Αιτία για αυτή την αλλαγή της επιδημιολογίας της νόσου που προκαλεί ο νεοαφιχθείς ιός Oropouche, είναι η εξελισσόμενη κλιματική αλλαγή και η αποψίλωση των δασών- δύο παράγοντες που υποχρεώνουν πολλά είδη της πανίδας να μεταναστεύσουν, με συνέπεια «εξωτικά» νοσήματα να δίνουν κρούσματα και σε άλλες περιοχές του πλανήτη. Για την ώρα τα κρούσματα είναι εισαγόμενα δηλαδή αφορούν ταξιδιώτες που έχουν επιστρέψει από την Κούβα, οι οποίοι μολύνθηκαν εκεί.
της Αλεξίας Σβώλου
Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Ευρωπαϊκoύ Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων (ECDC), από τον Μάιο του 2024 έχουν παρουσιαστεί κρούσματα της νόσου του ιού Oropouche που έφτασαν στην Ευρώπη από την Κούβα. Όπως αναφέρει το Εurosurveillance, ένα ιατρικό περιοδικό ανοικτής πρόσβασης που καλύπτει την επιδημιολογία στην Ευρώπη, η Ιταλία και η Ισπανία έχουν αναφέρει από 3 επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου σε ταξιδιώτες που επέστρεψαν από την Κούβα.
Η εκτίμηση του ECDC είναι ότι ο κίνδυνος μόλυνσης για τους πολίτες που ταξιδεύουν στην Κούβα είναι χαμηλός, υπό την προϋπόθεση ότι ακολουθούν τις οδηγίες δημόσιας υγείας σχετικά με τα μέτρα ατομικής προστασίας από τα τσιμπήματα των μυγών και των κουνουπιών. Επιπλέον, η πιθανότητα δευτερογενούς μετάδοσης του ιού Oropouche εντός της ηπειρωτικής Ευρώπης θεωρείται πολύ χαμηλή λόγω της απουσίας γνωστών ικανών φορέων που συναντώνται συνήθως στην Αμερική. Το ECDC παρακολουθεί την κατάσταση μέσω της επιδημικής πληροφόρησης που του παρέχουν οι υγειονομικές αρχές των χωρών και βρίσκεται σε επαφή μαζί τους, ενώ παράλληλα, όπως αναφέρει στην έκθεσή του, προτρέπει σε αυξημένη ευαισθητοποίηση, σχετικά με την επιδημία του ιού Oropouche στην Κούβα και τα εισαγόμενα κρούσματα στην Ευρώπη.