Σε χρονικό διάστημα μόλις μίας εβδομάδας και από 12/3/11 μέχρι 19/3/11 πραγματοποιήθηκαν πέντε Συνέδρια Συνεργατών του Ομίλου ασφαλιστικών επιχειρήσεων ΙΝΤΕΡΣΑΛΟΝΙΚΑ, όπου αποκαλύφθηκε η αλήθεια των πραγμάτων και αποδείχθηκε ότι υπάρχει η θέληση και η δυνατότητα να επανέλθει στις αρχικές βάσεις του ο πανάρχαιος και διαχρονικός Θεσμός των Ιδιωτικών Ασφαλίσεων. Με την υλοποίηση στην πράξη αυτών των ιδεών άρχισε νέος αγώνας επανελληνισμού του βαρύτατα πληγωμένου και αφελληνισμένου Θεσμού και Επιστήμης των Ιδιωτικών Ασφαλίσεων από την ασφαλειομάνα Θεσσαλονίκη, με το πρώτο Συνέδριο Συνεργατών Κεντρικής Μακεδονίας του Ομίλου Επιχειρήσεων, που φέρει και τιμά έμπρακτα το όνομα της Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με το πάντα μαχητικό και εθνοκοινωνικών στόχων Σωματείο «Ένωση Ασφαλιστών Βορείου Ελλάδος», το Σάββατο 12/3/11.
Ακολούθησαν αμέσως άλλα τέσσερα σε αντίστοιχες γεωγραφικές περιοχές της ηπειρωτικής χώρας μας, με συμμετοχή επίλεκτων και διακεκριμένων Ελλήνων Επαγγελματιών και Στελεχών του χώρου των Ιδιωτικών Ασφαλίσεων, που εγγίζουν τον αριθμό των οκτακοσίων, ενώ στα δύο επόμενα, που είναι προγραμματισμένα να πραγματοποιηθούν το ένα στην Καβάλα για την Ανατολική Μακεδονία-Θράκη και το άλλο στο Ηράκλειο για την Κρήτη, είναι βέβαιο ότι ο αριθμός θα υπερβεί τους χίλιους καλώς ενημερωμένους και καλώς συνειδητοποιημένους Έλληνες επαγγελματίες Ασφαλιστές και Στελέχη του χώρου.
Αναλυτικότερα, τα κατά τόπους Συνέδρια και τα πεπραγμένα επανελληνισμού και αποκαταστάσεως της αξιοπιστίας του Θεσμού, προς όφελος της τοπικής κοινωνίας κάθε περιοχής και της διεθνώς απαξιωμένης χώρας μας, έχουν ως εξής:
Α) Υμνήθηκε και τιμήθηκε η ασφαλειομάνα Θεσσαλονίκη
Στο πρώτο Συνέδριο της 12/3/11 στη μεγάλη και κατάμεστη Αίθουσα «Αριστοτέλης» του Ομίλου ΙΝΤΕΡΣΑΛΟΝΙΚΑ, το Διοικητικό Συμβούλιο και τα παρόντα μέλη της «Ένωσης Ασφαλιστών Βορείου Ελλάδος» τίμησαν, με βαθύτατη συγκίνηση και ευγνωμοσύνη, τον παλαίμαχο Επιστήμονα Ασφαλιστή, Δάσκαλο και Δημιουργό κ. Γεώργιο Λάμπο, εκ των ιδρυτών του Σωματείου και πρώτο Αντιπρόεδρό του. (φωτό: Οι Βραβευθέντες πατέρας και υιός Λάμπου με τους πατέρα και υιό Γιαννιώτη).
Επιδίδων τον συμβολικό, αλλά επάξιο, «κότινο» σπανίου Ήθους και μοναδικής τεχνικής κατάρτισης στην Ασφαλιστική και Χρηματοοικονομική Επιστήμη του τιμώμενου, ο Πρόεδρος της «Ενώσεως Ασφαλιστών Βορείου Ελλάδος», Μελάς Γιαννιώτης, αναφέρθηκε στο μεγάλο Έργο και στην πολύτιμη Προσφορά του, που έτυχε διεθνούς αναγνωρίσεως και εκτιμήσεως, ως άξιος συνεχιστής εκείνων των ικανών παλαιών Επαγγελματιών Ασφαλιστών της Βορείου Ελλάδος και ιδιαίτερα της παλαιάς Θεσσαλονίκης και οι οποίοι, με την ικανότητα και τον επαγγελματισμό τους, προσέφεραν στην πόλη και στη χώρα την μεγαλύτερη Απόδειξη των ωφελημάτων του Θεσμού των Ασφαλίσεων, που είναι η σημερινή πλατεία και οδός Αριστοτέλους, μοναδικά μη άναρχα πολεοδομικώς τμήματα όλων των πόλεων της χώρας μας.
Αυτό το έργο, στολίδι και κόσμημα, που χαίρονται και απολαμβάνουν γενεές γενεών Ελλήνων και ξένων, επιτεύχθηκε από την ικανότητα και τον επαγγελματισμό τοπικών Ασφαλιστών, δια των μεγάλων ασφαλιστικών αποζημιώσεων, που καταβλήθηκαν εξαιτίας της πυρκαγιάς του έτους 1917, η οποία κατέκαυσε και κατέστρεψε το παλαιό ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης.
