Η χώρα μας άργησε πολύ να αποκτήσει πρώτη οργανωμένη εθνική δράση για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας, και αυτό αποτελεί κατά την αναπληρώτρια υπουργό υγείας Αγαπηδάκη Ειρήνη τη ρίζα του κακού.
της Αλεξίας Σβώλου
Την θλιβερή πρωτιά των Ελληνόπουλων στους δείκτες παχυσαρκίας στην Ευρώπη επιχειρούμε τώρα να αλλάξουμε με το νέο οριζόντιο εθνικό πρόγραμμα που απευθύνεται σε όλα τα σχολεία της επικρατείας και ξεκινά μέσα στον Οκτώβρη, ενημερώνοντας τα παιδιά για την υγιεινή διατροφή, προσφέροντας δυνατότητες άθλησης, γνωρίζοντας στους μαθητές ομαδικά αθλήματα που συμβάλουν και στην ορθότερη κοινωνικοποίηση των παιδιών και συμβάλλοντας με κάθε τρόπο ώστε να αλλάξει ολόκληρη η νοοτροπία της οικογένειας.
Στον πυρήνα του προβλήματος όπως αποδεικνύει μία νέα έρευνα της Marc βρίσκονται οι εσφαλμένες αντιλήψεις των γονιών και το έλλειμμα ενημέρωσής τους σε πρακτικά ζητήματα σε μια εποχή όπου θεωρητικά υπάρχει υπερπληροφόρηση απο το διαδίκτυο. Τα ανησυχητικά ευρήματα δείχνουν ότι τα παιδιά των μεγαλύτερων τάξεων ακολουθούν ολοένα και πιο ανθυγιεινό μοντέλο διατροφής καταναλώνοντας λιγότερα φρούτα και λιγότερα λαχανικά και περνώντας περισσότερες ώρες μπροστά στις οθόνες, με τους γονείς να αδυνατούν να συνειδητοποιήσουν ότι η καθιστική ζωή διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην υγεία, τις διατροφικές συνήθειες και το σωματικό βάρος του παιδιού.
Η έρευνα δείχνει ότι οι γονείς υποτιμούν σε τρομακτικό βαθμό το σωματικό βάρος του παιδιού τους, έχουν δηλαδή μπροστά τους ένα παιδί με πλεονάζοντα κιλά και το θεωρούν φυσιολογικού βάρους. Επίσης παρότι ξέρουν ότι το παιδί περνάει πολλές ώρες στο διαδίκτυο δε το συνδέουν με την παχυσαρκία ούτε με το ανθυγιεινό φαγητό. Συνδέουν τις ώρες μπροστά στις οθόνες κυρίως με την οφθαλμική κόπωση και την έλλειψη κοινωνικοποίησης.