Στο ζήτημα των αυξήσεων στα ασφάλιστρα υγείας αναφέρεται σε ανακοίνωση της η ΕΑΔΕ. Όπως επισημαίνεται η Ελλάδα είναι από τις πιο ακριβές χώρες της Ευρώπης σε δαπάνες ιδιωτικής υγείας.
Και προσθέτει ότι παρά την παρέμβαση της πολιτείας οι αυξήσεις που σωρεύτηκαν την τελευταία τετραετία δεν είναι δυνατό να διορθωθούν μόνο μέσω του περιορισμού του ποσοστού που προβλέπει η Τροπολογία. Η ΕΑΔΕ εκφράζει “την πρόθεσή της να δοθεί λύση σε ένα υπαρκτό πρόβλημα το οποίο επιτακτικά χρειάζεται παρέμβαση, πέραν αυτής που προσφάτως έγινε στα ισόβια συμβόλαια Υγείας, στην οποία δεν εκτιμήθηκε στην σωστή του διάσταση ο βαθμός μη-ανεκτικότητας των πολιτών”.
Η Ένωση Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Ελλάδος (ΕΑΔΕ) ως μοναδικός θεσμικός φορέας εκπροσωπεί τις τρεις βαθμίδες Ασφαλιστικής Διαμεσολάβησης : Ασφαλιστικούς Πράκτορες, Μεσίτες Ασφαλειών και Συντονιστές Ασφαλιστικών Πρακτόρων .
Ακολουθεί η ανακοίνωση:
Η Ασφαλιστική Αγορά βρέθηκε το τελευταίο διάστημα στο επίκεντρο συζητήσεων, σχολίων και επικρίσεων με αφορμή τις -κατά κοινή παραδοχή- μεγάλες αυξήσεις στα ασφαλιστήρια συμβόλαια του Κλάδου Ζωής που έχουν αναγκάσει πολλούς ασφαλισμένους μας να προχωρήσουν στην ακύρωση ισόβιων συμβολαίων. Οι ακυρώσεις αυτές, έρχονται σε μιά στιγμή όπου οι ασφαλισμένοι μας έχουν ανάγκη τις καλύψεις των συμβολαίων αυτών περισσότερο από ποτέ, λόγω προόδου της ηλικίας τους.
- Οι Ασφαλιστικοί Διαμεσολαβητές, είμαστε οι πρώτοι που εντοπίσαμε το πρόβλημα και πάρα πολύ έγκαιρα (ήδη από το 2022) το αναδείξαμε με ανησυχία, καθώς βρισκόμαστε δίπλα στον πελάτη μας την κάθε στιγμή. Ενεργώντας στην κατεύθυνση της επίλυσης του θέματος, αναζητήσαμε πιθανές λύσεις και υποβάλαμε προτάσεις στην Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών και στην Εποπτική Αρχή, που θα μπορούσαν να διορθώσουν την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί κυρίως την τελευταία τετραετία, με την ισχύ του άρθρου 268 του ν. 4738/2020.
- Η διάσταση που δόθηκε από τον ραδιοτηλεοπτικό και έντυπο Τύπο και τις ενδιάμεσες παρεμβάσεις / τοποθετήσεις πολιτικών κομμάτων, θεσμικών φορέων, ασφαλιστικών εταιρειών, οδήγησε στην παρέμβαση του Υπουργείου Ανάπτυξης. Με Τροπολογία που κατατέθηκε από τον Υπουργό κ Τ. Θεοδωρικάκο και η οποία ψηφίστηκε από την Βουλή, η αύξηση των ασφαλίστρων για το 2025 περιορίστηκε στο 7% μεσοσταθμικά, από το σχεδόν 15% το οποίο έθεταν έως τότε οι Εταιρείες.
- Ως επιπρόσθετη σημείωση στα ανωτέρω, θα θέλαμε ως ΕΑΔΕ να αναφέρουμε, ότι καθώς οι αυξήσεις στα συμβόλαια μακροχρόνιας διάρκειας είναι άμεσα συνδεδεμένες με τα αποτελέσματα των ασφαλιστικών εταιρειών, εκτιμούμε, πως, ειδικότερα την τελευταία διετία λόγω ταυτόχρονα και της έντασης των πληθωριστικών πιέσεων που επηρέασαν επιβαρυντικά το κόστος ζωής, ο βαθμός μη-ανεκτικότητας των πολιτών, δεν εκτιμήθηκε στην σωστή του διάσταση.
- Παρά την παρέμβαση της πολιτείας την οποία καλωσορίζουμε αρχικά, η χώρα μας είναι από τις πιο ακριβές χώρες της Ευρώπης σε δαπάνες ιδιωτικής υγείας. Το αποτέλεσμα είναι οι αυξήσεις που σωρεύτηκαν την τελευταία τετραετία, να μην μπορούν να διορθωθούν μόνο μέσω του περιορισμού του ποσοστού που προβλέπει η Τροπολογία.
- Η Ασφαλιστική Διαμεσολάβηση, αποτελεί δομικό πυλώνα της Ασφαλιστικής Αγοράς και χρειάζεται να μετέχει ενεργά και ουσιαστικά στον αναγκαίο και ειλικρινή διάλογο μεταξύ ασφαλιστικών εταιρειών, ιδιωτικών νοσοκομείων, πολιτείας και άλλων ενδεχομένως ενδιαφερομένων μερών.
