Για πρώτη φορά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας καταστρώνει και δημοσιοποιεί την «λίστα του Σίντλερ» αναφορικά με το πιο επικίνδυνα παθογόνα για τα οποία χρειαζόμαστε επειγόντως εμβόλια. Πρόκειται για ιούς και βακτήρια που ενδημούν σε ορισμένες περιοχές του πλανήτη και έχουν την δυναμική να προκαλέσουν επιδημικές εξάρσεις με βαρύ φορτίο νοσηρότητας και θνητότητας οι οποίες συνοδεύονται από μεγάλη οικονομική επιβάρυνση. Η σχετική δημοσίευση έγινε στο The Lancet, την «βίβλο» των επιστημονικών επιθεωρήσεων διεθνώς και αποκαλύπτει και τα 5 παθογόνα για τα οποία βρίσκονται καθοδόν τα πρώτα εμβόλια.
της Αλεξίας Σβώλου
Την λίστα των 17 παθογόνων που προκαλούν σοβαρές λοιμώξεις στην κοινότητα και για τα οποία επιβάλλεται να αναπτυχθούν προληπτικά εμβόλια, δημοσιοποίησε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας στο eBioMedicine.Το τελευταίο αποτελεί μια ψηφιακή και ανοιχτή εφημερίδα της κορυφαίας επιστημονικής επιθεώρησης The Lancet που γεφυρώνει το κενό ανάμεσα στην βασική και την κλινική έρευνα. Η συγκεκριμένη έρευνα του ΠΟΥ αποτελεί την πρώτη παγκόσμια προσπάθεια να προτεραιοποιηθούν τα ενδημικά παθογόνα που έχουν την δυνατότητα να αυξήσουν το φορτίο νοσηρότητας και θνητότητας, να εντείνουν την μικροβιακή αντοχή στην κοινότητα και τα νοσοκομεία έχοντας παράλληλα σοβαρό κοινωνικο-οικονομικό αντίκτυπο στις κοινωνίες. Ουσιαστικά τα ευρήματα της «λίστας του Σίντλερ», για τα επικίνδυνα παθογόνα, επιβεβαιώνουν τις προτεραιοποιήσεις της επιστημονικής κοινότητας στην έρευνα και ανάπτυξη για νέα εμβόλια, μεταξύ των οποίων βρίσκονται και τα εμβόλια για τον HIV/AIDS, τη φυματίωση και την ελονοσία, τρεις λοιμώδεις ασθένειες που ευθύνονται κάθε χρόνο για 2,5 εκατ. θανάτους. Αυτά τα 3 νοσήματα κάθε χρόνο σκοτώνουν πληθυσμό ασθενών ίσο με το 25% του πληθυσμού της Ελλάδας.
Στην νέα έρευνα του ΠΟΥ αναδεικνύονται και κοινά παθογόνα, (όχι εξωτικά ή αναδυόμενα) όπως ο στρεπτόκοκκος ομάδας Α (streptococcus group A) και η κλεμπσιέλλα της πνευμονίας (Klebsiella pneumonia) ως κορυφαίες προτεραιότητες για την ανάπτυξη νέων εμβολίων, καθώς αυτά τα βακτήρια αναπτύσσουν μεγάλη μικροβιακή αντοχή και καθίσταται ολοένα και πιο δύσκολη η θεραπεία των ασθενών με τα συμβατικά αντιβιοτικά. «Πολύ συχνά συμβαίνει να αποφασίζεται ποιο εμβόλιο συμφέρει να αναπτυχθεί, όχι με κριτήριο πόσες ζωές θα σωθούν αλλά με βάση τις επενδύσεις και το οικονομικό κέρδος», λέει ο Dr. Kate O’Brien, Διευθύντρια του Τομέα Ανοσοποίησης, Βιολογικών υλικών και Εμβολίων του ΠΟΥ.