Αν δεν υπήρχαν ικανοί επαγγελματίες Ασφαλιστές να διδάσκουν τα ωφελήματα τού, Αριστοτελικής Ιδέας και Μακεδονικής υλοποιήσεως στην Βαβυλώνα, δια της πρώτης στον κόσμο ασφαλιστικής επιχείρησης του έτους 324 π.Χ., Θεσμού των Ασφαλίσεων και να πείθουν τους πολίτες να ασφαλίζουν τα αγαθά και τις περιουσίες τους, κανένα κράτος, καμία Τράπεζα και κανένας ξένος του εύκολου κέρδους και εξαγωγής του δεν θα αποκαθιστούσε τις τεράστιες ζημίες και η Θεσσαλονίκη θα παρέμενε μία ανατολίτικου τύπου παραγκούπολη.
Και αδιαφόρως των αντιλήψεων, πίστεων και ατομικών συμφερόντων εκάστου, εδώ έχουμε δεδομένη και αδιαμφισβήτητη την έμπρακτα αληθή και φιλοσοφημένη αξία της συμβουλής και υποθήκης προς Θεσσαλονικείς, που έδωσε ο Απ. Παύλος με την β΄ επιστολή του και τήρησαν επακριβώς οι Ασφαλιστές της Έλληνες και Εβραίοι «ασχολούμενοι με τα τοπικά τους, εργαζόμενοι με τας ιδίας των χείρας, εμφανιζόμενοι με ευπρέπεια προς τους έξω και μη έχοντες ανάγκην κανενός» προστάτη και… δανειστή τους!
Έκδηλα κατασυγκινημένος και με την παροιμιώδη μετριοφροσύνη του ο κ. Γ. Λάμπος ευχαρίστησε το Σωματείο και τους παρόντες συνέδρους για την τιμή, δηλώσας ότι οι ηθικές αξίες του ελληνισμού επιβάλλουν να διακρίνουμε την αρετή όχι των τιμωμένων, αλλά των εχόντων την δύναμη και ικανότητα να τιμούν, συμβουλεύσας τους συνέδρους να είναι ειλικρινείς και δίκαιοι στις σχέσεις και συναλλαγές τους και με σφιχτή και μετρημένη διαχείριση να επιζήσουν των εξαιρετικά δύσκολων σημερινών συνθηκών, βέβαιοι όντες ότι, όσοι ανταπεξέλθουν επιτυχώς, θα ανταμειφθούν στον χώρο των ιδιωτικών ασφαλίσεων, που πάντα αναγεννάται και πάντα βγαίνει ισχυρότερος.
Συγκινητικότατη, συμβολικότατη και πολυδιδακτικότατη ήταν η επόμενη βράβευση του επάξιου συνεχιστού γιού του, Χρήστου Λάμπου, Προέδρου και εκπροσώπου της Ανώνυμης Εταιρίας U.I.S.-Μεσίτες Ασφαλίσεων, από τον Αντιπρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο του Ομίλου ΙΝΤΕΡΣΑΛΟΝΙΚΑ κ. Κων. Γιαννιώτη, ως σταθερά Πρώτος και Μεγαλύτερος Συνεργάτης του Ομίλου πανελληνίως και αυτονόητη ήταν η χαρά και υπερηφάνεια των γονέων τους, υπό το αισιόδοξο και ελπιδοφόρο μήνυμα προς όλους ότι η Θεσσαλονίκη και η Βόρεια Ελλάδα εργάζεται πράγματι «με τας ιδίας της χείρας», ξέρει και μπορεί να αλληλοσέβεται και να αλληλοεκτιμάται, βασικά στοιχεία ελληνικής προκοπής, που βεβαιώνουν και αποδεικνύουν ότι έτσι διασφαλίζεται πρώτα το «εθνικό ασφαλιστήριο», για την επιβίωση, αλλά και την διάκριση, των επόμενων γενεών στον τόπο τους και στην πατρίδα τους.
Όλα τα άλλα, τεχνικά και εμπορικά θέματα του Συνεδρίου, χρήσιμα και επίκαιρα βέβαια, έπονται του πρώτου και άμεσης προτεραιότητας, αφού αφορά όχι μόνον το, κατά τον Ιστορικό Πολύβιο, «πρόφραγμα των Μακεδόνων υπέρ της των Ελλήνων ασφαλείας», αλλά κυρίως την οικονομία, στην επακριβή της έννοια, δηλαδή τον νόμο του κάθε οίκου και παντός Έλληνα -ιδιαίτερα κάθε Έλληνα επαγγελματία Ασφαλιστή- που διαβρώνει και εκμεταλλεύεται κάθε ξένος οίκος και κάθε διερχόμενος.
Το καυτό, καίριο και πολύ σοβαρό αυτό θέμα συζητήθηκε σε βάθος και πλάτος, με άμεσα και χρήσιμα αποτελέσματα, που αφορούν τρόπους και δυνατότητες αντοχής στην, εκ του εξωτερικού εισαγόμενη, κρίση, προς εξαγωγή και αρπαγή ελληνικού χρήματος και αγαθών, με πολλούς και συγκεκριμένους τρόπους αντιμετώπισής τους δια του ελληνικού δαιμονίου, που υποτιμούν και προκαλούν πονηροί και δοτοί.
Αυτό το Συνέδριο, που άρχισε στις 11 π.μ. και κράτησε μέχρι τις 6 μ.μ. του Σαββάτου 12/3/11, θα μείνει στην ιστορία ως αρχή επανελληνισμού και αναγεννήσεως του Θεσμού των Ασφαλίσεων από την ασφαλειομάνα Θεσσαλονίκη.
