Στο δείκτη υγείας του ΙΟΒΕ που δημιουργήθηκε το 2019 και αποτέλεσε τη βάση για την αναπροσαρμογή των ασφαλίστρων στα ισόβια προγράμματα υγείας αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΙΟΒΕ, Νίκος Βέττας, μιλώντας στο ΣΚΑΙ την Τρίτη, εξηγώντας πως λειτουργεί ο δείκτης, πως προέκυψε το πρόβλημα και επισημαίνοντας ότι δεν μπορούμε να κατηγορούμε το μέτρο για τη μέτρηση. Το ΙΟΒΕ, θα συνεχίσει να υπολογίζει τον εν λόγω δείκτη εφόσον θα έχει πρόσβαση σε στοιχεία. “Εάν η αγορά μας δίνει τα δεδομένα και εφόσον αυτό συμβάλλει στη διαφάνεια θα συνεχίσουμε να τον καταγράφουμε. Αν δε μετράμε κάτι δεν το μειώνει ως πρόβλημα” είπε ο κ. Βέττας.
Το πρόβλημα δεν είναι σε καμία περίπτωση ο δείκτης διευκρίνισε ο κ. Βέττας, αφορά “συμβάσεις ασφάλισης υγείας που έχουν συναφθεί πριν από 20-25 χρόνια που ήταν ατελείς, κατά την άποψή μου, γιατί δεν υπήρχε προβλεπόμενος μηχανισμός υπολογισμού των ασφαλίστρων με αποτέλεσμα να υπάρχουν αυθαιρεσίες και αβεβαιότητες. Αυτά συνήθως τα ζητήματα επιλύονταν στα δικαστήρια. Η πολιτεία πριν από 3 χρόνια είπε ότι ο δείκτης του ΙΟΒΕ πρέπει να αποτελέσει μπούσουλα για το ύψος των ασφαλίστρων. Τώρα αν η πολιτεία να θέλει να πει ότι υπάρχουν αυξήσεις αλλά πρέπει να έχουν ζημίες, πρέπει να δει τα θέματα της κεφαλαιακής επάρκειας”.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε σε 11 εταιρείες η συχνότητα ζημιάς είναι 20% και το μέσο κόστος της ζημιάς περίπου 4.500 ευρώ το 2023 από 4.400 το 2022. Στη δημόσια υγεία κατευθύνεται περίπου το 7% από κάθε μισθοδοσία, ενώ 1 εκατομμύριο άνθρωποι έχουν και ιδιωτική ασφάλιση υγείας. Από αυτούς τα ¾ έχουν ετήσια ασφαλιστήρια και περίπου 250.000 ισόβια ασφαλιστικά συμβόλαια, που συνάφθηκαν πριν από 20-25 χρόνια και στα οποία έλεγαν στον ασφαλισμένο οι τότε εταιρείες ότι είσαι ισοβίως καλυμμένος.
Ο δείκτης του ΙΟΒΕ δημιουργήθηκε το 2019 και αρχικά οι ασφαλιστικές προσπάθησαν και μέσα από ΤτΕ που τις εποπτεύει και μέσα από την ΕΛΣΤΑΤ να δημιουργήσουν έναν δείκτη κόστους. ΄”Η πολιτεία αναγνωρίζοντας τη σημασία αυτού του δείκτη στην αρχή με νόμο και στη συνέχεια εξειδικεύοντας με προεδρικό διάταγμα είπε ότι αυτός ο δείκτης είναι πολύ σημαντικός κατά την αναπροσαρμογή των ασφαλίστρων. Το πως τιμολογεί είναι θέμα της πολιτείας, αλλά το να μετράει κανείς το κόστος είναι μια απόλυτα κρίσιμη μέτρηση, ώστε να υπάρχει διαφάνεια στην αγορά, να ξέρει δηλαδή ο ασφαλισμένος, η εταιρεία και πάνω από όλα η πολιτεία ποιος πληρώνει τι σε ποιον”.