Στις 4 Σεπτεμβρίου του 2023 σημειώθηκε ένα πρωτοφανές όσον αφορά τις επιπτώσεις και τη σφοδρότητά του φυσικό φαινόμενο. Για τέσσερις ημέρες η κακοκαιρία Daniel, που εκδηλώθηκε με ισχυρές βροχές και καταιγίδες στην Κεντρική Ελλάδα, έπληξε σε μεγάλο βαθμό τους νομούς Λάρισας, Μαγνησίας, Καρδίτσας και Τρικάλων.
του Νίκου Μωράκη (Αναδημοσίευση από τον ΟΔΗΓΟ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ που κυκλοφόρησε στις 24/11/2024)
Τεράστιος όγκος νερού έπεσε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα στους νομούς αυτούς, με αποτέλεσμα οι πλημμυρισμένες περιοχές να ξεπερνούν τις 700.000 στρέμματα. Μια κακοκαιρία για την οποία η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία είχε ενημερώσει με Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων, προχωρώντας σε συνεχείς επικαιροποιήσεις σχετικά με την εξέλιξη του φαινομένου και με τους μετεωρολόγους να κάνουν λόγο για ακραία εκδήλωση καταιγίδας. Ο απολογισμός της επέλασης του Daniel ήταν τραγικός: 17 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, χιλιάδες ζώα πνίγηκαν, γεωργικές παραγωγές και δημόσιες υποδομές καταστράφηκαν και τόνοι λάσπης και νερού κάλυψαν δρόμους, σπίτια και υπόγεια. Το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος έλαβε 4.870 κλήσεις και περισσότεροι από 800 άνθρωποι χρειάστηκε να διασωθούν από την ΕΜΑΚ, με κάποιες περιοχές να χρειάζονται μήνες μέχρι να μπορέσουν να επανέλθουν στους φυσιολογικούς ρυθμούς της καθημερινότητας.
Οι Διευθύνοντες Σύμβουλοι των εταιρειών ΕΘΝΙΚΗ Ασφαλιστική, Allianz, Generali, Interamerican, ERGO και HDI μας μεταφέρουν τη δική τους εικόνα και εμπειρία από την κακοκαιρία Daniel.
Η ασφάλιση ανοίγει τον δρόμο προς ένα βιώσιμο μέλλον
Βασίλης Χριστίδης, CEO Allianz Ελλάδος
Η κλιματική αλλαγή δεν αποτελεί πλέον μελλοντική απειλή. Οι επιπτώσεις της είναι εδώ και επηρεάζουν ήδη την καθημερινή μας ζωή, την κοινωνία, τις επιχειρήσεις και τα κράτη. Σύμφωνα με την έρευνα Risk Barometer της Allianz και τις αναλύσεις της αντασφαλιστικής εταιρείας Swiss Re, το 2023 οι συνολικές οικονομικές απώλειες από φυσικές καταστροφές εκτιμώνται σε 280 δισεκατομμύρια δολάρια. Ενδεικτικοί των καταστροφικών φαινομένων που σημειώθηκαν παγκοσμίως ήταν οι σεισμοί στην Τουρκία και στη Συρία, που προκάλεσαν ασφαλιστικές απώλειες άνω των 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων, καθώς και τραγικές απώλειες ζωών. Η πρόσφατη εμπειρία μας στην Ελλάδα, με την κακοκαιρία Daniel και την ίδια χρονιά με τις σφοδρές πυρκαγιές, καταδεικνύει την ανάγκη για άμεσες και ουσιαστικές λύσεις. Και όπως δείχνουν οι αναλύσεις για το 2024 στην ίδια έρευνα, η Ελλάδα παραμένει πολύ ψηλά στις περιοχές κινδύνου, όπως γίνεται εμφανές και από τις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές και πλημμύρες.