Β) Στην ακριτική Φλώρινα
Αν δεν είναι καινοτόμο και πρωτοφανές γεγονός το Συνέδριο Ασφαλιστών στην Φλώρινα, τότε σίγουρα είναι είδηση ασφαλιστικού και εθνικού ενδιαφέροντος. Υπό τις αντιλήψεις και σκοπούς αυτούς, ο Όμιλος ΙΝΤΕΡΣΑΛΟΝΙΚΑ πραγματοποίησε Συνέδριο «εθνικού ασφαλιστηρίου» στην ακριτική Φλώρινα και συγκέντρωσε εκεί, την Τρίτη 15 Μαρτίου 2011 και σε εργάσιμη ημέρα και ώρα, περί τους εκατό εκλεκτούς και επιφανείς επαγγελματίες Ασφαλιστές και Στελέχη από όλη τη Δυτική Μακεδονία, που πλήττεται από την μεγαλύτερη ανεργία στη χώρα. Αυτούς τους ύψιστους λόγους, ανάγκες και πρακτικές προσπάθειας βοήθειας και συμπαραστάσεως, κανένας μακρινός, πολυεθνικός και «φουσκωτός» δεν θέλει και δεν μπορεί να υλοποιήσει στην εδώ «μακρινή» περιοχή, εκτός του τοπικού Ομίλου της ΙΝΤΕΡΣΑΛΟΝΙΚΑ.
Και εδώ τιμήθηκαν με βραβείο Ήθους και Επαγγελματικής συμπεριφοράς οι εκπρόσωποι των τοπικών Γραφείων Ασφαλιστικών Διαμεσολαβήσεων «Κωφίδη», δια της ικανής εκπροσώπου αυτών κ. Ελένης Μεσμερλή, όπως και οι εκπρόσωποι των Ασφαλιστικών Γραφείων Διαμεσολαβήσεων στην Πτολεμαΐδα κ. Σοφία Δεληδήμου, μετά των ενεργών μελών της οικογένειάς της, που σπούδασαν επιτυχώς ασφαλιστικά στο αναγνωρισμένο Κέντρο Εκπαιδεύσεως Διαμεσολαβούντων Επαγγελματιών της ΙΝΤΕΡΣΑΛΟΝΙΚΑ. Και εδώ οι Μακεδόνες Ασφαλιστές εργάζονται και διακρίνονται τοπικά, επαγγελματικά και κοινωνικά «με τας ιδίας των χείρας, μη έχοντες χρείαν μηδενός εκ των έξω», κατά τις ευαγγελικές γραφές. (Φωτό 1: Απόδοση Βραβείου και Τιμητικής Πλακέτας στην κ. Σοφία Δεληδήμου και στα ενεργά πρόσωπα της οικογένείας της από τον Πρόεδρο κ. Μελά Γιαννιώτη. Φώτο 2: Απόδοση Βραβείου και Τιμητικής Πλακέτας στο ζεύγος Πέτρου Κωφίδη και Ελένης Μεσμερλή από τον Αντιπρόεδρο & Διευθύνοντα Σύμβουλο κ. Κώστα Γιαννιώτη).
Εδώ έγινε μεγάλη συζήτηση για την τοπική παραγωγή του μεγαλύτερου μέρους της ηλεκτρικής ενέργειας στην χώρα, τις μεθοδεύσεις και συνέπειες, που θα βαρύνουν προσεχώς όλους τους Έλληνες πολίτες και εδώ αποκαλύφθηκαν οι δυνατότητες και τρόποι αντιμετωπίσεως αυτών και άλλων παρενεργειών από έναν έκαστο χωριστά και για την προστασία του. Έγιναν καλώς κατανοητά τα θέματα του Συνεδρίου και ιδιαίτερα οι παράλληλες δυνατότητες συμπληρώσεως του εισοδήματος, που ανέλυσε δια προσωπικών παραδειγμάτων του ο Πρόεδρος, που δραστηριοποιείται στην ίδια περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας και γνωρίζει τις επιτόπιες δυνατότητες και ανάγκες, παρά τα απίστευτα και σατραποειδή αντικίνητρα και κρατικο-διώξεις κάθε τοπικής επενδυτικής προσπάθειας ιδιωτών.
Το Συνέδριο αυτό και για ιδιαίτερους τοπικούς λόγους κράτησε μέχρι τα μεσάνυχτα και έληξε με την διαβεβαίωση και πίστη όλων, όπως και στην Θεσσαλονίκη, ότι πήραν όλες εκείνες τις ψυχολογικές και χρήσιμες Μακεδονικές Σάρισες για την αντιπαράθεσή τους στην διαρκώς νέα και πάντα ίδια «Τάξη Πραγμάτων», που διαβρώνει και καταληστεύει τον χιλιάδων ετών ένδοξο και μεγάλο ελληνισμό, όχι όμως τον πάντα ακμαίο ακριτικό. Αυτό και το πολύ αισιόδοξο και ελπιδοφόρο Μήνυμα και Συμπέρασμα.
Γ) Κάτω από τα Μετέωρα των Καμβουνίων, μεταξύ Θεσσαλίας και Ηπείρου, στις αρχαίες πόλεις γηγενών Ελλήνων των Σταγών και Αιγινίου, σημερινή πανέμορφη Καλαμπάκα.
Η νέα εθνική οδός «Εγνατία» έφερε κοντά και δίπλα τις, κατά το παρελθόν, μακρινές και δύσκολα επικοινωνούσες, περιοχές της Θράκης, Μακεδονίας, Ηπείρου και Θεσσαλίας. Έτσι και δια της αυτής οδού, η διαδρομή Θεσσαλονίκης-Φλώρινας και επιστροφής είναι εύκολο και απλό ταξίδι αναψυχής, όπως είναι και αυτό από Θεσσαλονίκη-Γρεβενά-Καλαμπάκα ή Άρτας, Πρέβεζας, Ηγουμενίτσας, Ιωαννίνων, μέσω Γρεβενών προς Καλαμπάκα της Θεσσαλίας. Οδικώς και γεωφυσικώς, επιτυχέστατη η επιλογή, όπως επιτυχέστατη ήταν η συμμετοχή πλέον των εκατό Συνέδρων από τις περιοχές Θεσσαλίας και Ηπείρου, την επόμενη ημέρα Τετάρτη 16/3/11.
