Τα ζητήματα που προκύπτουν από την πρόσφατη ΚΥΑ για την πυροπροστασία που εστιάζει στην ιδιωτική περιουσία επισημαίνει σε επιστολή του προς το Θεόδωρο Σκυλακάκη, Υπουργό περιβάλλοντος, ο Συνήγορος του Πολίτη. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά αφενός η “επίμαχη ΚΥΑ θίγει το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα της ιδιοκτησίας (άρθρο 17) και αφετέρου θα προκύψει ζήτημα δυσχέρειας ασφάλισης της περιουσίας.
της Βίκυς Γερασίμου
Ειδικότερα όπως εξηγεί ο Συνήγορος του Πολίτη εκτιμάται ότι οι ασφαλιστικές εταιρείες με την έκδοση της ΚΥΑ θα ζητήσου από τους ασφαλισμένους τους να τηρούν τις προϋποθέσεις αυτές για να τους ασφαλίσουν τις κατοικίες. Ταυτόχρονα τα ασφαλιστήρια συμβόλαια που ήδη έχουν συναφθεί ενδέχεται να τροποποιηθούν “με επαχθέστερα ασφάλιστρα για όσους πολίτες δεν έχουν προβεί στις προβλεπόμενες εργασίες”.
Σε σχέση με το ότι θίγει το δικαίωμα της ιδιοκτησίας η ανεξάρτητη αρχή επισημαίνει ότι καθώς, τα έξοδα υλοποίησης των υποχρεωτικών μέτρων πυρασφάλειας είναι υπέρογκα και όσοι πολίτες δε δύνανται να τα καταβάλλουν θα κατευθυνθούν αναγκαστικά προς την επιλογή μεταβίβασης των ακινήτων τους ή θα βρεθούν υπόχρεοι καταβολής υψηλών διοικητικών προστίμων”.
Η συγκεκριμένη απόφαση, παρόλο που για φέτος περιορίζει τα μέτρα που πρέπει να πληρούνται για τον καθαρισμό ιδιωτικών εκτάσεων και τη λήψη των απαιτούμενων μέτρων πυροπροστασίας, θα οδηγήσει σε μεγάλα κόστη τους ιδιοκτήτες κατοικιών εντός και εκτός σχεδίου.
Όπως αναφέρει στην επιστολή του ο ΣτΠ “προκύπτει ένα υπέρμετρο οικονομικό κόστος, στις περισσότερες των περιπτώσεων πολλών χιλιάδων ευρώ για ενέργειες όπως:
- κατασκευή μάνδρας ύψους 1 μέτρου με άκαυστα υλικά
- τοποθέτηση πυράντοχων εξωτερικών κουφωμάτων
- τοποθέτηση μεταλλικής άκαυστης σίτας
- αντικατάσταση υδροροών
- πλήρωση διάκενων με άκαυστα υλικά ή ακόμα και αντικατάσταση στέγης, εγκατάσταση συστήματος καταιονισμού ύδατος κτλ).