Με τον διεθνή διάλογο για τις δημογραφικές προκλήσεις να αποκτά πρωτοφανή σημασία, η Ελλάδα ετοιμάζεται να φιλοξενήσει στις 4 Νοεμβρίου, στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου το 1ο Συνέδριο για την Δυναμική των Πληθυσμών και για την Οικονομική Ευημερία, συγκεντρώνοντας στα Χανιά κορυφαίους εκπροσώπους από τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, διακεκριμένους επιστήμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Το συνέδριο, που οργανώνεται από το Κέντρο Κρήτης του ΟΟΣΑ για τους Πληθυσμούς, το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών και τον Δήμο Χανίων με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης, θα εστιάσει σε ζητήματα όπως η γήρανση του πληθυσμού, οι κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις των δημογραφικών μεταβολών, και οι προοπτικές που προσφέρει η μετανάστευση.
Στο Συνέδριο θα συμμετέχουν μεταξύ άλλων οι: Νίκη Κεραμέως, Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης – Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου – Σοφία Ζαχαράκη, Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας – Άκης Σκέρτσος, Υπουργός Επικρατείας Υπεύθυνος για τον Συντονισμό της Κυβερνητικής Πολιτικής – Πάνος Τσακλόγλου, Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Ελληνική Δημοκρατία – Σταύρος Αρναουτάκης, Περιφερειάρχης Κρήτης, Ελλάδα – Παναγιώτης Σημαντηράκης, Δήμαρχος Χανίων.
Μεταξύ των κύριων θεματικών του συνεδρίου, ιδιαίτερη βαρύτητα θα δοθεί στις οικονομικές επιπτώσεις της γήρανσης του πληθυσμού και τις δημοσιονομικές πιέσεις που προκύπτουν.
Ειδικοί, όπως ο Álvaro Pereira, Επικεφαλής Οικονομολόγος του ΟΟΣΑ, Yoshiki Takeuchi, Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του ΟΟΣΑ o Καθηγητής Subu Subramanian από το Harvard, και ο Καθηγητής Tito Boeri από το Πανεπιστήμιο Bocconi της Ιταλίας, θα συνεισφέρουν με τη διεθνή τους εμπειρία πάνω στην πρόκληση της γήρανσης και τη σημασία της για την αγορά εργασίας, την ανάπτυξη και τη βιωσιμότητα των σύγχρονων οικονομιών. Ένα σημαντικό θέμα που θα συζητηθεί αφορά τον ρόλο της μετανάστευσης στην οικονομική ανάπτυξη και τη στήριξη των κοινωνιών εν μέσω γεωπολιτικών κρίσεων. Η μετανάστευση αναγνωρίζεται πλέον ως βασικός παράγοντας οικονομικής αντοχής και δυναμικής.
Η συζήτηση θα εστιάσει σε στρατηγικές ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής και οικονομικής ένταξης. Το συνέδριο αναμένεται να ασχοληθεί επίσης με την πρόκληση της διατήρησης της παραγωγικότητας στις ώριμες ηλικίες. Στο πλαίσιο αυτό, η ανάπτυξη ψηφιακών δεξιοτήτων και η ενίσχυση της απασχόλησης των μεγαλύτερης ηλικίας εργαζομένων προτείνονται ως καίρια βήματα για την αξιοποίηση της εμπειρίας σε έναν κόσμο που μετασχηματίζεται ψηφιακά. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον συγκεντρώνεται στο θέμα των δημόσιων δαπανών για συντάξεις και υγεία, το οποίο αποτελεί μια από τις σημαντικότερες πιέσεις για τα δημόσια οικονομικά λόγω της γήρανσης του πληθυσμού.
Στελέχη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών θα συζητήσουν βιώσιμες λύσεις για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων, παρουσιάζοντας καλές πρακτικές και προτάσεις που στοχεύουν στη μακροπρόθεσμη σταθερότητα.
Με επίκεντρο τις δημογραφικές αλλαγές, το συνέδριο στα Χανιά αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία για την ανταλλαγή ιδεών και τη διαμόρφωση στρατηγικών που αφορούν τη μελλοντική ανθεκτικότητα και ευημερία των κοινωνιών και οικονομιών. Η Ελλάδα, ως χώρα φιλοξενίας, φέρνει την παγκόσμια κοινότητα σε επαφή με έναν διάλογο για ένα βιώσιμο μέλλον, εν μέσω μεγάλων κοινωνικών και οικονομικών μεταβολών.