Παρότι η διείσδυση σαλμονέλας σε δίκτυο ύδρευσης αποτελεί σπάνιο φαινόμενο στα δυτικά κράτη και εν προκειμένω είναι ένας γρίφος που πρέπει να λύσουν άμεσα οι επιστήμονες του ΕΟΔΥ (προκειμένου να αποκατασταθεί το πρόβλημα σε δύο οικισμούς της Μαγνησίας), οι δηλητηριάσεις κατά τους καλοκαιρινούς μήνες από σαλμονέλα που έχει μολύνει κάποιο τρόφιμο αποτελούν συχνό πονοκέφαλο για τη Δημόσια Υγεία. Κι όλα αυτά έρχονται λίγες ημέρες μετά την μαζική δηλητηρίαση μαθητών σε σχολεία της βορείου Ελλάδας από σταφυλόκοκκο που επιμόλυνε τυποποιημένα γεύματα, λόγω ελλιπούς τήρησης των κανόνων υγιεινής στην προετοιμασία τους.
της Αλεξίας Σβώλου,
Όπως επισημαίνει η Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, παθολόγος, καθηγήτρια θεραπευτικής Επιδημιολογίας και προληπτικής ιατρικής του ΕΚΠΑ, η σαλμονέλα είναι ένα παθογόνο βακτήριο που προκαλεί δύο βασικές μορφές σαλμονέλωσης, την μη τυφοειδή και την τυφοειδή, που την αποκαλούμε τυφοειδή πυρετό.
Η σαλμονέλωση προκαλείται όταν το μικρόβιό της διεισδύσει στο επιθήλιο του λεπτού εντέρου και προκαλέσει φλεγμονή, με αποτέλεσμα να παραχθεί μια εντεροτοξίνη στα εντερικά κύτταρα.