Είναι πλέον κοινή η αντίληψη ότι η σύγχρονη γυναίκα χαρακτηρίζεται από πολυσχιδή χαρίσματα και προσόντα, τυπικά και ουσιαστικά. Εδώ και πολλές δεκαετίες, πρωτίστως στις χώρες της Δύσης, αλλά και περισσότερο πρόσφατα σε συντηρητικές έως υπερσυντηρητικές κοινωνίες χωρών του λεγόμενου δεύτερου κόσμου, το μορφωτικό επίπεδο των γυναικών βελτιώνεται διαρκώς και τείνει να ξεπερνά αυτό των ανδρών. Ενδεικτικά, το ποσοστό εισόδου νέων γυναικών στα πανεπιστήμια ξεπερνά το 50% του συνόλου των εισακτέων, ενώ προσεγγίζει αυτό των ανδρών, ακόμη και στις πιο απαιτητικές σχολές των θετικών επιστημών, όπως στις πολυτεχνικές και τις ιατρικές, μεταξύ άλλων. Ακόμη πιο «εύγλωττο» είναι το ποσοστό των νέων γυναικών που αποφοιτούν από τις πανεπιστημιακές σχολές, καθώς προσεγγίζει το 60% του συνόλου των αποφοίτων τους.
Τα δυναμικά αυτά μεγέθη εύλογα ακολουθούνται από αντίστοιχα δυναμική είσοδο νέων γυναικών στην αγορά εργασίας των παραπάνω χωρών, μεταξύ αυτών και στην αγορά εργασίας της χώρας μας.
Άρθρο της Νάντιας Σταυρογιάννη, Προέδρου _της Επιτροπής Γυναικείας, Επιχειρηματικότητας του EΕΑ.
Τα Παραδείγματα
Η προηγούμενη τάση δυναμικής εισόδου νέων γυναικών στις αγορές εργασίας των χωρών τους, συνοδεύεται από την ανάδειξή τους σε υψηλές και πρωταγωνιστικές θέσεις σχεδόν όλων των τομέων τους, ακόμη και των πλέον κρίσιμων και στρατηγικών. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Παγκόσμια Τράπεζα έχουν γυναίκες επικεφαλής, οι οποίες διοικούν με επάρκεια, όραμα και αποτελεσματικότητα. Ομοίως, μόνον κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο ή τριών ετών, μπορούμε να μετρήσουμε τουλάχιστον 10 γυναίκες που ηγούνται ή διετέλεσαν επικεφαλής κυβερνήσεων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αντίστοιχα είναι τα ευρήματα που προκύπτουν από την αναζήτηση γυναικών που καταλαμβάνουν ύψιστες θέσεις στις κορυφαίες επιχειρήσεις του FORTUNE 500 ή του FORBES. Εάν μάλιστα εκτείνουμε την αναζήτησή μας και σε χώρες του δεύτερου κόσμου, τα συμπεράσματα θα είναι παραπλήσια, αφού αρκετές είναι οι γυναίκες που ηγούνται ή διετέλεσαν επικεφαλής κυβερνήσεων χωρών, κεντρικών τραπεζών ή επιχειρήσεων μεγάλου μεγέθους.
Τα παραδείγματα αυτά είναι ενδεικτικά μίας γενικευμένης τάσης ανάδειξης των γυναικών της εποχής μας στις πιο επίζηλες θέσεις της οικονομικής, της πολιτικής και της κοινωνικής ιεραρχίας των χωρών τους. Πρόκειται για μία συνεχιζόμενη τάση, με συστηματικά γνωρίσματα, η οποία ενισχύεται και εντείνεται διαρκώς, καταδεικνύοντας τον καίριο ρόλο που πλέον η γυναίκα διαδραματίζει σε όλες τις διαστάσεις της σύγχρονης ζωής.
