Κατά 24,9% έχουν μειωθεί με μέσα στην τελευταία τετραετία σε αριθμό οι επιχειρήσεις που λειτουργούν στην χώρα μας με καθεστώς ελεύθερης παροχής υπηρεσιών ή ελεύθερης εγκατάστασης και ασφαλίζουν οχήματα προσφέροντας πιο προσιτά ασφάλιστρα.
της Βίκυς Γερασίμου
Μέσα στην περίοδο αυτή 63 εταιρείες έχουν σταματήσει τις εργασίες τους στην Ελλάδα, με το μερίδιο που προέρχεται ωστόσο από αυτές τις εταιρείες να μην επιστρέφει σε άλλη κατηγορία εταιρειών αλλά να παραμένει σε ΕΠΥ και ελεύθερης εγκατάστασης σημειώνοντας ταυτόχρονα και μικρή αύξηση.
Έτσι όπως καταγράφεται από την Τράπεζα της Ελλάδος από 253 το 2020, οι εταιρείες αυτές ανέρχονται σε 215 το 2021, 229 το 2022 και σε 190 το 2023.
Αν και μειώνονται κατά το 1/4 σε αριθμό το μερίδιό τους αυξάνεται και από 18% το 2021 φτάνει στο πρώτο εξάμηνο του 2024 το 22%.
Η ασφαλιστική αγορά σε μεγέθη
Σύμφωνα με την Έκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας της ΤτΕ στo πρώτο εξάμηνο του 2024 δεν παρατηρήθηκαν αξιόλογες μεταβολές στη διάρθρωση της ελληνικής αγοράς ιδιωτικής ασφάλισης, με 34 ασφαλιστικές επιχειρήσεις να δραστηριοποιούνται σε αυτή. Οι επιχειρήσεις αυτές κατηγοριοποιούνται βάσει της άδειας λειτουργίας και των ασφαλιστικών τους εργασιών ως εξής:
- 2 επιχειρήσεις ασφαλίσεων ζωής,
- 19 επιχειρήσεις ασφαλίσεων κατά ζημιών και
- 13 επιχειρήσεις που ασκούν ταυτόχρονα δραστηριότητες ασφαλίσεων ζωής και ασφαλίσεων κατά ζημιών (συμπεριλαμβάνονται επιχειρήσεις του κλάδου ζωής που, εκ των ασφαλίσεων κατά ζημιών, ασκούν αποκλειστικά αυτές των κλάδων “Ατυχήματα” και “Ασθένειες”).
Από τις ως άνω 34 ασφαλιστικές επιχειρήσεις, 31 λειτουργούν και εποπτεύονται σύμφωνα με την ευρωπαϊκή οδηγία “Φερεγγυότητα II” (Solvency II), που εφαρμόζεται σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) από 1.1.2016, ενώ 3 επιχειρήσεις εξαιρούνται, λόγω μεγέθους, από την εφαρμογή πλήθους απαιτήσεων που αφορούν και τους τρεις βασικούς πυλώνες της Φερεγγυότητας ΙΙ (Solvency II). Εκ των 31 ασφαλιστικών επιχειρήσεων που υπόκεινται στις διατάξεις της Φερεγγυότητας II, οι 11 ανήκουν σε ασφαλιστικούς ομίλους με έδρα στο εξωτερικό και 5 ανήκουν σε ασφαλιστικούς ομίλους που υπόκεινται στην εποπτεία της Τράπεζας της Ελλάδος. Επίσης, 6 ασφαλιστικές επιχειρήσεις με έδρα στην Ελλάδα δραστηριοποιούνται σε άλλες χώρες της
ΕΕ με καθεστώς ελεύθερης παροχής υπηρεσιών. Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω το Δεκέμβριο του 2023 δραστηριότητα στην Ελλάδα, με καθεστώς είτε ελεύθερης εγκατάστασης (υποκατάστημα) είτε ελεύθερης παροχής υπηρεσιών, ασκούσαν και 190 ασφαλιστικές επιχειρήσεις που έχουν την έδρα τους σε άλλο κράτος-μέλος της ΕΕ και εποπτεύονται, ως προς τη χρηματοοικονομική τους κατάσταση, από τις αρμόδιες εποπτικές αρχές των χωρών καταγωγής τους.