Έντονα καιρικά φαινόμενα και ο ρόλος της ασφαλιστικής αγοράς στην αντιμετώπισή τους
Ερρίκος Μοάτσος, διευθύνων σύμβουλος ERGO Ασφαλιστική
Η Ελλάδα, όπως και όλος ο πλανήτης, καθημερινά βιώνει τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής με περισσότερες και σφοδρότερες φυσικές καταστροφές, γεγονός που υπογραμμίζει την επιτακτική ανάγκη προσαρμογής και ενδυνάμωσης του ρόλου της ασφαλιστικής αγοράς με σκοπό την ενίσχυση της ανθεκτικότητας της κοινωνίας. Έναν χρόνο μετά την κακοκαιρία Daniel, η οποία είχε πρωτοφανείς συνέπειες, η θωράκιση απέναντι στις φυσικές καταστροφές κρίνεται επιβεβλημένη και απαιτεί σοβαρή και υπεύθυνη προσέγγιση. Οι εκτεταμένες ζημιές που προκλήθηκαν από αυτήν, με πλημμύρες και κατολισθήσεις να ισοπεδώνουν περιουσίες πολιτών και επιχειρήσεων, υποδομές και καλλιέργειες, αντιμετωπίστηκαν με συνέπεια από τις ασφαλιστικές επιχειρήσεις, παρά τον μεγάλο αριθμό των ζημιών οι οποίες, με βάση σχετική μελέτη της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, ανήλθαν σε 7.500. Αυτή η εμπειρία ανέδειξε τη σημασία της σωστής προετοιμασίας και διαχείρισης κινδύνων στον τομέα της ασφάλισης, επισημαίνοντας την ανάγκη σχεδιασμού προϊόντων που να καλύπτουν τις συνέπειες των ακραίων καιρικών φαινομένων και ενισχύοντας τη συζήτηση για την καθολική ασφάλιση απέναντι σε φυσικές καταστροφές. Σε μια χώρα που βρίσκεται στη δίνη ακραίων καιρικών φαινομένων και με σημαντικό κενό προστασίας –καθώς μόνο ένα στα έξι σπίτια και μία στις τρεις επιχειρήσεις είναι ασφαλισμένα– η συνδρομή της ιδιωτικής ασφάλισης καθίσταται καθοριστική.
Ο πρωταγωνιστικός ρόλος των ασφαλιστικών εταιρειών
Δημήτρης Μαζαράκης, διευθύνων σύμβουλος ΕΘΝΙΚΗ Ασφαλιστική
H αύξηση της συχνότητας και της έντασης των ακραίων καιρικών φαινομένων, που επιταχύνεται από την κλιματική αλλαγή, αποτελεί πλέον σοβαρή απειλή για τη χώρα μας. Τα πρόσφατα μέτρα της κυβέρνησης, όπως η έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ για την ασφάλιση των κατοικιών από φυσικές καταστροφές και η υποχρεωτική ασφάλιση των επιχειρήσεων με τζίρο άνω των 500.000 ευρώ, αποτελούν θετικά βήματα προς την καλλιέργεια της ασφαλιστικής συνείδησης στην Ελλάδα. Τα μέτρα αυτά ενισχύουν την έννοια της ατομικής ευθύνης, προωθώντας την κατανόηση ότι δεν μπορούμε να στηριζόμαστε αποκλειστικά στο κράτος για την αντιμετώπιση των κινδύνων. Το κράτος έχει σημαντικό ρόλο ως ρυθμιστής και θεματοφύλακας, προσφέροντας ένα πλαίσιο προστασίας για τις ευάλωτες ομάδες της κοινωνίας, αλλά είναι απαραίτητο και οι πολίτες και οι επιχειρήσεις να αναλάβουν ενεργό ρόλο στην προστασία τους. Οι φυσικές καταστροφές, επιδεινωμένες από την κλιματική αλλαγή, αποτελούν παγκόσμια πρόκληση.
