Η πρόσφατη δημοσίευση της πολυαναμενόμενης έκθεσης για την ανταγωνιστικότητα της ΕΕ από τον Μάριο Ντράγκι, τον πρώην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, έχει εγείρει σημαντικά ερωτήματα σχετικά με το πώς θα καλυφθούν τα τεράστια κενά επενδύσεων και καινοτομίας στην Ευρώπη. Για τους ευρωπαίους ασφαλιστές, οι οποίοι είναι από τους μεγαλύτερους θεσμικούς επενδυτές με περίπου 9,5 τρισεκατομμύρια ευρώ που επενδύονται επί του παρόντος στην οικονομία, η τρέχουσα ανασκόπηση της Solvency II είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για την ενίσχυση της επενδυτικής ικανότητας του κλάδου και τη διασφάλιση της παγκόσμιας ανταγωνιστικότητάς τους, διατηρώντας παράλληλα υψηλό επίπεδο προστασίας των ασφαλισμένων.
του Angus Scorgie, Επικεφαλής prudential regulation & international affairs/reinsurance insurance europe (δημοσίευση άρθρων σε συνεργασία του insurancedaily.gr με την insurance europe )
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το Solvency II της ΕΕ, ένα από τα πιο (αν όχι το πιο) συντηρητικό προληπτικό καθεστώς παγκοσμίως, έχει σημαντικό αντίκτυπο στην ικανότητα του κλάδου να καλύψει κινδύνους, στην ικανότητά του να προσφέρει προϊόντα και στο επίπεδο και στο είδος των επενδύσεων.
Ο ευρωπαϊκός ασφαλιστικός κλάδος χαιρετίζει την πολιτική συμφωνία για την αναθεώρηση της Οδηγίας Φερεγγυότητα II – το κείμενο Επιπέδου 1 – που επιτεύχθηκε τον Δεκέμβριο του 2023. Ειδικότερα, ο κλάδος χαιρετίζει τις αλλαγές που εισήγαγαν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο για τη βελτίωση της μεταχείρισης των μακροπρόθεσμων επιχειρήσεων, γεγονός που δημιουργεί δυνατότητα για πολύ αναγκαίες βελτιώσεις στους τομείς του κεφαλαίου και της αστάθειας.
Ωστόσο, ο τελικός αντίκτυπος της επανεξέτασης του Solvency II θα εξαρτηθεί πλέον σε μεγάλο βαθμό από τα επερχόμενα τεχνικά μέτρα Επιπέδου 2 που βρίσκονται υπό συζήτηση.
Ευπρόσδεκτες οι εξελίξεις…
Ως κλάδος, τα βασικά μας αιτήματα για την αναθεώρηση Solvency II αφορούσαν αλλαγές που θα οδηγούσαν σε:
1. βελτιωμένη αντιμετώπιση των μακροπρόθεσμων επιχειρήσεων, μειώνοντας τις υπερβολικές κεφαλαιακές απαιτήσεις και αστάθεια και αυξάνοντας την ικανότητα ανάληψης κινδύνου του κλάδου·
2. Καλύτερη εφαρμογή της αναλογικότητας, για να διασφαλιστεί ότι η ασφαλιστική αγορά παραμένει αποτελεσματική και διαφοροποιημένη. και
3. μειωμένες επιβαρύνσεις λειτουργίας και υποβολής εκθέσεων για όλους τους ασφαλιστές.
Η ενημερωμένη Οδηγία Επιπέδου 1, εάν συμπληρωθεί με συνεπείς αλλαγές στις κατ’ εξουσιοδότηση πράξεις της ΕΕ που ορίζουν λεπτομερείς απαιτήσεις για την εφαρμογή του πλαισίου Solvency II, θα ανταποκριθεί σε γενικές γραμμές στα δύο πρώτα από τα βασικά αιτήματά μας.