Εδώ και αντίθετα με την Φλώρινα ή άλλες ακριτικές πόλεις, θα ήταν κακή είδηση αν δεν πραγματοποιούνται ασφαλιστικά ή άλλα Συνέδρια.
Απόδειξη αυτού αποτελεί το γεγονός ότι, όπως έγινε γνωστό μόλις την προηγούμενη ημέρα, είχε πραγματοποιηθεί ασφαλιστικό συνέδριο άλλης ικανής ιδιωτικής ελληνικής ασφαλιστικής εταιρίας με έδρα την Αθήνα, οπότε κάποιοι κοινοί συνεργάτες των δύο ελληνικών ασφαλιστικών εταιριών είναι διπλά τυχεροί με δύο συνεχόμενα συνέδρια και διπλή ενημέρωση επανελληνισμού των Ιδιωτικών Ασφαλίσεων. Το γεγονός αυτό και δεδομένων των εξαιρετικά δύσκολων εποχών που διανύουμε, είναι εξαιρετικά αισιόδοξο, για την επανελληνοποίηση των ιδιωτικών ασφαλίσεων και την αποκατάσταση του βαρύτατα πληγωμένου Θεσμού από εκείνους που έβλαψαν εκατομμύρια Έλληνες ασφαλισμένους και άφησαν στον δρόμο χιλιάδες ανέργους, με τα γνωστά δράματα και συνέπειες. Άλλοι, ατιμώρητοι και γνωστοί, δημιουργούν «καμένη γη» στον ασφαλιστικό χώρο και άλλοι αγωνίζονται για την ανόρθωση, υπό τόνους λάσπης και συκοφαντίας τους. Αυτή είναι η αλήθεια και η πραγματικότητα σήμερα.
Εδώ και λόγω θεσσαλικού κάμπου, αλλά και της παντοδύναμης γης της Ηπείρου, το «εθνικό ασφαλιστήριο» έγινε ομοθυμαδόν αποδεκτό και κατανοητό με έντονο και ζωηρό ενδιαφέρον πληροφοριών και εμπορίας πλέον, δημητριακών τροφών, αρωματικών φυτών, παραδοσιακών προϊόντων, μέχρι και μελισσοκομίας γυναικών ασφαλιστριών και όχι μόνον ανδρών. Εδώ υπάρχει θέληση και δίψα για μάθηση και παράλληλη αξιοποίηση δυνατοτήτων άλλων πηγών εισοδήματος, αλλά και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, πέραν των φωτοβολταϊκών και των ασφαλίσεών του, που είναι ένα βασικό θέμα εισηγήσεων σε όλα τα Συνέδρια.
Και εδώ συζητήθηκε ευρύτατα η αξιοποίηση των αρωματικών και θεραπευτικών φυτών της ελληνικής φύσης, με αφορμή τα διαφημιστικά αρωματικά χαρτομάνδηλα, που προσφέρονται σε όλους τους Συνέδρους και είναι τοπική παραγωγή της Γενικής Επιχείρησης Βλάστης (Γ.Ε.Β. Α.Ε.), που επιμελείται προσωπικά ο Μελάς Γιαννιώτης στην Δυτική Μακεδονία της ανεργίας.
Και εδώ τις καλύτερες εντυπώσεις κέρδισε ο νέος Ηγέτης του Ομίλου Κώστας Γιαννιώτης, ενώ ο δεύτερος εισηγητής Παναγιώτης Κατσανίδης, Γενικός Διευθυντής του Ομίλου, προβλημάτισε και αφύπνισε πολλούς εφησυχάζοντες, με την ανάλυση και τις προοπτικές της Οδηγίας για την Φερεγγυότητα και την εσωτερική οργάνωση κάθε ασφαλιστικής εταιρίας, μέχρι τα δίκτυα πωλήσεων και εισπράξεων. Καυτό, πράγματι το θέμα και έγινε μεγάλη συζήτηση για όσα έρχονται και πρόκειται να ισχύσουν προσεχώς.
Διαπιστώθηκε και από τις δύο άλλες εισηγήσεις, που ακολουθούν σε κάθε Συνέδριο και είναι ένα νέο ευέλικτο συνταξιοδοτικό πρόγραμμα της ΙΝΤΕΡΣΑΛΟΝΙΚΑ Ζωής, που επιτυχώς εισηγείται ο Γενικός Διευθυντής κ. Νίκος Αγαπάκης και το ευρύ πρόγραμμα ασφαλίσεως Φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων, που εισηγείται με την δική του ευελιξία και χιούμορ ο Διευθυντής Κλάδων της ΙΝΤΕΡΣΑΛΟΝΙΚΑ Γενικών Κλάδων κ. Ανέστης Κεφαλίδης, ότι όσο κατέρχονται τα Συνέδρια προς το κέντρο, τόσο περισσότερο είναι προβληματισμένοι οι Συνεργάτες και Σύνεδροι για την τύχη και το μέλλον της επαγγελματικής τους επιβίωσης, με εμφανείς τις ανησυχίες τους για τα φαινόμενα συντριβής και ταφής της τάξεως των Διαμεσολαβούντων προσώπων στις ασφαλίσεις από απευθείας πωλήσεις ξένων ασφαλιστικών επιχειρήσεων και γενικεύσεως των περικοπών και αμοιβών. Οι έκδηλες ανησυχίες αυτές εκφράσθηκαν και από εκπροσώπους επαγγελματικών οργανώσεων, με πολλές ερωτήσεις και επισημάνσεις για την όλη τάξη των Διαμεσολαβούντων προσώπων στην χώρα μας, ενώ οι απαντήσεις και τοποθετήσεις του Κώστα Γιαννιώτη στα θέματα αυτά ήταν ακριβοδίκαιες και επικριτικές μεν για εκείνους που κάνουν «πειραματόζωο» την χώρα μας και θέλουν και την «πίτα και τον σκύλο», αλλά ζήτησε να κατανοήσουν όλοι ότι οι απευθείας πωλήσεις είναι μία παγκόσμια πρακτική, που άργησε να εμφανισθεί στην χώρα μας και αργά ή γρήγορα θα επιβληθεί μέχρι ένα ποσοστό περιπτώσεων, που δεν έχουν προσωπικό χαρακτήρα σχέσεως και εμπιστοσύνης Ασφαλιστή και Ασφαλιζομένου, που αυτό είναι και το ισχυρό και αναντικατάστατο «χαρτί» του Διαμεσολαβητή Ασφαλίσεων.