Ο καθοριστικός ρόλος της ασφαλιστικής αγοράς στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης
Πάνος Δημητρίου, διευθύνων σύμβουλος Generali Ασφαλιστική
Τα τελευταία χρόνια, η αύξηση των έντονων καιρικών φαινομένων στην Ελλάδα αποτελεί κεντρικό θέμα συζήτησης και πηγή σοβαρής ανησυχίας της Πολιτείας και των πολιτών ταυτόχρονα. Οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής γίνονται πλέον πιο εμφανείς και τα αποτελέσματά τους ολοένα και συχνότερα και καταστροφικότερα, υπογραμμίζοντας μεν τη βεβαιότητα της επανεμφάνισής τους, αφήνοντάς μας, ωστόσο, εκτεθειμένους κάθε φορά ως προς το σημείο και τη σφοδρότητά τους, κάτι που τα καθιστά ακόμη πιο επικίνδυνα. Τα γεγονότα αυτά, όπως η πρόσφατη κακοκαιρία Daniel, φέρνουν στην επιφάνεια την επείγουσα ανάγκη για καλύτερη προετοιμασία και προστασία, τόσο από την πλευρά του κράτους όσο και από την ασφαλιστική αγορά.
Η ασφαλιστική αγορά στέκεται στο ύψος των περιστάσεων
Κωνσταντίνος Σεμερτζόγλου, διευθύνων σύμβουλος HDI Ασφαλιστική
Η αυξανόμενη συχνότητα και ένταση των έντονων καιρικών φαινομένων στην Ελλάδα αντικατοπτρίζει τις παγκόσμιες τάσεις που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή. Δυστυχώς, οι επιστημονικές προβλέψεις υποδεικνύουν ότι αυτά τα ακραία φαινόμενα θα γίνονται όλο και πιο συχνά και ισχυρά σε παγκόσμιο επίπεδο, με την Ελλάδα να μην αποτελεί εξαίρεση. Το πιο ανησυχητικό είναι ότι οι επιπτώσεις αυτών των φαινομένων αγγίζουν άμεσα την ανθρώπινη ζωή: συνάνθρωποί μας χάνουν τη ζωή τους ή τίθενται σε σοβαρό κίνδυνο, ενώ περιουσίες και επιχειρήσεις καταστρέφονται ολοσχερώς. Είναι επιτακτική η ανάγκη η χώρα μας να προσαρμόσει τις πολιτικές και τις υποδομές της στις νέες αυτές συνθήκες, επενδύοντας συστηματικά στην πρόληψη και στην ενίσχυση της ανθεκτικότητας.
Στρατηγική προετοιμασία για ένα βιώσιμο αύριο
Γιάννης Καντώρος, διευθύνων σύμβουλος Ομίλου INTERAMERICAN
Η αύξηση των ακραίων καιρικών φαινομένων όπως η κακοκαιρία Daniel είναι μια πραγματικότητα που δεν μπορούμε να αγνοήσουμε. Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής απαιτούν άμεση δράση και συνέργειες σε συλλογικό επίπεδο. Στην Interamerican, ανταποκρινόμαστε σε όλες τις προκλήσεις αναγνωρίζοντας την ευθύνη μας να προστατεύουμε τις ζωές και τις περιουσίες των πολιτών και των επιχειρήσεων. Οι πρόσφατες εξαγγελίες του πρωθυπουργού σχετικά με μεγαλύτερη συμμετοχή της ασφαλιστικής αγοράς στην αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών είναι μια θετική και απαραίτητη κίνηση. Η αύξηση της έκπτωσης του ΕΝΦΙΑ για τις ασφαλισμένες κατοικίες από 10 σε 20% αποτελεί ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, ενθαρρύνοντας τους πολίτες να επενδύσουν στην ασφάλιση. Είναι σημαντικό οι ιδιοκτήτες να κατανοήσουν ότι η ασφάλιση δεν είναι μόνο μια υποχρέωση, αλλά και ένα ουσιαστικό μέσο προστασίας για το μέλλον τους. Από τον Απρίλιο του 2025, η υποχρέωση ασφάλισης για ακίνητα αξίας άνω των 500.000 ευρώ είναι ένα μέτρο που θα ενισχύσει τη συλλογική ανθεκτικότητα και θα αποτρέψει οικονομικές επιπτώσεις από φυσικές καταστροφές.