Οι προτάσσεις της ΕΑΔΕ
Με γνώμονα την βέλτιστη και κοινής αποδοχής εξεύρεση λύσης, η ΕΑΔΕ επαναφέρει θέσεις – προτάσεις που συνοψίζονται στα παρακάτω σημεία:
- Διαφάνεια στις χρεώσεις των Νοσοκομειακών Ιδρυμάτων
Η έλλειψη σαφούς τιμολόγησης , με την παράλληλη ύπαρξη χρεώσεων που δεν έχουν οριστεί, συχνά οδηγούν σε αύξηση του κόστους των ασφαλιστικών πακέτων, επιβαρύνοντας τόσο τους ασφαλισμένους όσο και τις ασφαλιστικές εταιρείες. Η εφαρμογή διαφανών πρακτικών, όπως η αναλυτική παρουσίαση των ιατρικών δαπανών και η τυποποίηση των τιμοκαταλόγων, συμβάλλει στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης μεταξύ ασθενών, ασφαλιστών και παρόχων υγείας.
- Εφαρμογή των DRGs στις ιδιωτικές κλινικές.
Η εφαρμογή των Διαγνωστικά Σχετιζόμενων Ομάδων (DRGs) στις ιδιωτικές κλινικές αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο για τον εξορθολογισμό του κόστους και τη διαμόρφωση πιο διαφανών και δίκαιων χρεώσεων στις υπηρεσίες υγείας. Το σύστημα DRG κατηγοριοποιεί τις ιατρικές πράξεις και νοσηλείες βάσει διαγνωστικών και θεραπευτικών κριτηρίων, επιτρέποντας τη δημιουργία προβλέψιμων και ελέγξιμων κοστολογικών προτύπων.
- Επανεξέταση του ΦΠΑ 24% στις υπηρεσίες υγείας, που επιβαρύνουν τις αποζημιώσεις
Η επανεξέταση του ΦΠΑ 24% στις υπηρεσίες υγείας αποτελεί κρίσιμο ζήτημα, καθώς η υψηλή αυτή φορολογία αυξάνει το συνολικό κόστος των ιατρικών πράξεων, και, κατ’ επέκταση, επιβαρύνει τις αποζημιώσεις των ασφαλιστικών εταιρειών. Η φορολογική αυτή επιβάρυνση μετακυλίεται στους ασφαλισμένους, οδηγώντας σε υψηλότερα ασφάλιστρα και μειωμένη πρόσβαση σε ιδιωτικές υπηρεσίες υγείας.
- Κατάργηση του 15% στα ασφάλιστρα
Η κατάργηση του φόρου 15% στα ασφάλιστρα υγείας θα μπορούσε να αποτελέσει καθοριστικό παράγοντα στη μείωση του κόστους των ασφαλιστηρίων συμβολαίων και στην ενίσχυση της ιδιωτικής ασφάλισης υγείας. Ο συγκεκριμένος φόρος επιβαρύνει άμεσα τους ασφαλισμένους, αυξάνοντας το συνολικό ποσό που καταβάλλουν για την κάλυψη της υγειονομικής τους περίθαλψης.
- Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) προς όφελος των ασφαλισμένων
Η σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) στον τομέα της υγείας μπορεί να συμβάλει σημαντικά στη βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών περίθαλψης και στον εξορθολογισμό του κόστους των ασφαλιστηρίων υγείας. Η σωστή εφαρμογή ενός τέτοιου μοντέλου με διαφανείς όρους και δίκαιες χρεώσεις μπορεί να οδηγήσει σε πιο προσιτά και βιώσιμα ασφαλιστήρια συμβόλαια, ενισχύοντας την ασφάλεια και την εμπιστοσύνη των πολιτών προς το σύστημα υγείας.
- Συλλογική αντιμετώπιση των προκλήσεων από την Ασφαλιστική αγορά
Οφείλουμε να διατηρήσουμε την ασφαλιστική αγορά ενωμένη στην διαχείριση και αντιμετώπιση των σύγχρονων προκλήσεων μέσα από συζητήσεις και εξεύρεση λύσεων που λειτουργούν με γνώμονα το όφελος όλων των παραγόντων της και βέβαια του πολίτη / καταναλωτή. Αναφορές που έγιναν δημόσια στο ανωτέρω χρονικό διάστημα για τον διαχωρισμό ή μη του γενικού κόστους εταιρειών και εξόδων πρόσκτησης ασφαλίσεων και η ενοποίηση δεδομένων από διαφορετικά δίκτυα διανομής, δεν συμβάλλουν στην σταθερότητα της αγοράς και πέραν της μη-ορθότητάς τους, δημιουργούν επιπρόσθετα παρερμηνείες και σύγχυση στους ασφαλισμένους μας.
Μέριμνα όλων των συμμετεχόντων στην Ασφαλιστική Αγορά, πρέπει να είναι η αποτελεσματική συνεργασία προς όφελος των ασφαλισμένων μας.
ΑΝΟΙΚΤΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ
Ως ΕΑΔΕ, παροτρύνουμε και καλούμε τα ανωτέρω ενδιαφερόμενα μέρη σε έναν διάλογο με μόνη ατζέντα μία συνολική επανεξέταση του θέματος της διαμόρφωσης των ασφαλίστρων, που θα έχει στο επίκεντρο την διασφάλιση της παροχής ασφάλισης υγείας στους πολίτες και την συνέχειά της, την απρόσκοπτη πρόσβαση των ασφαλισμένων στις ιδιωτικές υπηρεσίες υγείας, και, κυρίως, την αποκατάσταση της Εμπιστοσύνης των πολιτών προς όλους εμάς τους συμμετέχοντες στην αλυσίδα της ιδιωτικής ασφάλισης.