Στο ίδιο Συνέδριο τιμήθηκε, υπό γενική συγκίνηση όλων, ο παλαιός Ασφαλιστής και στυλοβάτης του Ομίλου ΙΝΤΕΡΣΑΛΟΝΙΚΑ στην Θεσσαλία, σε δύσκολες εποχές, κ. Κώστας Κατσάνας, επιχειρηματίας στα Τρίκαλα, με επιβεβαίωση και εδώ του πολυμηνυματικού και πολυσυμβολικού μηνύματος της αξίας του «εθνικού ασφαλιστηρίου», που υλοποιεί ο Όμιλος δια βραβεύσεως από τον Αντιπρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο Κώστα Γιαννιώτη του ικανού επαγγελματία Ασφαλιστή Τρικάλων κ. Ευθυμίου Κ. Κατσάνα, για την επί σειρά ετών άριστη και σταθερή συνεργασία του με τον Όμιλο ΙΝΤΕΡΣΑΛΟΝΙΚΑ. Μεγάλες και πράγματι συγκινητικές οι στιγμές των φίλων και οικογενειακώς δεμένων γονέων να βλέπουν την συνέχιση των δεσμών από τα παιδιά τους και τώρα ώριμους πλέον άνδρες! Αυτά τα συναισθήματα, όσο προσωπικά και αν είναι, σίγουρα στον επιχειρησιακό τομέα είναι λίγα και καθαρά ελληνικής παράδοσης, ξένα και ακατανόητα σε ξένους, ψυχρούς και παραδόπιστους. Φώτο: Οι Βραβευθέντες πατέρας και υιός Κατσάνα με τους πατέρα και υιό Γιαννιώτη.
Το τρίτο Συνέδριο έκλεισε με την απόδοση οφειλόμενης τιμής και Βραβείου Ήθους στο ζεύγος των επαγγελματιών Ασφαλιστών Βόλου κ. Κώστα και κ. Γεωργίας Κωστούλα, για όσα χρήσιμα και επωφελή προσέφεραν με εντιμότητα και άψογο επαγγελματισμό στον Θεσμό των Ασφαλίσεων στην περιοχή τους και συνεχίζουν, δια προβολής τους ως πρότυπο και ευγενούς άμιλλας στους νεότερους, με την διαβεβαίωση ότι οι Ηθικές Αξίες, που προηγούνται κάθε άλλου υλικού κέρδους, είναι αυτές που διακρίνουν τον Επαγγελματία, όταν μπορεί να αποδείξει σταθερότητα έντιμων συναλλαγών και πάνω από όλα Ανθρωπισμό. Όλοι οι επαξίως τιμώμενοι τα απέδειξαν και ο Όμιλος ΙΝΤΕΡΣΑΛΟΝΙΚΑ δημοσίως τους συγχαίρει και τους ευγνωμονεί, ακριβώς επειδή η μεγαλύτερη κακία κατά Αριστοτέλη είναι η αγνωμοσύνη. Φώτο: Απόδοση Βραβείου και Τιμητικής Πλακέτας στο ζεύγος Κώστα και Γεωργία Κωστούλα από τον Πρόεδρο κ. Μελά Γιαννιώτη.
Δ) «Ού παντός πλείν ες Κόρινθον» και ιδιαίτερα των Ασφαλιστών
Η Κόρινθος ήταν η πλουσιότερη πόλη του κάποτε γνωστού κόσμου και κατά τον Ρωμαίο Κικέρωνα «η λάμψη όλης της Ελλάδας». Η, για πολλούς λόγους και από πολλούς, μη διδασκόμενη φράση της αρχαιοελληνικής σοφίας «ού παντός πλείν ες Κόρινθον» δεν σημαίνει επακριβώς το συναγόμενο και παραπλανητικό ότι «δεν μπορεί να πλεύσει οποιοσδήποτε στην Κόρινθο», αλλά εννοεί -και παρέμεινε μέχρι σήμερα- ότι δεν ήταν εύκολο να επισκεφθεί τότε κάποιος την Κόρινθο, επειδή, ως πλουσιότερη πόλη, απαιτούσε να είναι πλούσιος και ο επισκέπτης της. Δηλαδή και ουσία, χρειάζονται «κότσια» για να επιτύχει κάποιος το επιθυμητό και δύσκολο, που τότε ήταν να επισκεφθεί την πάμπλουτη Κόρινθο, που καταλήστευσαν και κατέκλεψαν, δι΄ ανασκαφής, οι βάρβαροι Ρωμαίοι το έτος 146 π.Χ.
