Τα ζητήματα υγείας δεν είναι από αυτά που αφήνουν πολλές επιλογές. Για τους χαμηλόμισθους και τους νέους που παίρνουν τον βασικό μισθό ή εργάζονται με καθεστώς ημιαπασχόλησης, και από ένα περιορισμένο εισόδημα, που δεν «φτάνει» μέχρι το τέλος του μήνα, καλούνται να καλύψουν πάγια έξοδα και διαβίωση, τα πράγματα γίνονται από δύσκολα έως και τρομακτικά αν προκύψει πρόβλημα υγείας.
της Βίκυς Γερασίμου, αναδημοσίευση από την ειδική έκδοση “insurance.mag” που κυκλοφόρησε με την free press LiFO
Η αλήθεια είναι ότι στο δημόσιο σύστημα υγείας οι γιατροί και οι νοσηλευτές, όσο και να θέλουν να ανταποκριθούν, είναι σαν να «επιχειρούν» σε πεδίο μάχης, ενώ ακόμη και ο ασθενής με πρόβλημα που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα το πιθανότερο είναι ότι θα μπει σε λίστα αναμονής. Τα επείγοντα στα νοσοκομεία έχουν μεγάλες καθυστερήσεις, εξαιτίας των ελλείψεων σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, και, αν τελικά κάποιος χρειαστεί να απευθυνθεί σε ιδιωτικό νοσοκομείο, το ποσό που θα κληθεί να καταβάλει θα είναι αρκετά υψηλό.
Την εικόνα αυτή αποτυπώνουν και τα νούμερα που καταγράφονται, πίσω από τα οποία υπάρχουν άνθρωποι και ιστορίες. Σύμφωνα με έρευνα της GIVMED και της dianesosis που έγινε τον Δεκέμβριο του 2023, τους προηγούμενους 12 μήνες το 22% ή περίπου 1,9 εκατ. άνθρωποι στην Ελλάδα δεν είχαν κάνει χρήση υπηρεσιών υγείας τις οποίες χρειάζονταν, λόγω του κόστους που συνεπάγονταν. Αυτό σημαίνει ότι άφησαν άλυτο το πρόβλημα υγείας τους, είτε γιατί δεν είχαν πρόσβαση στο δημόσιο σύστημα υγείας είτε γιατί δεν είχαν τα χρήματα που θα απαιτούσε ένα ιδιωτικό νοσοκομείο ή ένα ασφαλιστήριο συμβόλαιο υγείας, που θα κάλυπτε, εν προκειμένω, την ανάγκη τους. Μάλιστα, περίπου οι μισοί από αυτούς που δήλωσαν ότι λόγω κόστους δεν είχαν στη διάθεσή τους υπηρεσίες υγείας δεν διέθεταν ποσά ύψους 250-500 ευρώ……