Η κλιματική αλλαγή δεν αποτελεί πλέον μελλοντική απειλή. Οι επιπτώσεις της είναι εδώ και επηρεάζουν ήδη την καθημερινή μας ζωή, την κοινωνία, τις επιχειρήσεις και τα κράτη. Σύμφωνα με την έρευνα Risk Barometer της Allianz και τις αναλύσεις της αντασφαλιστικής εταιρείας Swiss Re, το 2023 οι συνολικές οικονομικές απώλειες από φυσικές καταστροφές εκτιμώνται σε 280 δισεκατομμύρια δολάρια.
του Βασίλη Χριστίδη, CEO Allianz Ελλάδος (Αναδημοσίευση από τον ΟΔΗΓΟ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ που κυκλοφόρησε στις 24/11/2024)
Ενδεικτικοί των καταστροφικών φαινομένων που σημειώθηκαν παγκοσμίως ήταν οι σεισμοί στην Τουρκία και στη Συρία, που προκάλεσαν ασφαλιστικές απώλειες άνω των 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων, καθώς και τραγικές απώλειες ζωών. Η πρόσφατη εμπειρία μας στην Ελλάδα, με την κακοκαιρία Daniel και την ίδια χρονιά με τις σφοδρές πυρκαγιές, καταδεικνύει την ανάγκη για άμεσες και ουσιαστικές λύσεις. Και όπως δείχνουν οι αναλύσεις για το 2024 στην ίδια έρευνα, η Ελλάδα παραμένει πολύ ψηλά στις περιοχές κινδύνου, όπως γίνεται εμφανές και από τις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές και πλημμύρες.
Η ασφάλιση δεν είναι απλώς ένας μηχανισμός αποκατάστασης ζημιών. Είναι ένα εργαλείο πρόληψης και ανθεκτικότητας. Η ασφάλιση παρέχει στήριξη σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις για την αποκατάσταση ζημιών μετά από φυσικές καταστροφές, αλλά και ενθαρρύνει μέτρα πρόληψης που μπορούν να μειώσουν τις μελλοντικές απώλειες. Για παράδειγμα, ασφαλιστικές καλύψεις που περιλαμβάνουν την προστασία από κλιματικές καταστροφές ωθούν τους ασφαλισμένους και τα κράτη να λάβουν μέτρα μείωσης των κινδύνων, όπως η χρήση βιώσιμων κατασκευαστικών υλικών ή η δημιουργία ασφαλών ζωνών. Ο ρόλος των ασφαλιστικών εταιρειών είναι καίριος και για την πράσινη μετάβαση. Στην Allianz έχουμε δεσμευτεί να επενδύουμε σε βιώσιμες και φιλικές προς το περιβάλλον λύσεις. Έχουμε ήδη ανακοινώσει στόχους για την επίτευξη μηδενικών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα έως το 2050, τόσο στις επενδύσεις μας όσο και στις δραστηριότητες ασφάλισης. Αυτό σημαίνει αύξηση των επενδύσεων σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, καθώς και μεγαλύτερη στήριξη ασφαλιστικών προϊόντων που προωθούν την ενεργειακή αποδοτικότητα και τις χαμηλές εκπομπές.
Ως χώρα, είναι σημαντικό να θέσουμε στην πρώτη γραμμή την ασφάλιση, καθώς είναι ένας θεσμός που στηρίζει την κοινωνία και την οικονομία σε περιόδους κρίσης. Οι πρόσφατες εξαγγελίες του πρωθυπουργού αποτελούν ένα σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση. Απαιτείται όμως εγρήγορση και ενίσχυση των μέτρων που ενθαρρύνουν την ατομική ευθύνη και μετατοπίζουν τη στρατηγική από την πλήρη κρατική παρέμβαση στην ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ ιδιωτικής ασφάλισης και κράτους.
Μόνο μέσα από τη συστηματική συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων και την ενίσχυση της ασφαλιστικής συνείδησης μπορούμε να οικοδομήσουμε μια πραγματικά ανθεκτική κοινωνία, ικανή να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του μέλλοντος.