαισίου. Ας μην ξεχνάμε ότι το μοντέλο των ΣΔΙΤ εφαρμόζεται σε πολλές χώρες και έχει δώσει χειροπιαστά δείγματα γραφής στην κατεύθυνση αυτή.
Μέσα από την εποικοδομητική συνεργασία της πολιτείας με τον ασφαλιστικό κλάδο ανοίγει ουσιαστικά ο δρόμος για να λειτουργήσει συμπληρωματικά ο ιδιωτικός με τον δημόσιο τομέα Υγείας και να υπάρξει η απαραίτητη ισορροπία, με στόχο ένα βιώσιμο υγειονομικό σύστημα.
Η υγειονομική κρίση που δοκίμασε πρόσφατα την παγκόσμια κοινότητα άλλωστε έφερε με δραματικό τρόπο στο επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης ό,τι πραγματικά έχει αξία: το υπέρτατο αγαθό της Υγείας.