Το 2024 είναι μια κομβική χρονιά για την παγκόσμια πολιτική, με τις εκλογές να επηρεάζουν τον μισό κόσμο. Στην ΕΕ, οι πολίτες προσήλθαν στις κάλπες για να εκλέξουν το επόμενο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που συνεδριάζει για πρώτη φορά στις 16 Ιουλίου. Οι εκλογές ξεκίνησαν μια σειρά θεσμικών αλλαγών, συμπεριλαμβανομένου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που καθόρισε τις προτεραιότητές του για τα επόμενα πέντε χρόνια και την έναρξη μιας νέας εντολής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το φθινόπωρο του τρέχοντος έτους.
Της Michaela Koller, Γενικής Διευθύντριας, Insurance Europe (δημοσίευση άρθρων σε συνεργασία του insurancedaily.gr με την Insurance Europe )
Τα τελευταία πέντε χρόνια σημαδεύτηκαν από πρωτοφανή γεγονότα, συμπεριλαμβανομένης της πανδημίας COVID-19 και ενός πολέμου στην Ουκρανία. Ο κατάλογος των ευρύτερων παγκόσμιων προκλήσεων περιλαμβάνει την κλιματική αλλαγή, την ενεργειακή και επισιτιστική κρίση, τη γήρανση και συρρίκνωση του εργασιακού πληθυσμού, τον πληθωρισμό, τις εθνικές και γεωπολιτικές εντάσεις, την ψηφιοποίηση, την αποπαγκοσμιοποίηση και τη διακοπή των αλυσίδων εφοδιασμού.
Στο σημερινό περιβάλλον αυξημένης αβεβαιότητας, η ανάγκη της Ευρώπης για προστασία και επενδύσεις που μπορεί να προσφέρει ο ασφαλιστικός κλάδος δεν ήταν πιθανώς ποτέ υψηλότερη. Υπάρχει αυξανόμενη ανάγκη να εργαστούμε για να γεφυρώσουμε το «χάσμα» στην προστασία, είτε πρόκειται για γνωστούς αλλά αυξανόμενους κινδύνους όπως οι φυσικές καταστροφές ή οι συντάξεις, είτε για αυτούς που έχουν εμφανιστεί πιο πρόσφατα, όπως οι κίνδυνοι στον κυβερνοχώρο.
Ασφαλιστικά θέματα
Ο κλάδος μας προσφέρει στην κοινωνία παρέχοντας ένα ευρύ φάσμα προϊόντων προστασίας και αποταμίευσης σε ιδιώτες και επιχειρήσεις και επενδύοντας μακροπρόθεσμα στην οικονομία. Ωστόσο, βρισκόμαστε όλο και περισσότερο αντιμέτωποι με τις συνέπειες του να μην κατανοούν πλήρως οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πώς λειτουργεί ο κλάδος μας. Καθώς πολλά νέα νέα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα φτάσουν στις Βρυξέλλες μετά τις εκλογές, η Insurance Europe θα εργαστεί για να εξηγήσει τον στρατηγικό ρόλο και τη σημασία του κλάδου μας, καθώς και το επιχειρηματικό της μοντέλο. Με το κατάλληλο πλαίσιο, η συμβολή του κλάδου μας σε βασικές κοινωνικές και οικονομικές προκλήσεις, όπως η κλιματική αλλαγή, η υγεία, ο ψηφιακός μετασχηματισμός, η ανταγωνιστικότητα και η ενίσχυση της Ένωσης Κεφαλαιαγορών της ΕΕ μπορούν να κάνουν πραγματική διαφορά.
Θέματα κανονισμών — βασικές προκλήσεις και συστάσεις
Για να διασφαλιστεί η ευημερία, η ανθεκτικότητα, η αυτονομία και η ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης απέναντι στις κλιματικές, τεχνολογικές, δημογραφικές και άλλες σύγχρονες προκλήσεις, είναι βασικό να αντιμετωπιστούν οι τομείς προτεραιότητας που περιγράφονται παρακάτω.
