Η ασφάλιση επιχειρήσεων είναι ένας πολυσύνθετος τομέας υψηλής σημασίας για την οικονομία και την κοινωνία κάθε χώρας. Και αυτό διότι η δραστηριότητα της επιχειρηματικότητας έχει άμεση και έμμεση συνεισφορά στον τομέα της εργασίας, της κοινωνικής ασφάλισης, της υγείας και των δημοσιονομικών του κράτους και σε πολλούς ακόμα τομείς οπότε η διασφάλισή της είναι πραγματικά σημαντική.
Του Μιχάλη Τζωρτζωρή , Προέδρου ΣΕΜΑ (Ειδική Έκδοση Μεσίτες και Πράκτορες 2024)
Αυτό καθορίζει και το πώς πρέπει να αντιλαμβανόμαστε ως κοινωνία αλλά και τεχνοκρατικά την αξία που έχει η σωστή και ολοκληρωμένη ασφάλιση της επιχειρηματικότητας κάθε μεγέθους. Μικρές μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις είναι απαραίτητο να βρίσκονται σε ένα πλαίσιο ισχυρής προστασίας το οποίο θα εγγυάται την συνέχιση της λειτουργίας τους μετά από κάθε απρόοπτο συμβάν το οποίο μπορεί να ανακόψει την δραστηριότητά τους.
Δεν είναι τυχαίο ότι θεσπίστηκε από την κυβέρνηση -νομοθετικά- η υποχρεωτικότητα της ασφάλισης σε επιχειρήσεις με κύκλο εργασιών άνω των 2 εκατομμυρίων ευρώ. Ομως το όριο αυτό είναι υψηλό και θεωρητικά δεν έχει το επιδιωκόμενο από τους αρμοδίους πραγματικό αντίκρυσμα στην αγορά καθώς αυτούς του μεγέθους επιχειρήσεις είναι ασφαλισμένες. Το ενδιαφέρον βρίσκεται σε αυτές που είτε είναι ανασφάλιστες, είτε υποασφαλισμένες και αυτές πρέπει να επανατοποθετηθούν. Ισως, εκτιμώ, θα πρέπει να επαναπροσεγγιστεί το θέμα σε μια πιό αντικειμενική διάσταση και να επεκταθεί η υποχρεωτικότητα ασφάλισης σε επιχειρήσεις με κύκλο εργασιών άνω του 1 εκατομμυρίου ευρώ. Θα ενταχθούν στην διαδικασία ασφάλισης και πολλές ακόμα επιχειρήσεις και θα επιτευχθεί η προστασία τους η οποία αποτελεί προστασία και της εργασίας χιλιάδων εργαζομένων σε αυτές οπότε και των οικογενειών τους.
Η κοινωνική διάσταση της ασφάλισης επιχειρήσεων είναι αυτή που πρέπει να δώσουμε βάρος. Η προστασία της επιχείρησης μέσα από ένα ασφαλιστικό συμβόλαιο σημαίνει προστασία και των εργαζομένων και συνέχιση της εργασίας τους μετά από ένα απρόοπτο καταστρεπτικό συμβάν στην επιχείρηση το οποίο σε διαφορετική περίπτωση θα οδηγήσει ανθρώπους σε ανεργία, θα αγγίξει τον δείκτη παραγωγικότητας, θα πλήξει τον κοινωνικό ιστό εθνικά ή σε τοπικό επίπεδο και θα έχει γενικότερα πολλαπλές και ολέθριες επιτπώσεις. Δεν υπάρχει έρεισμα αιτιολογίας για κάθε επιχειρηματία να μην είναι σωστά ασφαλισμένος αφού και πρακτικά είναι η πρόνοια, η λύση, η επιλογή για το μέλλον και την διασφάλιση μιας καλής και απρόσκοπτης συνέχισης της δραστηριότητάς του.
Σαφώς και από την πλευρά του κράτους μπορεί να δοθεί μια στήριξη η οποία θα είναι η σωστή απόφαση να μειωθεί ο φόρος ασφαλίστρων που σήμερα στην Ελλάδα είναι ο υψηλότερος σε όλη την Ευρώπη. Μπορεί να γίνει μια νέα αρχή και σε αυτό το θέμα από την χώρα μας και
την αγορά ιδιωτικής ασφάλισης. Να υπάρξει ενημέρωση και προσπάθεια να διαφυλάξουμε όλοι μαζί (κυβέρνηση, ασφαλιστικές εταιρείες, ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές- θεσμικοί φορείς επιχειρήσεων) ο καθένας με την συμβολή του την επιχειρηματικότητα της χώρας μας και να
την στηρίξουμε σε κάθε βήμα της. Οι μεσίτες ασφαλίσεων που εκπροσωπώ ως πρόεδρος του ΣΕΜΑ είναι κατ΄έξοχήν αρμόδιοι επαγγελματίες που μπορούν να δώσουν στην επιχειρηματικότητα και τους επιχειρηματίες την απαραίτητη τεχνογνωστική ενημέρωση προκειμένου να επιτευχθεί μια σωστή ασφάλιση που αποτελεί εχέγγυο για την επόμενη ημέρα και των ίδων και της οικονομίας και της κοινωνίας, παραμέτρους στις οποίες οι επιχειρήσεις συμβάλλουν καθημερινά.
Εν κατακλείδι, ο διάλογος με την κυβέρνηση, η ενημέρωση των επιχειρηματιών, η δημιουργία πλαισίου αναφοράς, η κινητροδότηση στον βαθμό που είναι εφικτή και πραγματική αποτελούν μεταξύ άλλων ένα πεδίο αναφοράς στο οποίο μπορούμε να δημιουργήσουμε υποδομές, να αναβαθμίσουμε την Ελλάδα και να φέρουμε αναγνωρίσιμα για όλους αποτελέσματα και με υψηλή ανταποδοτικότητα στους πολίτες.