Ο Όμιλος Affidea στήριξε τις εργασίες του συνεδρίου «The Future of Healthcare in Greece» που άνοιξε την αυλαία του για 14η συνεχόμενη χρονιά την Πέμπτη 30 Μαΐου 2024 στο ξενοδοχείο Divani Caravel. Προτεραιότητα του Ομίλου Affidea, του κορυφαίου φορέα παροχής υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στην Ευρώπη, είναι η ενίσχυση πρωτοβουλιών που σχετίζονται με την σωστή ενημέρωση γύρω από θέματα προαγωγής της υγείας.
Με κεντρικό θέμα«Shaping a Healthy Tomorrow: The road to value-based Healthcare”, το Συνέδριο εστίασε στην σημασία της υιοθέτησης ενός μοντέλου υγειονομικής περίθαλψης που δίνει έμφαση στην πραγματική και βιώσιμη αξία για την κοινωνία σε όλο το φάσμα του τομέα υγείας. Τις εργασίες του συνεδρίου άνοιξε με ομιλία του ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης.
40 κορυφαίοι ειδικοί σε Ελλάδα και εξωτερικό, εκπρόσωποι της πολιτικής ηγεσίας, θεσμικοί φορείς και διακεκριμένοι Έλληνες και ξένοι ακαδημαϊκοί συμμετείχαν στις εργασίες του Συνεδρίου, παρουσιάζοντας τις νέες πρωτοβουλίες σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο προς ένα ελπιδοφόρο μέλλον για την Υγεία. Τον Όμιλο Affidea εκπροσώπησε ο κ. Θανάσης Λοπατατζίδης, Commercial Executive Director, ο οποίος αποτέλεσε μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου και συντόνισε την Ενότητα 4 με θέμα «Ασφάλιση στην εποχή της υγειονομικής περίθαλψης με βάση την αξία».
Ασφάλιση στην εποχή της υγειονομικής περίθαλψης με βάση την αξία: Αναγκαίες οι μεταρρυθμίσεις λόγω των προκλήσεων
Ένα ξεχωριστό πάνελ διαλόγου, αφιερωμένο στην ασφαλιστική αγορά και τις θέσεις των πληρωτών, έλαβε χώρα στο πλαίσιο του 14ου Συνεδρίου για την υγεία ‘Future of Healthcare in Greece’. Την συζήτηση συντόνισε ο κ. Θανάσης Λοπατατζίδης, Commercial Executive Director Affidea, ο οποίος στην τοποθέτησή του παρέθεσε την συνολική εικόνα των θεμάτων που αντιμετωπίζει ο κλάδος, σημειώνοντας ότι «για να μπορέσουμε να εφαρμόσουμε ένα value-based σύστημα, θα πρέπει να οικοδομήσουμε πρωτίστως ένα καλό σύστημα πρόληψης». Όπως ανέφερε, μέχρι το 2030, το 25% των Ελλήνων θα είναι πάνω από 65 ετών, ενώ τα 2/3 των υποδομών ανήκουν στο Δημόσιο, τονίζοντας ωστόσο ότι η ροή των περιστατικών στο μεγαλύτερό της όγκο εντοπίζεται και εξυπηρετείται στα ιδιωτικά νοσοκομεία.
Ο κ. Λοπατατζίδης επεσήμανε ότι η Ελλάδα έχει τους περισσότερους γιατρούς ανά 1000 κατοίκους και τους λιγότερους κατ’ αντιστοιχία νοσηλευτές στον ίδιο πληθυσμό. Τόνισε επίσης ότι δεν υπάρχει ένα καλά οργανωμένο σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Όπως είπε, περίπου το 42% του πληθυσμού πάσχουν από ένα χρόνιο νόσημα και μέσα σε αυτό το πλαίσιο, σε σύγκριση με άλλες χώρες, δαπανούν ένα μεγάλο μέρος των πόρων της ασφαλιστικής αγοράς σε νοσοκομειακές υπηρεσίες. Ταυτόχρονα, τα τελευταία χρόνια παρατηρείται και μια συγκέντρωση, κυρίως από την πλευρά της ζήτησης (ασφαλιστικές εταιρείες), με τις 5 μεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου να έχουν περίπου το 80% από το μερίδιο αγοράς, αλλά και από την πλευρά των νοσοκομείων δεδομένου ότι το 61% των κλινών παρέχονται κυρίως από δύο μεγάλους ομίλους στη χώρα.
Τέλος, ανέφερε χαρακτηριστικά παραδείγματα από βέλτιστες πρακτικές που υλοποίησε ο Όμιλος Affidea με ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, που περιγράφουν την βελτίωση των αποτελεσμάτων υγείας των ασφαλισμένων, με έμφαση σε ολοκληρωμένα προγράμματα πρόληψης και εξωνοσοκομειακής περίθαλψης που κρατούν ασφαλισμένους εκτός νοσοκομείων, μειώνοντας έτσι τα κόστη νοσηλείας και βελτιώνοντας σημαντικά το προσδόκιμο ζωής τους.
Στο ίδιο πάνελ συμμετείχαν ο Κωνσταντίνος Πάντος, Διευθυντής Υποδιεύθυνσης Ασφαλίσεων Ζωής της Groupama Ασφαλιστικής, ο Ιωάννης Βασιλάτος, Chief Operations and Technology Officer της Eurolife FFH, ο Κυριάκος Αποστολίδης, Επικεφαλής Business Development Ελλάδας & Κύπρου, EXCO Member, Howden Hellas και ο Μιλτιάδης Νεκτάριος, Ομότιμος Καθηγητής Ασφάλισης του Τμήματος Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Πειραιώς. Στα συμπεράσματα του πάνελ τονίσθηκε ότι χρειάζεται συνεργασία των εμπλεκόμενων φορέων προκειμένου να υπάρξει πρόοδος, ενώ και το Δημόσιο σύστημα πρέπει να κάνει γενναίες αλλαγές. Μεταξύ των προτάσεων, ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην ανάγκη επένδυσης στην πρόληψη, ενώ υπογραμμίστηκε η ανάγκη να προετοιμαστούμε και για τη μακροχρόνια φροντίδα, που αποτελεί μεγάλο και σημαντικό θέμα.
Επίσης, μνεία έγινε στην εκτεταμένη δυσαρέσκεια των χρηστών υπηρεσιών υγείας στη χώρα μας, καθώς η ελληνική οικογένεια πληρώνει το μεγαλύτερο ποσοστό, γύρω στο 40%, από την τσέπη της, την στιγμή που σε άλλες χώρες της ΕΕ το ποσοστό αυτό είναι μόνο 10%. Σε ότι αφορά στον ΕΟΠΥΥ, θα πρέπει να υπάρξει πρόταση για την αναδιοργάνωση του φορέα με στόχο να φροντίζει τους πελάτες του. Καθώς οι δαπάνες δεν μπορούν να ξεφύγουν από τον ρυθμό ανάπτυξης του ΑΕΠ, θα πρέπει ο ΕΟΠΥΥ να συμπράξει με τις ασφαλιστικές εταιρείες και να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο ιδιωτικής ασφάλισης αυτών των δαπανών με βάση το μοντέλο της Γαλλίας.
Το Συνέδριο πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας, της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος, του Οργανισμού Διασφάλισης της Ποιότητας στην Υγεία, του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας, του PhARMA Innovation Forum, του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Ιατρικών & Βιοτεχνολογικών Προϊόντων, καθώς και του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων και Βιοτεχνών.