Με γοργούς ρυθμούς προχωρούν οι διαδικασίες νομοθέτησης των παρεμβάσεων που προανήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη ΔΕΘ για την ασφαλιστική αγορά, ώστε από το νέο έτος να καταστεί δυνατή η υποχρεωτική ασφάλιση των οχημάτων έναντι των φυσικών καταστροφών και παράλληλα να ενεργοποιηθούν οι λοιπές διατάξεις σχετικά με την υποχρεωτική ασφάλιση έναντι ανάλογων κινδύνων των επιχειρήσεων με ετήσιο κύκλο εργασιών υψηλότερο των 500.000 ευρώ, από 2 εκατ. ευρώ που ισχύει σήμερα.
του Νίκου Μωράκη
Ανάλογα θα προωθεί και η διάταξη περί της αναγνώρισης έκπτωσης 20%, από 10% που ισχύει σήμερα, επί του ΕΝΦΙΑ για τις ασφαλισμένες κατοικίες με αξία έως 500.000 ευρώ έναντι και πάλι των φυσικών καταστροφών, όπως και η διάταξη που θα ακυρώνει την επιβολή φόρου 15% επί των ασφαλίστρων υγείας εφόσον τα σχετικά συμβόλαια αφορούν παιδιά ηλικίας μικρότερης των 18 ετών.
Σε ότι αφορά ειδικότερα τη διάταξη για τα οχήματα, η αγορά αναμένει τις αποφάσεις της κυβέρνησης σχετικά με τα ΙΧ πολύ χαμηλής αξίας καθώς και τα δίκυκλα (το κατά πόσο δηλαδή θα τα εντάξει στη ρύθμιση), όπως και το τι θα πράξει για την ασφάλιση των καταστροφών από χαλάζι, καθότι η διαδικασία ασφάλισης θα καταστεί χρονοβόρα για τον ασφαλιστή, τη στιγμή μάλιστα που το επασφάλιστρο θα είναι εξαιρετικά χαμηλής αξίας.
Τέλος, η αγορά αναμένει τη στάση της κυβέρνησης και για τα μη ασφαλίσιμα ακίνητα έναντι των φυσικών καταστροφών. Όπως είναι γνωστό, σήμερα ένας σημαντικός αριθμός εταιρειών λειτουργούν σε εγκαταστάσεις που είτε παρουσιάζουν παρατυπίες είτε βρίσκονται σε περιοχές υψηλού κινδύνου, με αποτέλεσμα οι ασφαλιστικές εταιρείες να χαρακτηρίζουν τις επιχειρήσεις αυτές μη ασφαλίσιμες.