Η Ελληνική Εμπειρία
Απολύτως ενθαρρυντική είναι η ελληνική εμπειρία η οποία αναφέρεται στην πρόοδο των γυναικών σε κορυφαίες θέσεις της ιεραρχίας τομέων του ενδιαφέροντός τους. Ενδεικτικά, εβδομήντα 75 γυναίκες βουλευτές προέκυψαν από τις εκλογές του Μαΐου 2023 στη χώρα μας, 9 περισσότερες από τις εκλογές του 2019. Αντίστοιχη είναι η ποσοστιαία συμμετοχή γυναικών στο σύνολο των διδασκόντων στα πανεπιστήμια της χώρας μας, η οποία βαίνει αυξανόμενη και είναι πολύ υψηλή, ξεπερνώντας αυτή των ανδρών, κυρίως σε επί μέρους σχολές θεωρητικής κατεύθυνσης, αλλά και σε σχολές κοινωνικών επιστημών.
Ειδικότερα στο επιχειρείν, η συμμετοχή γυναικών είναι ενεργή, αυξάνει διαρκώς και εκτείνεται σε κορυφαίες θέσεις υψηλής ευθύνης διευθυντικών στελεχών senior management. Μάλιστα, πλειάδα Ελληνίδων κατέχουν σήμερα θέσεις Προέδρων Δ.Σ. και CEOs σε πολυεθνικές επιχειρήσεις και εγχώριες επιχειρήσεις μεγάλου μεγέθους, όλων των κρίσιμων κλάδων της οικονομίας μας. Ενδεικτικά, μεταξύ αυτών, των κλάδων της τεχνολογίας, των επικοινωνιών, των ΜΜΕ και του θεάματος, της φαρμακευτικής βιομηχανίας, του εμπορίου, της ασφαλιστικής βιομηχανίας και των τραπεζών, των κατασκευών και υποδομών, του τουρισμού, της ναυτιλίας, αλλά και του κλάδου τροφίμων και ποτών.
Η πρόοδος της συμμετοχής γυναικών σε καίριες θέσεις των τομέων του ενδιαφέροντός τους αποτυπώνεται στα συνεχώς βελτιούμενα στατιστικά μεγέθη, τα οποία μετρούν αυτή τη συμμετοχή σε ποσοστό υψηλότερο του 35% των θέσεων upper και senior διευθυντικών στελεχών επιχειρήσεων, πρωτίστως μεσαίου και μεγάλου μεγέθους, που λειτουργούν στη χώρα μας, ενώ καταλυτική είναι η συμμετοχή γυναικών επιχειρηματιών και γυναικών διευθυντικών στελεχών σε επί μέρους κλάδους του ειδικότερου ενδιαφέροντός τους, όπως οι κλάδοι της μόδας και της αισθητικής φροντίδας.
Οι Πρωτοβουλίες και το Πλαίσιο Υποστήριξης του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών και της Επιτροπής Γυναικείας Επιχειρηματικότητας
Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών είναι εκ των πρωτοπόρων θεσμών που αναγνωρίζουν τη γυναίκα ως πυρήνα της οικογένειας και της κοινωνίας μας, αλλά και τα προσόντα της ως ικανούς μοχλούς ανάπτυξης του επιχειρείν και της οικονομικής δραστηριότητας.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών είναι το πρώτο που εξέλεξε γυναίκα στην ύψιστη θέση της Προέδρου του Διοικητικού του Συμβουλίου. Είναι η κα Σοφία Οικονομάκου, καθηγήτρια αγγλικής φιλολογίας και συγγραφέας, σύμβουλος επιχειρήσεων και επιχειρηματίας η ίδια, η οποία εξελέγη Πρόεδρος του Επιμελητηρίου το έτος 2001 και λάμπρυνε με τις πρωτοβουλίες της, εγχώριες και διεθνείς, την ενεργό πορεία του Επιμελητηρίου προς το μέλλον, την εξωστρέφειά του και τη διασύνδεσή του με ευρωπαϊκούς θεσμούς, επιμελητηριακούς και άλλους ισχυρής επιρροής, ενδεικτικά το Eurochambres Woman Network. Ίδρυσε, δε, και ηγήθηκε του Εθνικού Επιμελητηριακού Δικτύου Ελληνίδων Γυναικών Επιχειρηματιών, Ε.Ε.Δ.Ε.Γ.Ε., ως εφαλτήριο ανάπτυξης της γυναικείας επιχειρηματικότητας και υποστήριξης των γυναικών επαγγελματιών στην Ελλάδα, μέσω της πρόσβασής τους σε διεθνή προγράμματα απόκτησης νέας τεχνογνωσίας και χρηματοδότησης.