• Αντιμετώπιση βασικών κενών προστασίας.
• Κλιματική αλλαγή: μετριασμός και προσαρμογή.
• Αύξηση των ιδιωτικών επενδύσεων στην οικονομία της ΕΕ.
• Μια νέα προσέγγιση στη ρύθμιση της ΕΕ που επιτρέπει, αντί να καταπνίγει, την καινοτομία, την παγκόσμια ανταγωνιστικότητα και την ψηφιοποίηση.
Οι σωστές ενέργειες από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής θα βοηθήσουν στην πρόοδο σε αυτές τις προτεραιότητες και θα επιτρέψουν στους ασφαλιστές να κάνουν ακόμη περισσότερα. Τονίζουμε ορισμένες πτυχές αυτών των προτεραιοτήτων παρακάτω μαζί με μερικές από τις ενέργειες που απαιτούνται για την αντιμετώπισή τους.
Προκειμένου οι ασφαλιστές να διαδραματίσουν τον ρόλο τους τόσο ως πάροχοι προστασίας όσο και ως θεσμικοί επενδυτές, ένα ρυθμιστικό πλαίσιο κατάλληλο για τον σκοπό είναι υψίστης σημασίας. Η υγιής και αξιόπιστη νομοθεσία είναι ζωτικής σημασίας για υγιείς βιομηχανίες της ΕΕ που μπορούν να ευδοκιμήσουν στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. Δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια, η ρύθμιση έχει γίνει πιο περίπλοκη και ένα αδικαιολόγητα υψηλό ρυθμιστικό βάρος έχει επιβαρυνθεί στον ασφαλιστικό κλάδο. Οι λόγοι για αυτό ποικίλλουν, από τον τεράστιο όγκο νέων κανονισμών που προτάθηκαν τα τελευταία χρόνια έως το γεγονός ότι η ρύθμιση συχνά δεν είναι προσαρμοσμένη στις ιδιαιτερότητες του τομέα μας.
Για παράδειγμα, το 2007, εργαζόμασταν εντατικά σε 12 κείμενα της ΕΕ, τότε πριν από 5 χρόνια ήμασταν στα 21 και σήμερα στα 63. Αν και δεν στοχεύουν όλα ειδικά στον ασφαλιστικό τομέα, ο ασφαλιστικός τομέας πρέπει να συμμορφωθεί με το εμπορικό κέντρο. Από αυτή την άποψη, είναι θετικό ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με στόχο τη μείωση του φόρτου υποβολής εκθέσεων κατά 25%, έχει αναγνωρίσει ότι υπάρχει ανάγκη επανεκτίμησης και μείωσης της υποβολής εκθέσεων για τις επιχειρήσεις της ΕΕ. Ωστόσο, είναι σημαντικό αυτή η δήλωση προθέσεων να μετατραπεί σε πραγματικές μειώσεις για τους ευρωπαίους ασφαλιστές.
Πέρα από αυτό, η ρύθμιση επί του παρόντος συχνά δεν είναι κατάλληλη για να καλύψει τα μοναδικά χαρακτηριστικά του ασφαλιστικού επιχειρηματικού μοντέλου. Είναι βασικό να συμμετέχουν στην ανάπτυξή της εξαρχής όσοι διαθέτουν γνώσεις ασφάλισης και εξειδίκευση στη ρύθμιση των κλάδων. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να δημιουργήσει ένα «κέντρο εμπειρογνωμοσύνης στον τομέα των ασφαλίσεων», που θα λειτουργεί ως κόμβος γνώσης σε όλες τις Γενικές Διευθύνσεις. Θα διασφαλίσει ότι η ρύθμιση θα λειτουργήσει για τους ασφαλιστές και θα ανταποκρίνεται στους επιδιωκόμενους στόχους χωρίς να διακυβεύεται η ασφαλιστική ικανότητα και, τελικά, η βιωσιμότητα και η ανθεκτικότητα.