Μια οργανωμένη πρόταση προς την κυβέρνηση προετοιμάζει η ασφαλιστική αγορά για τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες θα μπορούσαν να ασφαλιστούν εμπορικά και βιομηχανικά στοιχεία τα οποία χαρακτηρίζονται ως μη ασφαλίσιμα έναντι φυσικών καταστροφών, καθότι κάποιες εταιρείες δεν πληρούν τις προδιαγραφές ασφάλισης όπως αυτές καθορίζονται από τον ίδιο τον κλάδο και κάποιες άλλες δεν είναι απολύτως σύννομες ως προς τη λειτουργία τους.
Του Πλάτωνα Τσούλου
Η παρέμβαση κρίθηκε σκόπιμη μετά την κατάθεση στη Βουλή της ρύθμισης που προβλέπει την υποχρεωτική ασφάλιση έναντι φυσικών καταστροφών επιχειρήσεων με ετήσιο τζίρο ένα άνω των 2 εκατ. ευρώ.
Όπως εξηγούν ανώτατα στελέχη της ασφαλιστικής αγοράς, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις επιχειρήσεων που εμπίπτουν στο νόμο δίχως όμως να καλύπτουν τις προδιαγραφές ασφάλισης ώστε να μπορούν να συνάψουν ανάλογα συμβόλαια.
Προκειμένου, λοιπόν, να προβλεφθούν αυτές οι καταστάσεις και να αντιμετωπιστούν παράλληλα με την εφαρμογή του νόμου, πληροφορίες αναφέρουν ότι η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος προετοιμάσει μία πρόταση προς την κυβέρνηση ώστε να δοθεί εξαρχής λύση στο πρόβλημα.
Το θέμα αφορά, μεταξύ άλλων, κατασκευές με στατικά θέματα, οι άλλες πολεοδομικές παρατυπίες ή παραλείψεις, ακίνητα που βρίσκονται κοντά σε ρέματα ή μέσα σε δάση, κτίρια που δεν πληρούν τον τελευταίο αντισεισμικό κανονισμό, όπως και επιχειρήσεις οι οποίες δεν πληρούν τα μέτρα ασφάλειας όπως αυτά ορίζονται από τις αρμόδιες αρχές.
Κύκλοι της αγοράς σημειώνουν ότι, οι ασφαλιστικές εταιρείες αντιλαμβανόμενες το τι ακριβώς θα σημάνει η εφαρμογή του υπό θεσμοθέτηση νόμου, επιδιώκουν να λύσουν εξαρχής μία σειρά από ζητήματα που θα… βρουν μπροστά τους και τα οποία δεν θα τους επιτρέψουν να ανταποκριθούν πλήρως στον ρόλο τους.