Το 3ο Διεθνές Συνέδριο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας | 3rd International Conference Ancient Greek and Byzantine Technology, που διοργανώνει η Εταιρεία Διερεύνησης Αρχαίας Ελληνικής και Βυζαντινής Τεχνολογίας – ΕΔΑΒυΤ από κοινού με το Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και το Μουσείο Τεχνολογίας ΝΟΗΣΙΣ της Θεσσαλονίκης και υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών κατά το τριήμερο 19-21 Νοεμβρίου, επιφυλάσσει πλήθος σχετικών πληροφοριών, που αναδεικνύουν τα τεχνολογικά επιτεύγματα από την Ελληνική Αρχαιότητα μέχρι και τους Βυζαντινούς χρόνους.
Του Γιάννη Ρούντου
Στην κεντρική φωτογραφία απεικονίζεται μια εκπληκτική προσομοίωση της λειτουργίας του περίφημου Μηχανισμού των Αντικυθήρων σε κλίμακα 3:1, που εκτίθεται στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και θα απασχολήσει, μεταξύ πολλών θεμάτων, τις εργασίες του Συνεδρίου. Σώζονται 82 θραύσματα του Μηχανισμού, μάλιστα το κυρίως θραύσμα εμφανίζεται και στα ελληνικά διαβατήρια. Στο πιο σημαντικό θραύσμα φαίνεται η πρώτη γνωστή κλίμακα με 365 υποδιαιρέσεις, το Αιγυπτιακό ημερολόγιο και ο ζωδιακός κύκλος. Πρόκειται για ένα μοναδικό τεκμήριο προηγμένης μηχανικής για την πρόβλεψη ουράνιων φαινομένων πριν από δύο χιλιετίες: τον πρώτο αναλογικό υπολογιστή!
Σε 12 Συνεδρίες, σημαντικοί/ές προσκεκλημένοι/ες επιστήμονες και καθηγητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό θα αναπτύξουν τα θέματα:
μετάβαση από τις παρατηρήσεις στην καθαρή επιστήμη και τεχνολογία – το παράδειγμα του Μηχανισμού των Αντικυθήρων λατομική και γλυπτική κατά την αρχαιότητα ναυπηγική και ναυσιπλοΐα οικοδομική και γεωτεχνική βυζαντινή και αραβική περίοδος χημεία και υαλουργία μηχανολογία και μετρικοί μηχανισμοί υδραυλικά έργα ξυλουργική και κεραμουργία αγροτική τεχνολογία υφαντική κινητικότητα και πολιτισμική διάδραση στην καινοτομία και τεχνολογία στρατιωτική τεχνολογία οικονομία – ενέργεια – τυποποίηση μεταλλευτική, μεταλλοτεχνία και εγγειοβελτιωτικά έργα κατά τους ιστορικούς χρόνους.
Η ΕΔΑΒυΤ – edabyt.gr ιδρύθηκε το 2018 με προεδρεύοντα τον ομότιμο καθηγητή του ΕΜΠ Θεοδόση Π. Τάσιο, ως μετεξέλιξη της Εταιρείας Μελέτης της Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας (ΕΜΑΕΤ – ίδρυση: 1993). Είναι μια επιστημονική εταιρεία που στόχο έχει να προάγει την επιστημονική έρευνα και να διαδώσει τις ιστορικές γνώσεις γύρω από τα τεχνολογικά επιτεύγματα των Αρχαίων Ελλήνων, μέχρι και το Βυζάντιο. Από την ίδρυσή της έως σήμερα, η εταιρεία έχει οργανώσει πλήθος ανοικτών συνεδριάσεων με διαλέξεις, παρουσιάσεις βιβλίων και ταινιών, ημερίδες ειδικού ενδιαφέροντος και σεμινάρια.
Το αναλυτικό πρόγραμμα του Συνεδρίου και το Δελτίο Παρακολούθησης που χρειάζεται να συμπληρώσετε για τη συμμετοχή σας στο Συνέδριο καθ’ όλη την τριήμερη διάρκειά του ή επιλεκτικά σε συνεδρίες, δείτε στον σύνδεσμο που ακολουθεί.