Σήμερα, υπό την ηγεσία του Προέδρου του κ. Γιάννη Χατζηθεοδοσίου, το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών συνεχίζει την αλματώδη εξέλιξή του, προχωρά σε καινοτομίες, αναπτύσσει υπερσύγχρονη αναπτυξιακή στρατηγική, ενώ διατηρεί την πίστη του στη γυναίκα επιχειρηματία και επαγγελματία, μεριμνώντας έμπρακτα υπέρ της προόδου και ανέλιξής της. Μάλιστα, σε αυτό το πλαίσιο, πολλές είναι οι πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει προς την κατεύθυνση ενθάρρυνσης και στήριξης της γυναικείας επιχειρηματικότητας, αλλά και αξιοποίησης των προσόντων και ικανοτήτων των γυναικών επιχειρηματιών και επαγγελματιών, σε τρόπο που η σταδιοδρομία τους να διευκολύνεται, να ακολουθεί τροχιά συνεχούς ανόδου και να αναπτύσσεται
διαρκώς.
Μεταξύ των πρωτοβουλιών αυτών, η Επιτροπή Γυναικείας Επιχειρηματικότητας του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών συνιστά έναν εκ των πλέον επιδραστικών θεσμών του, αφού αποτελεί βασικό πυλώνα της στρατηγικής του σε σχέση με την επαγγελματική και επιχειρηματική ανέλιξη των γυναικών, ευρύτερα, και των γυναικών μελών του, ειδικότερα. Η Επιτροπή Γυναικείας Επιχειρηματικότητας έχει αναλάβει και υλοποιεί σημαντικές δράσεις, θεσμικές και έμπρακτες, σε αυτήν την κατεύθυνση.
Συνομιλεί με τις κατάλληλες κοινοβουλευτικές επιτροπές, μεταφέρει την εμπειρία της, αλλά και τα αιτήματα των γυναικών επιχειρηματιών και συμμετέχει στη διαμόρφωση κατάλληλων πολιτικών που διευκολύνουν τη σύγχρονη γυναίκα στην απόδοσή της, προς όφελος του επιχειρείν, της οικονομίας, αλλά και της συνοχής της κοινωνίας μας. Είναι σε διαρκή επικοινωνία με ομόλογες Επιτροπές των χωρών της Ευρώπης, επεξεργάζεται το feedback που λαμβάνει απ΄ αυτές και πληροφορεί έγκαιρα και με ακρίβεια τους κατάλληλους decision makers, κυβερνητικούς παράγοντες, κοινοβουλευτικούς θεσμούς και συλλογικούς φορείς, μεταξύ άλλων.
Την ίδια στιγμή, η διοίκηση του Επιμελητηρίου και οι δομές του υλοποιούν δράσεις και προγράμματα τα οποία διευκολύνουν και τις γυναίκες στην ανάπτυξη των επιχειρηματικών πρωτοβουλιών τους. Επίσης, το Επιμελητήριο υλοποιεί προγράμματα εκπαίδευσης και κατάρτισης επαγγελματιών που επιθυμούν, εκσυγχρονίζοντας την τεχνογνωσία τους, να δραστηριοποιηθούν με καλούς όρους επιτυχίας στους τομείς του ενδιαφέροντος και της εξειδίκευσής τους.
Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών και η Επιτροπή Γυναικείας Επιχειρηματικότητας είναι αρωγοί σε κάθε προσπάθεια εκσυγχρονισμού της οικονομίας της χώρας και του επιχειρείν.