Η ΙΝΤΕΡΣΑΛΟΝΙΚΑ την «επισκέφθηκε», καλώς προετοιμασμένη, μόλις προ πενταετίας, με ίδρυση Υποκαταστήματος, που ανέθεσε σε μία εικοσιπεντάχρονη τότε κοπέλα από το Σοφικό Κορίνθου.
Αν οι αγώνες ασφαλίσεων ήταν αθλοθετημένο αγώνισμα στα Ίσθμια, Νέμεα, Πύθια ή στην Ολυμπία, τότε αυτή η εικοσιπεντάχρονη, που ακούει στο όνομα Ελένη Φυταμπάνη, θα αναδεικνυόταν πρωταθλήτρια συνεχώς και σταθερώς δαφνοστεφανωμένη και η νέα Κόρινθος -η σημερινή- θα γκρέμιζε τα νοερά τείχη της, ως εκ της τύχης και πανελλήνιας δόξας της για την πανελλήνια Πρωταθλήτριά της! Αυτά όμως είναι ιστορικο-ρομαντικά.
Τα σημερινά και πραγματικά γεγονότα είναι ότι η Κορίνθια Ελένη Φυταμπάνη έκοψε νικηφόρα το νήμα του ενός εκατομμυρίου Ευρώ παραγωγής ασφαλίστρων του Υποκαταστήματός της κατά την 31/12/10 και αναδείχθηκε πρώτο Υποκατάστημα του Ομίλου ΙΝΤΕΡΣΑΛΟΝΙΚΑ, βραβευθείσα και τιμηθείσα σε ειδική εκδήλωση στην έδρα του Ομίλου στην Θεσσαλονίκη και ακριβώς επειδή η ίδια, με μία μόνον, αλλά λέοντα, όπως η ίδια, βοηθό της την κ. Ιωάννα Τσακίρη, κατόρθωσε να «πλεύσει» την ΙΝΤΕΡΣΑΛΟΝΙΚΑ στην ασφαλιστική Κόρινθο, οπότε ήταν φυσικό και επόμενο να φέρει εκεί και στον κύριο δυτικό λιμένα της, του αρχαίου Λέχαιου, το Συνέδριο Συνεργατών Πελοποννήσου, με επανεργοποίηση σύγχρονου «δίολκου» των από ξηράς και αέρος προσελθόντων ευάριθμων συνέδρων και εισηγητών την Παρασκευή 18/3/11.
«Αν τα θέματά μας ήταν ιστορικο-παιδευτικά, που από την έλλειψη αυτών φθάσαμε ως έθνος και κράτος εδώ που καταντήσαμε, θα σας μιλούσα τρεις μέρες συνεχώς, με άγνωστα και μη διδασκόμενα στοιχεία για τα συνταρακτικά γεγονότα που σημάδευσαν και άλλαξαν την Ιστορία του κόσμου ολόκληρου, τα οποία συνέβησαν στον πανίερο και πολυδοξασμένο τόπο, όπου συνεδριάζουμε σήμερα, με την ενεργή παρουσία Δωριέων και Μακεδόνων», ανέφερε κατά την έναρξη ο Μελάς Γιαννιώτης και συμπλήρωσε: «Και για να μπούμε γρήγορα στα θέματά μας, θα αναφέρω μόνον δύο ενδεικτικά, από όσα πολλά και αποσιωπούμενα συνέβησαν εδώ. Το πρώτο είναι ο όρκος και η συμφωνία του Κοινού των Ελλήνων εδώ στην Κόρινθο, για την εκστρατεία κατά των Περσών, υπό την Ηγεμονία και Βασιλεία του Φιλίππου Β΄επί των Ελλήνων, που ισχύει ως όρκος και συμφωνία και μόνον άλλο Κοινό των Ελλήνων μπορεί να την αλλάξει -να το θυμόσαστε αυτό- και το δεύτερο είναι ένα όνομα αρχαιοελληνικό, του Απολλόδωρου, δρομέα Αθλητή στην Ολυμπία προσελθόντα από την αρχαία Αιανή της Ελίμειας, σημερινής Αιανής Κοζάνης του δικού μου τόπου καταγωγής, ο οποίος, επιστρέφοντας μετά τους αγώνες δια του όρους της διπλανής μας εδώ Κυλλήνης, χτυπήθηκε από κεραυνό και δεν επέστρεψε ποτέ στην μακρινή πατρίδα του στην Άνω Μακεδονία.
Να το θυμόσαστε και αυτό, για χρήση του προς εκείνους τους παραχαράκτες της ελληνικής ιστορίας και τους εμπορίσκους παντός ιερού και απαράγραπτα ελληνικού».
Το υψηλό επίπεδο των Συνέδρων φάνηκε στις τοποθετήσεις τους. Διατυπώθηκαν και εδώ ανησυχίες για τις εξελίξεις στην τάξη των Διαμεσολαβούντων, αλλά τα ενδιαφέροντα εστιάσθηκαν κυρίως στο νέο πρόγραμμα Ζωής και γενικότερα στην ανάπτυξη ασφαλιστικών εργασιών. Έντονη και ζωντανή ήταν η συμμετοχή Πατρινών Ασφαλιστών, όπως και των Σπαρτιατών της ομάδας του «ογκόλιθου» Κυριάκου Φωτόπουλου, της εταιρίας Μεσιτών «Δικλίς».
Από τους νεότερους και ελπιδοφόρους Συνέδρους, άριστη εντύπωση προκάλεσε η τοποθέτηση της Διευθύντριας Υποκαταστήματος Ναυπλίου κ. Καίτης Αδάμη και του Διευθυντή Υποκαταστήματος Πατρών κ. Κωστή Δημάκη.
