Την ανεπάρκεια του κράτους μας να προβλέπει και να δρα παρεμβατικά προτού γίνει το κακό αποδεικνύει με τον πιο περίτρανο τρόπο το πάθημα-μάθημα της Θεσσαλίας, που οδήγησε ένα χρόνο (πλήρους απραξίας μετά) σε αυτό το πρωτόγνωρο φαινόμενο, με εκατοντάδες τόνους νεκρών ψαριών να εκβάλλουν μέσω του χείμαρρου Ξηριά στο λιμάνι του Βόλου και στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή.
Της Αλεξίας Σβώλου
Ένα χρόνο πριν όταν είχε χτυπήσει η θεομηνία Daniel την Θεσσαλία και είχε πλημμυρίσει η λίμνη Κάρλα, οι ειδικοί είχαν επισημάνει τον κίνδυνο που θα προκληθεί από τον επερχόμενο ευτροφισμό, επισημαίνοντας πως η μεγάλη αύξηση των υδάτων θα οδηγούσε σε διατάραξη του οικοσυστήματος και σε αύξηση του πληθυσμού των ψαριών, με συνέπεια την δραματική μείωση του διαθέσιμου οξυγόνου.
Στο σημείο αυτό πρέπει να διευκρινίσουμε ότι ο ευτροφισμός είναι το περιβαλλοντικό φαινόμενο κατά το οποίο η υπέρμετρη αύξηση της συγκέντρωσης θρεπτικών στοιχείων συνεπάγεται τη μείωση του διαλυμένου οξυγόνου στο νερό και κατά συνέπεια την αλλοίωση της βιοποικιλότητας σε αυτό. Το φαινόμενο του ευτροφισμού παρουσιάζεται συνήθως σε λίμνες ή κλειστούς αβαθείς κόλπους και το έχουμε δει να συμβαίνει στο παρελθόν στην πατρίδα μας με τα νερά λιμνών (πχ Ιωαννίνων, Καϊάφα) να πρασινίζουν, καθώς καλύπτονται από μια πράσινη αιωρούμενη άλγη.
Το πρόβλημα προκύπτει γιατί τα οικοσυστήματα δεν μπορούν να αεριστούν από τη μια στιγμή στην άλλη. Δεν υπάρχουν μαγικές συνταγές για να προσθέσεις οξυγόνο, όπως εξηγεί ο καθηγητής περιβαλλοντικής μηχανικής ΑΠΘ και πρόεδρος του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών Δημοσθένης Σαρηγιάννης, επισημαίνοντας πως το ντόμινο των συνεπειών, που προκλήθηκε από τις πλημμύρες και την υπερχείλιση της λίμνης Κάρλα είχε προβλεφθεί αμέσως μετά το «χτύπημα» του Daniel…