Σε μια χειμαρρώδη συνέντευξη, ο ιδρυτής και πρόεδρος της πρωτοβουλίας HOPEgenesis Στέφανος Χανδακάς, Αναπληρωτής Καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Λευκωσίας & Πρόεδρος ΔΣ του Νοσοκομείου «ΜΗΤΕΡΑ» καταγράφει την πολυδιάστατη συμβολή και το αποτύπωμα της HOPEgenesis στην μάχη για την αντιστροφή του Δημογραφικού, που αποτελεί μια από τις σημαντικότερες απειλές για την χώρα μας.
συνέντευξη του Στέφανου Χανδακά, Αναπληρωτή Καθηγητή στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Λευκωσίας, Προέδρου ΔΣ του Νοσοκομείου «ΜΗΤΕΡΑ» και Προέδρου & Ιδρυτή της HOPEgenesis στην Αλεξία Σβώλου
Πλησιάζουμε τα 10 χρόνια της πρωτοβουλίας HOPEgenesis. Για όσους δεν το γνωρίζουν η HOPEgenesis έχει ως αποστολή και όραμα να αντιστρέψει το αρνητικό ισοζύγιο των γεννήσεων σε απομακρυσμένους τόπους που οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα νέα ζευγάρια είναι αυξημένες. Πείτε μας πώς ξεκίνησε αυτή η θαυμάσια πρωτοβουλία από την Θύμαινα και τους Φούρνους – δύο όντως ακριτικά νησιά. Να σημειώσουμε μάλιστα πως οι ίδιοι οι κάτοικοι της Θύμαινας τη θεωρούν “τόπο εξορίας”.
Είναι αλήθεια πώς η δράση της HOPEgenesis ξεκίνησε από την Θύμαινα και τους Φούρνους Ικαρίας, καθώς ήταν νησιά που επισκέφτηκα ως ιατρός της Ομάδας Αιγαίου, ώστε να παρέχω εθελοντικά τις μαιευτικές και γυναικολογικές μου υπηρεσίες μαζί με μία μεγάλη ομάδα γιατρών. Ήταν άνοιξη του 2014 που παρατήρησα ότι στα μικρά ακριτικά νησιά της χώρας μας οι γυναίκες σταμάτησαν να εγκυμονούν και να προβαίνουν στη δημιουργία οικογένειες. Οι δήμαρχοι των νησιωτικών αυτών περιοχών αλλά και τα στατιστικά στοιχεία γεννήσεων και θανάτων της ΕΛ.ΣΤΑΤ. επιβεβαίωσαν αυτήν τη δραματική μείωση των γεννήσεων.
Συζητώντας τόσο με τους τοπικούς φορείς όσο και με τις ίδιες τις γυναίκες, ο πρωταρχικός λόγος που δεν ήθελαν οι γυναίκες να μείνουν έγκυες ήταν η ανασφάλεια και ο φόβος, δεδομένου ότι δεν υπήρχε γιατρός ή μαία στο νησί τους, ούτε καθημερινή ακτοπλοϊκή σύνδεση με κάποιο άλλο μέρος με ιατρικές και μαιευτικές υποδομές. Στην Αθήνα, με το που νιώσει κάποια έγκυος ενόχληση ή φόβο, μπορεί να πάει ανά πάσα στιγμή στο γιατρό της ή σε ένα νοσοκομείο, στο ακριτικό νησί δεν υπάρχει αυτή η επιλογή.
Δευτερεύων αλλά εξίσου σημαντικός λόγος ήταν ο οικονομικός. Μία «δωρεάν» εγκυμοσύνη σε απομακρυσμένο νησί μπορεί να κοστίσει μέχρι και 10.000€. Η έγκυος γυναίκα και ο συνοδός της θα πρέπει να αφήσουν την εργασία τους, να μεταφερθούν με πλοίο σε κάποιο αστικό κέντρο, να πληρώσουν διαμονή και φαγητό για όσο καιρό χρειαστεί να μείνουν εκεί μέχρι να επιστρέψουν και πάλι με το καράβι στο νησί τους.
Έτσι, λοιπόν, η HOPEgenesis το 2015 δημιούργησε μία ομπρέλα ασφαλείας και οικονομικής στήριξης στις κοπέλες, ώστε να μην φοβούνται να φέρουν στον κόσμο το παιδί τους.