Το θέμα του «εθνικού ασφαλιστηρίου» και με όλους τους «όρους» του, βρήκε ευήκοα ώττα και πρόθυμους αποδέκτες του.
Συγκινητικότατη ήταν και εδώ η ώρα αποδόσεως οφειλόμενης τιμής στο ζεύγος των ικανών και έμπειρων παλαιών Ασφαλιστών της Πάτρας κ. Χαράλαμπου και κ. Μαρίας Αποσκίτη, για όσα και επί μακρά σειρά ετών προσέφεραν και συνεχίζουν στον Θεσμό, στον τόπο τους και στον Όμιλο. Φώτο 1 & 2: Απόδοση Βραβείου και Τιμητικής πλακέτας στους Μαρία και Χαράλαμπο Αποσκίτη από τον Πρόεδρο κ. Μελά Γιαννιώτη και τον Αντιπρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο κ. Κώστα Γιαννιώτη, αντίστοιχα.
Ο κ. Αποσκίτης υπήρξε πάντα αυστηρός, αλλά εποικοδομητικός κριτής και είναι ο θεμέλιος λίθος της όλης υποδομής και αναπτύξεως του Ομίλου στην Βόρεια Πελοπόννησο. Φανερά συγκινημένος και ο ίδιος, απέδειξε, για μία ακόμη φορά την σωφροσύνη του, περιορισθείς στην έκφραση αμοιβαίων αισθημάτων εκτίμησης και εμπιστοσύνης, βασικά στοιχεία για την επίτευξη μίας μακρόχρονης και αμοιβαίως επωφελούς συνεργασίας σε εθνικό επίπεδο. Στο πρόσωπό του η σημερινή Μακεδονία τίμησε την Αχαΐα και όλη την Πελοπόννησο. Αυτά έχουν μεγαλύτερη και διαχρονική Αξία από τα όποια ευμετάβλητα ποσά ασφαλίστρων.
Το Συνέδριο έκλεισε με την βράβευση, υπό θερμότατα χειροκροτήματα, της Πρωταθλήτριας-Διευθύντριας Υποκαταστήματος Κορίνθου κ. Ελένης Φυταμπάνη και η οποία, πέραν όλων των αρετών και ικανοτήτων της, απέδειξε ότι διαθέτει και εντυπωσιακές δεξιότητες οργανώσεως και υποδοχής συνέδρων στην πόλη της, όμοιες με εκείνες του εκ των επτά σοφών Περιάνδρου της Κορίνθου, που περιγράφει ο Πλούταρχος. Δικαίως, λοιπόν, η Κόρινθος κατείχε και κατέχει τώρα -τουλάχιστον στις ελληνικές ασφαλίσεις- το Κοινό των Ελλήνων. Αυτό είναι, πράγματι, ηχηρό Μήνυμα!
Ε) Συνέδριο στην Αθήνα
Το Σάββατο, ώρα 12 μ.μ. της 19/3/11 και στην επιβλητική Αίθουσα εκδηλώσεων «Φίλιππος» της οκταόροφης οικοδομής Γραφείων του Ομίλου ΙΝΤΕΡΣΑΛΟΝΙΚΑ, επί της Λ. Συγγρού 175, πραγματοποιήθηκε το πέμπτο Συνέδριο Συνεργατών Αθηνών και Στερεάς Ελλάδος, εφάμιλλο, αν όχι καλύτερο, αυτού της Θεσσαλονίκης.
Και αν ισχύει το «ού παντός πλείν ες Κόρινθον», είναι βέβαιη και -για εξηγητέους λόγους- δύσκολη, μέχρι αδύνατη, η «πλεύση» κάθε ελληνικής αποκεντρωμένης επιχείρησης στο «ιερό τέρας» του διαχρονικού πνεύματος, που λέγεται Αθήνα, ιδιαίτερα μάλιστα ελληνικής ασφαλιστικής επιχείρησης.
Η μεγάλη και ειδοποιός διαφορά, που πέτυχαν τα ξένα συμφέροντα σε βάρος του όλου ελληνισμού, ιδιαίτερα στον τομέα παροχής υπηρεσιών, είναι ότι μία ξένη επιχείρηση και οποιουδήποτε εδώ μικροκεφαλαίου της, «επένδυση» την λέγουν στην Ελλάδα, διεισδύει και αλώνει την Πρωτεύουσα των Ελλήνων και φωτοδότρια του κόσμου Αθήνα, ενώ μία -σοβαρότατης επενδύσεως και δημιουργίας χιλιάδων θέσεων εργασίας- ελληνική επιχείρηση και μάλιστα της Θεσσαλονίκης είναι σχεδόν αδύνατο να γίνει ανεμπόδιστα αποδεκτή, σε επίπεδο υπηρεσιακών και επιχειρησιακών κύκλων και όχι στην βάση των ασφαλισμένων και συνεργατών.
Αυτά τόνισε στον χαιρετισμό υποδοχής των πολλών και εκλεκτών Συνέδρων ο Πρόεδρος κ. Μελάς Γιαννιώτης, με την διευκρινιστική δήλωσή του ότι συγκρούεται από ετών με τους «Νεοελληνοταμίες» και «Εμπορο-Σωματειάρχες», που θέλουν την Ελλάδα αγελάδα τους και όχι με τους επαγγελματίες και αγωνιζόμενους για τον δύσκολο επιούσιο, «πολύχρωμη και πολυεθνική» πλέον Αθήνα.
