Τα ζητήματα που απασχόλησαν την ασφαλιστική αγορά το χρόνο που πέρασε και συνεχίζουν να πολιορκούν τον κλάδο είναι:
- Η τάση των συγχωνεύσεων και εξαγορών μεταξύ των εμπορικών υποκειμένων που δημιουργεί μία κουλτούρα υπεροχής του μεγάλου όγκου και του μεγάλου αριθμού σε βάρος μιας ενιαίας οργανικής λειτουργικότητας που απειλείται από την διαφορετικότητα των επιχειρησιακών μοντέλων.
- Η αντίδραση στην υπερβολική αύξηση των ασφαλίστρων ειδικά στα παλιά συμβόλαια ζωής και υγείας που για τους άνω των εξήντα χρόνων ασφαλισμένους και οπωσδήποτε για όλους τους συνταξιούχους έχει μεταφραστεί σε άλλοθι αφού πιστεύουν πια ότι οι αυξήσεις γίνονται ειδικά για να προκαλέσουν ακυρώσεις.
- Τα ενσκύψαντα φαινόμενα της κλιματικής κρίσης έγιναν αφορμή να έρθει η ιδιωτική ασφάλιση στο προσκήνιο σαν λύση ανάγκης για την έστω μερική θεραπεία των ζημιών αφού η κρατική ενίσχυση απειλεί ότι θα απουσιάζει.
- Η νομοθετημένη αλλά αμφισβητούμενη υποχρεωτικότητα της ασφάλισης απέναντι στους κινδύνους των φυσικών καταστροφών πρέπει να διαβασθεί με προσοχή. Μήπως δηλαδή αντί τώρα οι ζημιωθέντες να βρίζουν το κράτος, θα βρίζουν τις ασφαλιστικές.
του Δημήτριου Τσεκούρα, CEO της ARAG Hellas (Περιοδικό Ασφαλιστικό Marketing, Ιανουάριος 2025)
Κατά τα άλλα συνεχίζεται η δύσκολη προσαρμογή στην καταιγίδα της εισαγόμενης και τοπικής νομοθεσίας, συνεχίζεται η διαρκής υπερίσχυση του ψηφιακού απέναντι στο αναλογικό τοπίο , εντείνεται η σύγκρουση του παγκόσμιου με το τοπικό μας περιβάλλον και τέλος αποθεώνεται η τεχνητή νοημοσύνη που ο καθένας την αντιλαμβάνεται ανάλογα με την παιδεία του αλλά όλοι την υιοθετούν ανάλογα με την εκάστοτε ατζέντα της αγοράς.
Για την ARAG Hellas η χρονιά θα κλείσει με αύξηση ασφαλίστρων και πελατών, με καθαρή κερδοφορία, με ενίσχυση του προσωπικού της, με μηχανογραφική μετάβαση σε cloud περιβάλλον και με νέους συνεργάτες που δίπλα στους παλιούς μας κάνουν να χαιρόμαστε σε επαγγελματικό και προσωπικό επίπεδο.
Η ανάπτυξη της ασφαλιστικής αγοράς
Στην επόμενη τριετία η ασφαλιστική μας βιομηχανία θα κινείται εσωτερικά με περισσότερη επιστημοσύνη, εξειδίκευση, τεχνολογική κατάρτιση και δεξιότητες. Θα κινείται δηλαδή με εντονότερη την προσπάθεια προσαρμογής της τοπικής ιδιαιτερότητας στα διεθνή standards.
Εξωτερικά όμως, δηλαδή όσον αφορά το αποτύπωμα της στην κοινωνία θα κινείται «μουδιασμένα» εφόσον δεν απαλλαγεί από το σύνδρομο του επαρχιωτικού ανταγωνισμού και του φθίνοντος ασφαλίστρου, όπου αυτό πρυτανεύει, επειδή οι παραγωγικοί συνεργάτες φοβούνται τη βουτιά στις αγορές με όρους διαφορετικούς σε σύγκριση με το χθες.
Μη ξεχνάτε ότι στην αγορά μας οι επιχειρήσεις χωρίζονται σε φιλοδιαμεσολαβητικές και σε μη. Εγώ τείνω να πιστέψω πως χωρίς προμήθειες δεν θα υπήρχε ιδιωτική ασφάλιση στην Ελλάδα. Αν το παραπάνω γεγονός αντικατασταθεί με την οπτική ότι η ασφάλιση είναι πρόνοια, είναι πρόληψη και παιδεία, τότε θα σταματήσει το μούδιασμα και θα βρούμε κανονικά τον βηματισμό που μας αναλογεί.