«Η ….κουβέρτα από νεκρά ψάρια που σκέπασε κι εξαφάνισε την θάλασσα στο λιμάνι του Βόλου» όπως χαρακτηριστικά έγραψε η βρετανική εφημερίδα «The Guardian» έγινε πρώτη είδηση σε όλα τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, προκαλώντας σοκ, προβληματισμό και σοβαρά προβλήματα στην τοπική κοινωνία. Οι επιστήμονες, μαζί με τους απλούς πολίτες και τους επιχειρηματίες της περιοχής ανησυχούν για τις αποκαρδιωτικές εικόνες που παρουσιάζει το λιμάνι της πόλης τους, φοβούνται για τη δημόσια υγεία και φυσικά υφίστανται στις τσέπες τους ήδη το μεγάλο πλήγμα στην εμπορική και τουριστική κίνηση.
της Αλεξίας Σβώλου
Πάνω απ’ όλα όμως η σκέψη ότι μέσα στη θάλασσα βρέθηκαν τόσο μεγάλοι πληθυσμοί νεκρών ψαριών-τα οποία φυσικά απομακρύνονται με τιτάνιες προσπάθειες των συνεργείων- εγείρουν μεγάλους φόβους. Φόβους πως δεν πρόκειται απλώς για μια οικολογική καταστροφή αλλά και για μία υγειονομική βόμβα, που καραδοκεί να σκάσει στην περιοχή.
Όπως αναφέρει η παθολόγος, καθηγήτρια Θεραπευτικής, Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής ΕΚΠΑ, Θεοδώρα (Ντόρα) Ψαλτοπούλου είναι σημαντικό πρώτα απ’ όλα να βρεθεί το αίτιο που προκάλεσε την θανάτωση όλων αυτών των ψαριών είτε πρόκειται για συνδυασμό παραγόντων (για παράδειγμα μετάβαση από το γλυκό νερό στο αλμυρό, επίδραση φυτοφαρμάκων από τις υπερχειλισμένες περιοχές μετά τη θεομηνία Daniel και άλλων τοξικών ουσιών) είτε πρόκειται για έλλειψη οξυγόνου και υποξία, μετά την δραματική μείωση των υδάτων στην πλημμυρισμένη λίμνη Κάρλα, εξαιτίας της πολύμηνης ανομβρίας. Αφού βρεθούν τα αίτια που σκοτώνουν τα ψάρια, τόσο τα μεγαλύτερα όσο και τα μικρότερα, πρέπει στη συνέχεια να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα αντιμετώπισης ώστε να προστατευτεί και το οικοσύστημα και η δημόσια υγεία, που άλλωστε αποτελούν δύο συγκοινωνούντα δοχεία.