Η Affidea Ελλάδος, μέλος του μεγαλύτερου ιδιωτικού φορέα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στην Ευρώπη, ολοκλήρωσε μια σημαντική έρευνα καταναλωτών, στο πλαίσιο της συνεχούς δέσμευσης για την αποτελεσματική εξυπηρέτηση των εξεταζόμενων.
Η έρευνα αποσκοπεί στην εις βάθος κατανόηση του τομέα και πελάτη στον χώρο υγείας στην Ελλάδα, εστιάζοντας στις στάσεις, τις συνήθειες και τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι πολίτες σχετικά με την υγειονομική φροντίδα.
- 8 στους 10 αναγνωρίζουν την σημασία της πρόληψης.
- 1 στους 2 αποφεύγει τους γιατρούς και τις εξετάσεις λόγω φόβου.
- Η υγεία θεωρείται το πιο πολύτιμο αγαθό, και η συνειδητοποίηση της σημασίας της συχνά έρχεται μετά τα 40 ή με την απόκτηση παιδιών.
- Η ψυχική υγεία και οι προηγμένες διαγνωστικές μέθοδοι κερδίζουν έδαφος, ειδικά μετά την πανδημία.
- Επιτακτική κρίνεται η ανάγκη καλλιέργειας «κουλτούρας πρόληψης» και η ολιστική προσέγγιση υγείας.
Τα ευρήματα αναδεικνύουν ότι η ελληνική κουλτούρα δεν προάγει επαρκώς την πρόληψη, καθώς μόλις το 57% του πληθυσμού επισκέπτεται ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα μέσα σε 12-18 μήνες. Παρά το γεγονός ότι το 82% των ερωτηθέντων αναγνωρίζει τη σημασία της πρόληψης, το 47% αποφεύγει τους γιατρούς και τις εξετάσεις, κυρίως λόγω φόβου.
Η υγεία θεωρείται το πιο πολύτιμο αγαθό, με τη συνειδητοποίηση της σημασίας της να επέρχεται συχνά μετά την ηλικία των 40 ή με την απόκτηση παιδιών. Οι πολίτες τείνουν να συνδέουν την υγειονομική περίθαλψη κυρίως με νοσοκομεία και αντιμετώπιση προβλήματος υγείας, παρά με προληπτικές πρακτικές. Από την άλλη, η δημόσια υγειονομική περίθαλψη έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο, ιδίως μέσω της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, διευκολύνοντας τη διαδικασία για τους πολίτες.
Η ιδιωτική ασφάλιση αποδεικνύεται ότι προσφέρει προστιθέμενη αξία και έχει θετική συσχέτιση με τη χρήση ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων. Επιπλέον, η τεχνολογική επανάσταση στο πεδίο της υγείας απαιτεί από τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα να επενδύσουν σε νέες και προηγμένες μεθόδους διαγνωστικής, όπως αυτές που αφορούν την ψυχική υγεία.
Τα διαγνωστικά κέντρα διαδραματίζουν κεντρικό ρόλο στην υγειονομική φροντίδα, προσφέροντας γρήγορες και αξιόπιστες εξετάσεις, με το 45% του πληθυσμού να επιλέγει μόνο αλυσίδες ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων για απεικονιστικές εξετάσεις.
Συμπερασματικά, η έρευνα αναδεικνύει την ανάγκη για αλλαγές στη νοοτροπία και την κουλτούρα γύρω από την υγεία στην Ελλάδα, εστιάζοντας στην πρόληψη και την τεχνολογία. Η συνεργασία μεταξύ ιδιωτικών και δημόσιων φορέων είναι καθοριστική για τη βελτίωση των υπηρεσιών υγείας και την προώθηση ποιοτικής υγειονομικής φροντίδας.
Διαβάστε αναλυτικά τα ευρήματα της έρευνας εδώ
Δείτε το βίντεο εδώ