Solvency II: Και δυσάρεστες εξελίξεις…
Ωστόσο, συνολικά η επανεξέταση θα επιφέρει αυξημένες απαιτήσεις λειτουργίας και υποβολής εκθέσεων για την πλειονότητα των ευρωπαϊκών ασφαλιστικών εταιρειών. Αυτό είναι απογοητευτικό και έρχεται σε αντίθεση με τον στόχο να διασφαλιστεί ότι η ΕΕ παραμένει ανταγωνιστική σε παγκόσμιο επίπεδο. Η μείωση του διοικητικού φόρτου με τη βελτίωση της αναλογικότητας ήταν ένας από τους επιδιωκόμενους και κοινούς στόχους του κλάδου, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Συμβουλίου και του Κοινοβουλίου. Είναι πλέον, ευρύτερα, μία από τις εμβληματικές πρωτοβουλίες της Επιτροπής.
Η αναθεώρηση έχει επίσης προσθέσει σημαντικά νέα επίπεδα απαιτήσεων. Αυτά περιλαμβάνουν βραχυπρόθεσμα σχέδια διαχείρισης κινδύνου ρευστότητας (LRMP), σχέδια κινδύνου βιωσιμότητας, μακροπρόθεσμα σενάρια για το κλίμα στην αξιολόγηση του ίδιου κινδύνου και φερεγγυότητας (ORSA), απαιτήσεις ελέγχου, πρόσθετες εσωτερικές αναφορές μοντέλων καθώς και σχέδια προληπτικής ανάκαμψης (από την οδηγία για την ανάκτηση και την επίλυση ασφαλίσεων (IRRD)). Ταυτόχρονα, η αναθεώρηση δεν έχει συμβάλει στη μείωση του όγκου των ρυθμιστικών απαιτήσεων που αντιμετωπίζουν οι ασφαλιστές.
Η τελική φάση
Για να συνειδητοποιήσει τα πιθανά οφέλη της αναθεώρησης Solvency II, ο ασφαλιστικός κλάδος καλεί τα κράτη μέλη της ΕΕ να διασφαλίσουν ότι η νομοθεσία του επιπέδου 2 αντικατοπτρίζει πλήρως την πολιτική συμφωνία των συννομοθέτων. Αυτή είναι η καλύτερη πορεία δράσης και θα αποδείκνυε τη δέσμευση της ΕΕ να απελευθερώσει επενδύσεις, να οδηγήσει το κλίμα και τις ψηφιακές μεταβάσεις, να υλοποιήσει την Ένωση Κεφαλαιαγορών (CMU) και – ουσιαστικά – να διατηρήσει τη διεθνή ανταγωνιστικότητα. Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να τηρήσει τη δέσμευσή της για απλούστευση και μείωση του φόρτου υποβολής εκθέσεων κατά 25%.
Μια πιο προσεκτική ματιά στη λεπτομέρεια
Τον Ιούλιο του 2024, η Insurance Europe δημοσίευσε μια δήλωση υψηλού επιπέδου συνοδευόμενη από τρία έγγραφα θέσεων σχετικά με τη Βελτίωση της αντιμετώπισης των μακροπρόθεσμων επιχειρήσεων, Αύξηση της ρυθμιστικής αποτελεσματικότητας (αναλογικότητα και υποβολή εκθέσεων) και σχεδίων κινδύνου για τη βιωσιμότητα του Solvency II.
Αυτά τα έγγραφα περιγράφουν τις απόψεις του κλάδου και ένα πακέτο βασικών προτάσεων για την ανάπτυξη των μέτρων Επιπέδου 2 και Επιπέδου 3 στο πλαίσιο του Solvency II, τα οποία εάν εφαρμοστούν, θα βοηθήσουν στην αύξηση της επενδυτικής ικανότητας των ευρωπαίων ασφαλιστών και της ικανότητάς τους να ανταγωνίζονται στην παγκόσμια σκηνή.