Στα Συνέδρια Αθηνών και «τιμής ένεκεν» προσκαλείται ένας Εκδότης του ασφαλιστικού χώρου. Φέτος προσκεκλημένος ήταν ο κ. Φίλιππος Μωράκης, που κλήθηκε αρχικά στο βήμα και απηύθυνε χαιρετισμό στους Συνέδρους. Όπως ο ίδιος δήλωσε, λόγω του εξαιρετικού ενδιαφέροντος των θεμάτων, άφησε άλλες προγραμματισμένες υποχρεώσεις του και παρέμεινε μέχρι το τέλος με δευτερολόγησή του.
Παρόντα γνωστότατα και ηχηρότατα ονόματα της ασφαλιστικής αγοράς της Πρωτεύουσας και γύρω περιοχών της, με ενεργή συμμετοχή τους σε όλες τις εισηγήσεις και όλοι υψηλού επιπέδου γνώσεων και ικανοτήτων. Εδώ είναι καταφανής η διαφορά υπεροχής. Και το γεγονός αυτό είναι όχι μόνον λογικό και φυσιολογικό, αλλά αποδεκτό και απόλυτα σεβαστό. Μάλιστα, σε κάποιους τομείς δαιμονίου και «εθνικού ασφαλιστηρίου», όπως εκείνο της αξιοποιήσεως, πέραν της ασφαλίσεως, των φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων, οι Θεσσαλονικείς εισηγητές και ιδιαίτερα ο Πρόεδρος, διαπίστωσαν ότι πραγματικά «κόμισαν γλαύκα στην Αθήνα», αφού δύο ικανοί και διακεκριμένοι επαγγελματίες Ασφαλιστές, εκ των Συνέδρων, δήλωσαν ότι κερδίζουν πολλά από εκείνα που περιέχει η εισήγηση περί «εθνικού ασφαλιστηρίου» και μπράβο τους. Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο με άλλους και πολλούς επαγγελματίες και ιδιαίτερα αυτών της επαρχίας. Και αυτό έχει πανελλαδική αξία, που προέκυψε αλλά και επιβεβαιώθηκε στα πέντε Συνέδρια.
Εδώ τιμήθηκε και βραβεύθηκε μία τετραμελής οικογένεια επαγγελματιών Ασφαλιστών της Ρόδου και συγκεκριμένα του υπέροχου εκείνου Ανθρώπου, οικογενειάρχη και επαγγελματία κ. Γιώργου Διακοφιλιππή, της συζύγου του Ασφαλίστριας κ. Καίτης και των δύο σπουδαγμένων και ενεργών γιών τους, που λειτουργούν επιτυχώς δύο Γραφεία στην Ρόδο και τους οποίους παρουσίασε και τίμησε δημοσίως ο Πρόεδρος του Ομίλου για την σταθερή και έντιμη συνεργασία επί μακρά σειρά ετών, με βέβαιη την συνέχεια και συνέπεια.Φώτο: Απόδοση Βραβείου και Τιμητικής Πλακέτας στους Γεώργιο Διακοφιλιππή και στην σύζυγό του Κατερίνα Αλεξάνδρου από την οικογένεια Μελά Γιαννιώτη.
Τιμήθηκε και βραβεύθηκε όμως και μία άλλη οικογένεια έντιμου και σταθερού επαγγελματία Ασφαλιστή, του κ. Ηλία Λιάκουρη, από τον Αυλώνα Αττικής, που παρουσίασε και βράβευσε ο Αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος Κώστας Γιαννιώτης, μετά πολλών επαίνων. Φωτό: Απόδοση Βραβείου και Τιμητικής Πλακέτας στον κ. Ηλία Λιάκουρη από την οικογένεια Μελά Γιαννιώτη.
Συμβολικότατη και συγκινητικότατη ήταν η τοποθέτηση, ανάλογη και της μεγάλης διαδρομής και διαμετρήματός του στον ασφαλιστικό και κοινωνικό χώρο της χώρας και όχι μόνον Αθήνας, του κ. Γιάννη Δρούλια και ο οποίος, οφειλόμενης τιμής του ένεκεν, κλήθηκε από τον Πρόεδρο να κλείσει αντ΄ αυτού το χρήσιμο για όλους και παραγωγικότατο Συνέδριο Αθηνών.
Θερμές και πολλές ειλικρινείς ευχαριστίες απευθύνονται σε όλους τους συντελεστές της νέας και εθνικής προσπάθειας αυτής για την επανελληνοποίηση και ανάκαμψη του εθνοκοινωνικού Θεσμού των Ιδιωτικών Ασφαλίσεων, που έχει άμεση ανάγκη η χώρα μας στις παρούσες δύσκολες εποχές και μπορεί να ελπίζει σε κάτι καλύτερο.
Συζητήθηκε και αναζητήθηκε παντού μία εθνικώς επιβαλλόμενη επανελληνοποίηση, που δεν σημαίνει αποκλεισμό των ξένων, αλλά ούτε επιτρέπεται ανοχή και σύμπραξη για το αντίθετο και μάλιστα στον πάντα αδικημένο τόπο μας.
Τα μηνύματα, εκ των Συνεδρίων, είναι πράγματι αισιόδοξα, υπάρχει θέληση και δυνατότητα επανακάμψεως της αγοράς και του θεσμού, με δεδομένο ότι τώρα -και προσοχή στο σημείο αυτό- «έστι δίκης οφθαλμός ός τα πάνθ΄ ορά»!
Δεν θα τον βλέπουμε και ούτε θα τον ακούμε, ακριβώς επειδή δουλειά του είναι να μας βλέπει και να μας καθοδηγεί στον σωστό δρόμο της προόδου και κατά την ικανότητα εκάστου. Αυτό και το Νέο και ουσιαστικό Μήνυμα! Οι νοούντες, νοήτωσαν!